Jag och min kamera.

Här kommer det att finnas mycket bilder, hoppas jag:)

Blåsippor

Jag var på en fotoutflykt med ett gäng fotografer, vi skulle fotografera grodlek. Men det blir inte alltid som man tänkt sig, grodorna var inte där så det blev lite bilder på blåsippor istället.

Postat 2021-04-25 18:57 | Läst 1299 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Mufflonfår och dovhjortar

I söndags åkte jag till Stora Sundby Slotts hjorthägn. Jag tycker om gamla stora träd med mossa på grenarna och en mer stökig natur, allt det finns i hjorthägnet och någorlunda fotovänliga djur. Det är svårt att få fram den lite mer stökiga naturen men ändå en bra komposition. 

Den här gången var det mufflonfåren som var lättast att fotografera.

Men jag fick även några bilder på dovhjortarna,

Jag avslutar med med en bild på ett mufflonfår som stod på samma ställa ett bra tag, det tackar man för:)

Postat 2021-04-14 18:49 | Läst 1515 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Stormigt orrspel

Fredagen den 9 april satt jag och min man i ett varsitt tältgömsle för att få uppleva och fotografera orrspel. Jag har varit på både orrspel och tjäderspel  men för min man var det första gången. Jag tänkte att det vore kul för honom att få uppleva det även om han inte är fotointresserade, så jag bokade gömslen till oss.

Vi sov i en liten stuga med värme och vid 04:00 var det uppstigning, vi hörde hur det både blåste och regnade, enligt vår väderapp blåste det 8 m/s och termometer visade 0 gr. 

Vi tog på allt vi hade med oss, dubbla underställ, regnkläderna mm, tog med oss fårskinsfällar, fleccefiltar och våra sovsäckar, min plan var att vi sitter i sovsäckarna. Vi begav oss ut på myren i den becksvarta natten, vi kände direkt att det var en kraftig blåst, vi hittade fram till gömslena. Min man fick det första gömslet och jag gick vidare till mitt. När jag kom fram så hade taket hamnat på sned så det regnade in, gömslet stod delvis på myren och plattformen var våt. Jag baxade upp gömslet och försökte att få ordning på taket men det blåste nästan direkt på sned. Där satt jag i stolen och fick hålla i gömslet som bara ville blåsa av plattformen och väntade på orrarna samtidigt som det regnade in.

Orrarna kom ca 05:00 och spelade, det var för mörkt att fotografera så jag satt i stolen och höll i mitt gömsle och funderade på hur det skulle gå, då blev det tyst och orrarna var borta. Då kändes det inte så roligt längre att sitta där i mörkret och hoppas på att dom skulle komma tillbaka, när det hade ljusnat så kom det ett par sångsvanar.

Titta gärna på två första bilderna på en stor skärm så syns regnet bättre,

Vad glad jag blev att få se det här paret, men det var inte lätt att fotografera eftersom vinden slet i gömslet och  kom emot kameran, dessutom var jag tvungen att baxa upp gömslet på plattformen med jämna mellanrum.

Tillslut kom hela flocken med orrar inflygande till sin spelplats, det var 22 tuppar. Det är en härlig känsla när myren kokar av orrarnas läte, dom spelade på den sidan av gömslet som blåsten kom emot mig. Men det var bara att öppna den gluggen, jag satt på plattformen med raka ben och hade fötterna på gömsle väggen för att den inte skulle blåsa in på mig. Kameran var inne i gömslet men regnet blåste in på linsen så jag fick torka av den med jämna mellanrum.

Tyvärr har man problem med att vassen som sprider sig ut på myren vilket jag stör mig på när jag tittar på bilderna. Orrarna var mest i det området medans sångsvanarna var på den fina sidan.

Trots att vädrets makter försvårade fotografering så är jag glad att jag var där och fick bilderna på sångsvanarna. Min man blev inte avskräckt av upplevelsen för han hade det bra i sitt gömsle, han satt torrt och varmt i sin sovsäck så han har fått mersmak. Vi kommer inte att glömma den här natten, nu när vi är hemma så skrattar vi bara åt den här upplevelsen.

Postat 2021-04-11 19:59 | Läst 1292 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ekeby våtmark

Igår tog jag en promenad på Ekeby våtmark. Det var soligt med kalla vindar, men det var full fart på fåglarna.

Skäggdoppingar simmande omkring parvis.

Söthönan verkar ha valt en boplats.

Knipands hanen hade svårt att hinna med honan som simmade iväg.

Skarven flög förbi.

Skrattmåsarna fanns överallt.

På väg hen såg vi den här lilla gynnaren, lite tråkigt med en mink nu när häckningssäsongen har börjat.

Postat 2021-04-04 11:29 | Läst 917 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Skräpplockning i skogen

Igår var vi ut i stugan, på vägen dit stötte vi på den här renhållningsarbetaren.

Våren är perfekt tid för att plocka skräp, ingen växtlighet som skymmer skräpet. Vid gamla torp och stugor finns det ofta mycket skräp nergrävt, sådant som inte gick att elda, det har en förmåga att krypa fram. Sen har vi allt annat skräp som någon bara har slängt ut i naturen.

Jag rensar i skogen runt vår stuga, man hittar många olika saker.

Det här hittade jag under en buske, först såg jag bara flaskan men när jag böjde mig ner så hitta jag lite till. Plocka skräp är lite som att plocka svamp, hittar man en så finns det mera:)

Mest hittar jag gamla rostiga plåtburkar men jag har även hittat en antal hinkar.

På ca en timma fyllde jag 3 påsar och en hink. Jag stuvade in allt i bilen och åkte till tippen, men där blev det stop, för tippen var stäng. Så det var bara att ta hem skräpet och ut ned det på balkongen. Man känner sig lite galen när man pyntar sin balkong med sopor till påsk när andra ställer ut krukor med blommor.

Men det är ju modernt med rostiga saker i sein trädgård så varför inte på balkongen:)

Postat 2021-04-03 15:08 | Läst 1169 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera