Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Svalbard - Underbara valrossar!

Fredag 5 sept

Sov väldigt gott den här natten! Dyningarna från gårdagens storm var väldigt sövande och jag vaknade pigg och utvilad. Som vanligt var det frukost 8:00 och lastning i zodiakerna 9:00. Den här förmiddagen skulle spenderas på land, hos en valrosskoloni! Spännande!

Först åkte Stig och en av besättningskillarna (som hade jägarexamen och fick rycka in som extra isbjörnsvakt idag) iväg med en zodiak för att spana isbjörn. Och när de kom tillbaka och rapporterade att allt var klart, lastade vi zodiakerna med all utrustning, stativ och fikaväskan, och åkte iväg.

Vi hade blivit noga instruerade i hur man beter sig i valrossars sällskap. Liksom när man är i närheten av alla vilda djur.. Ta det lugnt och låta Anders gå först! Måste säga att det märktes att han smugit på vilda djur i hela sitt liv.. En egenskap som kom väl till pass här! :) Bossen som låg mitt i högen... Helt underbara djur! Började med mitt tele på lite avstånd. 140905_DSC0117 PS 800 Lite styrkemätning emellanåt... varade dock inte så länge. Efter lite gruffande föll de ihop i en hög igen.. Ååååå det kliar på ryggen.... Björnvakter på spaning! Här har vi försiktigt smugit, hukat och ålat oss fram mot valrossarna. Det gäller att "finta dem" och liksom gå i cirkel och absolut inte rakt emot dem, då kan det hända att hela flocken blir oroliga och hasar ner i havet. Men denna gång gick det jättebra att komma väldigt nära! Såklart måste man respektera dem! Blir det oro i lägret är det vi som måste backa och ta det lugnt... Rätt läckert att stå och fika bara 7-8 meter ifrån detta gäng! Hur tror ni det luktade här? Och hur luktade våra hytter sen? Inte parfym, nej... :) Men det var det värt!! Så skön stil! Visst är det kul med fotografer som fotar fotografer som fotar.. :) Fis inte nu tack!! :) Hörru nu är du för nära va! Ett underbart gäng som ägnar sina dagar åt att slappa och slöa, fisa och rapa, dregla och snarka (ja jag lovar) gruffa lite sinsemellan och däremellan äta ett antal kilo blåmusslor per dag.. Kolla, nu är det såna där fotografmänniskor här igen... Japp Anders, vi är nog flera som håller med!! :) Det var vääääldigt svårt att slita sig från dessa fantastiskt charmiga djur! Men, när började bli dags att packa ihop och dra oss mot zodiakerna igen, då kom larmet från Stig: "Simmande björn"!! Varpå vi "skyndsamt" skulle bege oss mot zodiakerna. Och det blev en alldeles speciell upplevelse som jag berättar om i nästa inlägg...

Inlagt 2014-10-11 01:04 | Läst 1175 ggr. | Permalink
Ser ut att vara en riktigt härlig upplevelse. Fina bilder!
Svar från Ullis A 2014-10-12 20:30
Det var det verkligen Göran, fast vi luktade lagård efteråt.. Tackar!!
Hej,
Kul att se att det fler valrossen där. Det var sådär 15 när vi var där 2011 med Anders.
Ni var också närmare, säkerhetsgränsen var 20 m då.
Det skall bli intressant att se fortsättningen.
Ha det röra
Bob
Svar från Ullis A 2014-10-12 20:32
Hej Bob!
Har kollat med Anders, och det var ett annat ställe ni var vid den gången. Men man kan ju verkligen hoppas att valrossarna tillväxer i antal! Det vore fantastiskt. Välkommen att följa fortsättningen!
Ha det fint //Ulrika
Bob Bovin 2014-10-12 22:03
Hej,
Jag kan ha misstaget mig på vilket år det var. Men vi har varit på den platsen och då var de mycket färre.
Ha det bra
Bob
Svar från Ullis A 2014-10-12 22:26
Okay, det låter ju bra! Då ökar de i antal!
Återigen fantastiskt fina bilder! Kul med de liggande fotograferna :-) Dom ser ju själva ut som ett gäng valrossar, fast i andra färger.. Ser fram mot nästa bildserie.
Mvh!
Svar från Ullis A 2014-10-12 20:33
Tusen tack Jan, ja jag brukar alltid ta lite sådana "bakom kulisserna-bilder", det är kul! Javisst ser det ut som valrossar som fotar valrossar.. :)
Hälsn. Ulrika
Fina bilder och bra berättelse! Jag längtar efter fortsättningen, även om jag vet hur det gick...

Ha de / Per-Erik
Svar från Ullis A 2014-10-12 20:35
Men tjena!! :)
Tackar tackar! Ja välkommen att hänga med.. :)
Ha det gott //Ulrika
Otroligt maffiga!! =)
Svar från Ullis A 2014-10-12 20:35
Maffiga djur verkligen. Vi blev nog förälskade allihop.. :)
Vilka sköningar ! Den näst sista bilden var ju så skön !
Och kul att du fotade alla fotografer som fotade :-)
ing-marie
Svar från Ullis A 2014-10-12 20:36
Ja visst är de läckra! Haha, ja lite sådana dokumentärbilder måste ju vara med!
Tackar! //Ulrika
Du var där med 4 av mina fotokompisar, Klara, Torbjörn och Per Erik från Naturfoto Västmanland. Anders G ledde redan, även han en kompis. Har hört en hel del från den och ser fram emot fler bilder
Marianne
Svar från Ullis A 2014-10-12 20:38
Jaa det var ett riktigt härligt gäng! Blev så avundsjuk på att ni har en ren naturfotoklubb. Det vore häftigt! I vår fotoklubb i Halmstad fotar vi ju allt, natur förstås men även studio, porträtt, stadsfoto, produkt mm. Kul det med förstås! Kan tänka mig att du hört talas om resan! Du får hälsa gänget! :)
Hälsn. Ulrika
Vilka härliga figurer, tänkte själv att det verkar skönt att vara valross innan jag kom till sista rutan hehe. Dessutom är det ju supergott med musslor och jag är ju redan ett vattendjur samt innehar nästan kroppsformen! En hel rad superfina bilder på dessa trevliga djur, fotografer och landskap!
Hälsningar Måns
Svar från Ullis A 2014-10-19 17:07
Hihi, du hade helt klart trivts förträffligt i deras sällskap Måns :)
Tusen tack, ha det gott!!
//Ulrika