Jag och min kamera.

Här kommer det att finnas mycket bilder, hoppas jag:)

Busiga hästar i Vilsta

Idag gick min promenad till Vilsta ridskola, där fanns det några hästar som busade med varandra.

Isen har inte lagt sig helt ännu så det går att bada om man vill.

Snökanonerna sprutar snö till skidspåret och skidbacken.

En hel del av snön hamnar på dom närmaste träden.

Postat 2023-11-30 18:59 | Läst 255 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ekeby våtmark

Idag tog jag en promenad på Ekeby våtmark, jag ville besöka fågelmatningen. Jag var där på förmiddagen, det var en vacker dag med solsken och 6 gr kallt.
Fågelmatningen ligger i en liten skogsdunge, där hänger flera matare och det finns ett fågelbord. Fåglarna var lite skygga men stod man bara stilla så går det att fotografera på ganska nära håll. Matningen ligger i skugga och det är en ganska rörig bakgrund.

I början av våtmarken finns det en kanal där bildas nästan alltid dimma, när det är kallt. Där finns det nästan alltid änder.

Förutom änderna och småfåglarna så var det helt lugnt, var jag nästan ensam där.

Postat 2023-11-29 14:28 | Läst 264 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vildriket i Järvsö, del 2

I Vildriket åker djurskötarna runt med fyrhjulingar, det ljudet lockar fram dom lite mer skygga djuren. När vi var vid Myskoxhägnet hade vi tur att det kom en djurskötare på sin fyrhjuling så att Myskoxarna visade sig.

I parken finns det 2 stugor, Skogskojan och Jaktstugan, med grillplats både inne och ute. Det finns ved, stearinljus, värmeljus och tändstickor, så det är bara att starta en brasa och grilla, i stugan fanns det gott om bord och stolar. 

Jaktstugan låg ca 1 km från Varghotellet.

Det fanns 2 st fjällrävar, dom var pigga och busiga när vi var där.

Men tillslut var dom trötta och det blev dags för en tupplur.

Dom 2 Lodjuren var desto lugnare, det tog en stund innan såg vart hanen låg och vilade.

När det kom en fyrhjuling så vaknade han till.

Rödräven charmade oss totalt, han satte sig så fint på olika platser och hans färg lyste upp den annars lite grå och mörka dagen.


Vargarna var lite svårare att fotografera, man fick antingen fotografera från hotellfönstret eller zooma igen staketet. Dom hade två vargar i hägnet utanför hotellet, en hona och en hane. Dom hade även en varg till i ett hägn längre in i parken, den visade sig inte så mycket och så länge att man han få en bild.

Det fanns bara en plats man kunde fotografera utan någonting i vägen, där var dom inte förutom på kvällen när en av vargarna sov där.

Min uppfattning om parken är att däggdjuren har det bra, med stora hägn. Hos en del djur fanns det två häng, så man såg bara det första hägnet sen fanns det ett till bakom som ex hos björn och vargen inne i parken. Det finns fler djur än vad jag har fotograferat, en del vara svåra att fotografera som järven, som aldrig var still, älgarna som stod för långt bort och björnen som gått i ide.
Det fanns även kungsörnar och olika ugglor, jag tyckte att deras voljärer var alldeles för små. Det kändes inte bra att se dessa stora rovfåglar sitta i hägn där dom inte ens kan flyga i, utan bara flaxa lite när dom byter sittplats. 

Annars tycker jag att de hela var bra, det är en speciell upplevelse att kunna sitta på sitt hotellrum och titta på vargar.  Att man har tillträde till parken dygnet runt är också en fantastisk upplevelse, som att få gå i mörkret och spana efter djuren med ficklampa. Vår höjdpunkt var när vi gick hem till hotellet, det var helt kolsvart och tyst så började vargarna yla, det var magiskt.

Mina tips: Åker man med barn ska definitivt gå ut i mörkret med ficklampor och grilla i en av stugorna. Åker man som vi när det är kallgrader så rekommenderar jag riktigt bra skor eller broddar, för fast att dom sandar så är det halt trärampen som går igenom parken.


Postat 2023-11-20 16:04 | Läst 321 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vildriket i Järvsö, del 1

Förra veckan var jag till Vildriket (Järvzoo) i Järvsö, där kan man se en del av dom Nordiska djuren. Vi bodde på Varghotellet som ligger i parken, alla rum har ett panorama fönster ut till varghägnet och man har tillträde till parken hela dygnet. Man får en nyckel så man kan gå ut och in i parken, man får även en fjärrkontroll till stora grinden så att man kan köra in bilen. Varghotellet har bara 5 rum, det finns ingen personal tillgänglig där, man äter äter sin frukost på Berghotellet som ligger utanför parken.

Här checkar man in.

Sen tog man bilen och körde in i parken till Varghotellet.

Efter en god middag på Bergshotellet gav vi oss ut i parken med ficklampor, det finns bara några lampor vid Varghotellet sen är det riktigt mörkt.

Skogsvildrenarna var helt vilda, tjuren jagade honorna, dom for runt så snabbt att det var ett under att dom inte krockade med tallarna. Dagen efter fick vi förklaringen, en av honorna hade börjat brustna igen. Vi fick en fin kväll i mörkret, det snöade lite grann och det var ett par minusgrader.

Vi var dom enda gästerna på Varghotellet så vi var helt ensamma inne i parken. Det kändes häftigt att vi hade hela parken och hotellet helt för oss själva, det är man inte van vid.

Det är härligt att vakna upp och när man tittar ut så står det en varg utanför fönstret Det var svårt att slita sig från vargarna och ge sig ut i parken.

Parken ligger i tallskog, man går på en 3 km lång träbro igenom hela parken, emellanåt så går man högt upp över marken.

Nu lite Tamrenar i dagsljus.

Fortsättning följer...

Postat 2023-11-03 19:42 | Läst 411 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera