Jag och min kamera.

Här kommer det att finnas mycket bilder, hoppas jag:)

Hägrarna på Råstasjön

i början av förra året började jag planera en resa till Råstasjön, men det var inte så lätt, för när det var snö så var vi uppbokade på annat. Men idag så kom vi äntligen iväg. Råstasjön är ett naturreservat i Solna kommun. Här finns det mycket övervintrade hägrar som får mat varje dag.

Det finns inte bara hägrar utan många andra fåglar och dom är väldigt vana med folk.

Här är en rörhöna, den är en unge från i somras.

Varje dag får hägrarna mat i dom här röda lådorna. Vad jag vet så är det ingen speciell tid, jag har läst på flera ställen och sett olika uppgifter. Det senaste jag läste så fick dom mat ca kl 13:00 men när vi kom dit kl 11:00 så var det redan över men det fanns någon enstaka fisk kvar i lådorna.

Det verkligen speciellt att gå där för det finns hägrar både i träden och på marken.

Hägrarna är väldig vana med människor så man kommer dom väldigt nära.

Anledningen till att jag vill ha snö när man åker dit, är att få bilder med vit bakgrund på hägrar som kivas om maten. Nu blir det lite mer stillsamma bilder.

Efter 3 timmar där så började det skymma och våra magar att kurra så det var dags att ge sig av. Den här "kreativa". bilden tog jag på väg till bilen.

Innan vi lämnade området hade jag turen att fånga den här lilla krabaten på bild, min första bild på en räv.

Jag är jätte nöjd med resan trots att vi missade matningen, men jag kommer att göra ett nytt försök nån gång framöver.

Postat 2023-01-07 22:02 | Läst 827 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Fotoåret 2022

I år har jag fotograferat mindre än vad jag brukar, jag har inte riktigt  haft ork eller lust till att fotografera. Ibland blir det så, man kan inte vara på topp jämnt:)

Januari tog jag en promenad på isen för att få se hur landskapet ser ut från sjön. Eftersom det inte var någon snö på isen så upptäckte jag vackra infrusna luftbubblor, så promenaden blev mest att jag kröp på isen, sopade bort skräp och försökte hitta en bra fotovinkel. 

I februari är en bild som jag tog när min man körde igen en tunnel.

I mars är skatan igång med sitt stora bo som finns i en gammal pil.

I april såg vi den här älgkalven på väg hem från stugan, jag kunde "veva" ner fönstret och ta några bilder.

Maj är en månad då jag gärna kryper omkring bland vackra blommar för att leta efter motiv. Det är kul när man hittar en liten spindel på en blomma.

I juni åkte vi på en tur till Kristinehamn, där var vi till perlagonmuseumet i Niklasdamm. Gillar man pelargoner så åk dit om ni är i närheten. Här är en bild på ett liten fall vid dammen.

I juli var det invigning av en Wakeboard bana på Eskilstunaån

Augusti var vi till flyguppvisning i Uppsala. Jag var tveksam om jag skulle följa med, jag tyckte inte att det lät intressant. Men det var kul att fotografera alla dessa flygplan och helikoptrar. 

September då blir det en ICM bild, jag håller på all lära mig att få den rätta känslan på rörelsen med kameran. Jag är inte riktigt nöjd ännu men det går framåt. En bild på klosterkyrka.

I oktober åkte vi till Hälleskogsbrännan, jag var där första gången 2016, det var 2 år efter branden. Jag har velat åkt tillbaka i flera år, så nu blev det äntligen av.

I November får bli en bild på Stillhetens Kapell på S:t Eskils Kyrkogård.

På julaftonsmorgonen tog jag en promenad i Naturreservatet Kronskogen- Stenby äng. Det blev en bild på örnbräken. 

När man gör en sådan här sammanställning över året, då ser man verkligen hur året blev. Jag har varit väldigt ojämn på hur mycket jag har fotograferat. Vissa månader var det svårt att välja bild medans andra fanns det inte mycket att välja på. Men jag inser att jag har fotograferat mer än vad jag trodde.

Postat 2023-01-04 20:16 | Läst 906 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Den mörka tiden

Under den här mörka tiden är det svårt för mig att komma ut och fotografera, det är mörkt när jag går till jobbetoch mörkt när jag kommer hem. De är bara på helgen som man kan klämma in lite fotografering, eftersom jag inte tar så mycket nattbilder.

En dag åkte jag ut till Ekeby våtmark för en del vintrar har vi haft några svanar kvar, men i år var det helt tomt förutom några änder. Så jag tog en icm bild på plåtfåglarna som alltid finns där:)

På julaftonen så passade jag på att ta en morgonpromenad i Naturreservatet Kronskogen- Stenby äng. Det var ett fint morgonljus så jag la mig ner och försökte få till lite fina bilder på örnbräken.

En frostig gren fångade min uppmärksamhet så det blev en bild på den med.

På juldagen var vi en sväng till vår stuga, på vägen hem såg vi at det rann vatten vid kvarnfallet som finns i Naturresvatet Hedlandet. Det  ett litet fotostopp på ca 1 timme.

Men nu så går vi mot ljusare tider:)

Postat 2023-01-01 17:54 | Läst 987 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera