Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

The Secret - Ett flummigt inlägg om tankens kraft...


Någon som läst The Secret av Rhonda Byrne? En liten amerikansk bästsäljande bok som sägs kunna förändra ditt liv... Och själva The Secret ska jag avslöja redan nu. Det sägs nämligen att alla historiens mest framstående människor, Platon, Gelileo, Beethoven, Edison, Einstein... hade en hemlighet gemensam. Vissheten att man genom tankekraft kan skaffa sig det man vill ha i sitt liv. Japp, lätt som en plätt, och boken ger en rad konkreta exempel på detta. Olika områden gås igenom; pengar, hälsa, relationer, livet...

Säga vad man vill om detta, men låt oss tänka oss ett litet experiment. För egentligen är det väldigt logiskt. Anta att vi vaknar imorgon och direkt tänker "Jag är ful, dum och värdelös". Släpp inte denna tanke, utan håll fast vid den hela dagen. Hur mår vi när kvällen kommer? Inte särskilt bra alls... Tänk oss då motsatsen. Vi vaknar och tänker att "Jag är snygg, intelligent, full av energi, inget kommer att misslyckas och detta ska bli en underbar dag". Hur mår vi efter en dag med sådana tankar? Ganska mycket bättre!

Bokens avsnitt om hälsa är ganska intressant. Man menar att om man ser sig som "Den som alltid är förkyld" t ex så kan inte förkylningen släppa taget. Likaså om man ser sig som "Den som har migrän / är allergisk / alltid har ont i ryggen..." Då ger man energi till sitt onda och det kan aldrig försvinna. Påstår inte att jag helt klart tror på detta, men nog ligger det något i det... Istället ska man se sig själv som frisk, och inte tänka i negationer "Jag har INTE ont" utan tänka positivt. "Jag är frisk, stark och mår väldigt bra". Placeboeffekten är inte att förakta...

Idrottsmän ägnar sig mycket åt affirmation, att se sig själva överst på prispallen. För ser man sig som en förlorare, kan man ju aldrig vinna... Är fullt medveten om att för många av oss ter sig detta som en omöjlighet. Är man djupt nere i en depression ter sig detta säkert som ett oöverstigligt berg. Men man kan alltid försöka!

Förresten - har ni läst Dan Browns senaste, Den förlorade symbolen? En av hans bästa tycker jag! Och den handlar ju också en hel del om detta med tankekraft. Visst är det väl flummigt, men samtidigt väldigt spännande!

Önskar alla en helg full av goda tankar ;)

Inlagt 2010-04-17 11:56 | Läst 2877 ggr. | Permalink
Kolla in KOBRA på svt play, avsnitt 2. Intressant och behandlar det du beskriver ovan.
http://svtplay.se/t/102858/kobra
Svar från Ullis A 2010-04-18 18:19
Tack för att du skrev avsnitt 2, länken gick till avsnitt 5 tror jag. Väldigt bra och intressant det också... :)) Fick klicka runt lite för att hitta avsnitt 2, kollade på det igår kväll. Just detta avsnitt 2 såg jag faktiskt sista halvan av när det gick på TV, nu fick jag ju även se första som jag missade då. TACK! :)
Visst är det intressant och handlar ju om just detta. Klipp från filmen "The Secret" till och med.
Intressant,detta du beskriver kallas för mental träning/tankekraft. Vår hjärna är fantastisk både dum/smart, man kan "lura" den med tankens kraft. Vi pratar ofta om positivt och negativt tänk, precis det som du skriver. Mental träning fick vi jobba med under min utbildning, en träning att stå inför folk och prata. Jag tillämpar detta alltid. Ett exempel, om jag ska prata inför många människor så börjar jag ett par dagar innan och sätter mig ner, blundar sedan tänker jag hur jag står där och pratar och självklart är ju allting perfekt i mina tankar, jag lever mig in i allt, detta gör jag några gånger. När det väl blir dags för det på riktigt så tror min hjärna att jag gjort detta tidigare, den känner igen sig och då går det ju bra Det är ju så att ju mer vi gör saker och ting, desto säkrare blir vi ju, eller hur? Så med andra ord kan man bearbeta hjärnan i tid på det som komma skall. Den enda gång min hjärna inte fungerar med detta är när jag skall köra i Göteborg ha-ha.
Ser att du kikat på filmen om ramar, fin bild, bra ordspråk
Svar från Ullis A 2010-04-18 18:22
Men då får vi ju se till att ställa in din hjärna på att det kommer att gå alldeles utmärkt att köra bil i Gbg nästa gång :)))
Men har ni jobbat med mental träning? Gu´va intressant, skulle jag gärna testa! Kör bara lite amatörmässigt på egen hand, just det där att prata inför folk t ex. I grundskolan var jag ju gärna lite av en doldis, syntes och hördes inte så mycket. Medan nu på jobbet har jag t ex utbildat all vår personal i nya dataprogrammet... är bara att intala sig att det ska gå jättebra och visst gör det det!
Filmen har jag inte hunnit kika på faktiskt, men har materialet om ramar utskrivet så jag använde det. *TACK*
Jag tror stenhårt på att positiva tankar föder positiva upplevelser. (Och detsamma med negativa dito.) Det finns en historia om två tennisspelare (jag minns inte vilka) som tränade tillsammans. Den ene vann nio av tio servar och grämde sig över den misslyckade. Den andre vann en av tio servar och gladde sig åt den. Och det var den siste som blev världsbäst.
Svar från Ullis A 2010-04-18 18:25
Intressant! Fokusera på det som är positivt... Kommer att tänka på mina döttrars fiollärare som jag ALDRIG hört säga något negativt, det enda han gör är att berömma hur j*kligt det än låter! :) Och gissa vem av alla fiollärare som har de klart bästa eleverna och den duktigaste orkestern... I mina öron åtminstone! :)
Att aldrig säga något negativt, det låter precis som modern hundträning. Förstärk gott beteende och ignorera fel. Säg ALDRIG Nej till en hund. Ingen lätt sak, men det funkar, och hundarna blir väldigt bra av sådan träning. Och såklart att detsamma gäller för människoträning. Och eftersom jag spelat fiol själv och vet hur illa det låter, måste säga att jag beundrar en fiollärare som klarar detta. Min dirigent sa att det var det första 20 åren som är värst, sedan låter det rätt bra.
Svar från Ullis A 2010-04-19 21:05
Haha, ja den fiolläraren är guld värd! Vi beundrar honom väldigt, det tålamod han har finns knappast... Och att förstärka gott beteende är just vad han gör. Om något låter för j*klig säger han bara "Det stycket får du nog ta och öva lite mera på"... Men jag måste säga att även efter 4 år låter det helt ok! Väldigt partisk mamma, men i alla fall... ;)