Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Tankar kring att lämna Fotosidan


Kan man kalla det en pågående trend här just nu? Några fotografer har redan lämnat fs, flera pratar om det. Orsakerna vet väl bara de själva och jag tänker inte spekulera. Bara konstatera att jag tycker det är väldigt tråkigt att man gör något såpass drastiskt. Till viss del kan jag absolut förstå att man kommer till ett stadie där man känner sig färdig med, och ganska trött på, denna sidan. Samtidigt kan jag tycka att man hellre kan låta medlemskapet vila, inte logga in här på ett tag, lägga kraft och energi på annat. Kanske bestämma sig för ett fotosidanfritt halvår? Så kanske inspirationen och lusten kommer tillbaka? Och under tiden låta bilderna ligga kvar, till nytta för oss övriga som behöver fina bilder att inspireras av.. :)

Konstaterar också att klimatet på internet i stort blivit kärvare, mer elaka kommentarer och ibland rena påhopp. Och här på fs ser man även detta här och där... Tråkigt och säkert en bidragande orsak till att man funderar på att lämna. Kan man återigen efterlysa lite mer empati och sympati, samt att man tänker till en gång extra innan man skriver något här?! Vad kan såra mest, pennan eller svärdet...

För min del trivs jag fortfarande ganska bra på detta stället, och tänker förhoppningsvis stanna ett bra tag till! Kram på er! :)

Inlagt 2010-02-22 22:48 | Läst 1609 ggr. | Permalink
Jag trår att många lämnar fotosidan av den anledningen att det finns inte mycket till moderation, god ton, eller hyfs i trådarna. Man blir helt enkelt trött på att läsa hur folk misshandlar varann utan att tänka sig för :(
Svar från Ullis A 2010-02-23 19:41
Säkert kan det vara så. Det är så lätt att vräka ur sig något, i skydd bakom sin skärm. Tråkigt!
Ja är då på väg att dra! För många idioter å hackande på folk. Tror jag tar internet "time out" ett bra tag.
Svar från Ullis A 2010-02-23 19:42
Oj, ord och inga visor! "Idioter" får stå för dig.. :)
En time-out är aldrig fel, och behöver ju inte vara för evigt!
Jag håller med Ambjörn i stort.
Fotosidan har en stor grupp av fotografer som inget hellre vill än att utveckla sig och sitt fotograferande.

Det som är possitivt här på FS borde framhållas bättre. Forumen är tyvärr inte de bästa. Till viss del anser jag att dessa borde rensas på otrevliga inlägg.

Sedan får vi skilja på inlägg på FS som enbart har skrivits för att skapa bråk och såra, och sådanan inlägg som vill förbättra.

För att göra det anser jag att FS ledning borde ha en mer aktiv kommunikation med oss medlemmar.

FS borde sätta ned foten mot mobbning, trakasserier och bråk här på siten.

mvh
Helena
Svar från Ullis A 2010-02-23 19:45
Visst borde FS sätta ner foten innan detta riskerar att urarta totalt. Samtidigt är det ju till 99,9% vuxna människor här, som borde kunna uppföra sig som folk. Tycker man... Det är väl som i samhället i stort, en liten klick som bråkar och för väsen... Egentligen inget att bry sig om. Men eftersom det skapar otrivsel och folk försvinner härifrån kan det ju inte ignoreras heller! Tråkigt är det iallafall!
Hälsn. Ulrika
Fotosidan är så vansinnigt stor. Man ska inte förvåna sig över att det ständigt är folk som kliver av, likaväl som att nya tillkommer. I byn jag bor är det 132 hus, området är vackert och trevligt och man har massor med fina grannar. Ändå flyttar kanske tio personer härifrån varje år. De har förstås alltid sina skäl, vad det nu än är. En del av dem saknar man. Men det är bara att acceptera.

Jag tror att vi som trivs här på Fotosidan har var och en sin egen lilla community, med folk man följer i bloggar eller bildkommentarer. Trevligast är ju om uppmärksamheten är ömsesidig. Som det står i Eddan: med gåvor och gengåvor varar vänskapen längst.

Surpuppor är det väl lika så gott att ignorera. Annars kan man be dem hålla truten, det finns ett oslagbart argument: "Jag är inte intresserad av vad du har att säga. Punkt!" Om det handlar om en forumtråd och diskussionen spårar ur så kan man ju också helt enkelt bara sluta prenumerera på den tråden. Jag vet inget nätforum där det inte bryter ut gräl ibland. Det bästa är att inte gå i svaromål utan helt enkelt vända grälmakarna ryggen.

Eftersom denna bloggpost är oillustrerad, så inbjuder jag dig nu att välja den av dina bilder du just nu tycker allra mest om, och publicera den i nästa bloggpost! :-D. Men obs! Givetvis frivilligt!

Jag lovar att själv göra så på min egen blogg, bara för att vara rättvis :-)
Svar från Ullis A 2010-02-23 19:47
Visst har folk sina skäl att försvinna härifrån. Vad jag reagerar på, är när det sker p g a "klimatet" här, fast man kanske annars trivs och skulle vilja stanna. Nåja, du har så rätt för övrigt, som vanligt! :)

Tackar för inbjudan! Såklart kommer det ett sådant inlägg! :)
Jo att låta FS vila ibland, i längre eller kortare perioder, är nog bara nyttigt. Men jag tror inte att avhoppandet är en trend just nu, det är nog bara det, att iom att så många bloggar här på fs nuförtiden, så är avhoppen mer synliga, innan bloggarna, och vänfunktionen, så kunde det ta lång tid innan man märkte om någon hoppade av.

Pennan och svärdet... ja ett sår i köttet läker av sig själv, ett sår i själen kanske aldrig läker, och kräver i vilket fall mycket omvårdnad, så fram för mer eftertanke, och omtanke...
Svar från Ullis A 2010-02-23 19:50
Ja, man är väl periodare inom mycket, inte minst FS. Själv hade jag ju en paus i höstas p g a min kurs. Och skulle väl egentligen behöva en paus nu igen, nu är det bara upploppet kvar... :)

Kanske är det så att avhoppen märks mer nu. Och visst har det blivit många fler bloggare här, bara sedan jag började?

Japp, eftertanke och omtanke, tänkvärda ord som vi inte kan använda för mycket! :)
Jag är Gudselov förskonad än så länge för "skitsnack" eller "påhopp" Eller så är jag för naiv för att se det??? Tycker det är otroligt trist när det förekommer, jag gillar FS och det har gett mig väldigt mycket att vara medlem här, alla tacksamma tips och råd, jag skulle inte lärt mig så mycket som jag gjort utan allas kommentarer. Alla nya vänner jag fått är också av betydande sort, utbytet mellan fotograferna och att få glädjen att se alla vackra verk är för mig en ynnerst Hoppas att den goda tonen fortsätter.
Kram Ulrika
// Carola
Svar från Ullis A 2010-02-23 19:54
Tack och lov så är jag det också!! Än så länge! Har bara konstaterat att det finns, och verkar bara öka tyvärr.

Kan bara hålla med dig, FS har givit även mig otroligt mycket, många tips och råd, massvis av inspiration och fina vänner förstås! :)

Vi får väl bara vända skitsnackarna och påhopparna ryggen... Som Ernst Göran säger så bildar man ju sina egna små communitys här, där man håller en god och trevlig ton!

Kram! :)
Ja lusten att engagera sig här varierar. Och hur mycket tid man har. Klart finns både snälla och hårda ord men man ska ju inte ta saker personligt. Får jag en negativ kommentar så brukar jag fråga för jag vill lära mig. Men när man då inte får svar så blir man lite småsur men det är bara att söka vidare och till slut lär man sig den grejen med. Men ibland undrar man varför de skrev över huvud taget om de ändå inte tänker vara så ödmjuka och hjälpa en.
Vad jag tycker är tråkigt (och roligt i och för sig på ett annat vis) är att så många dyker upp på Facebook med sina bilder. Visst har jag också lagt något i mitt album där men jag gillar inte att allt material på Facebook är deras. Och du kan inte heller stänga ner ditt konto där utan bara låta det vila. Allt material finns kvar där ändå.
Då är Fotosidan mer snällt för användarna tycker jag. Här har du din egen rättighet till dina saker. Och inga problem att avsluta sin profil heller om man nu känner för det. Fotosidan är proffsig och sköts med stil.

Tycker man inte om en tråd här så låt bli att läsa då. Och man ska inte bry sig om en "dålig" kommentar om man inte delar uppfattningen. Många saker i en bild kan vara tycke och smak. Och vi har kanske andra personliga värderingar i våra bilder. Man får sålla och ta till sig det som man tycker är av värde för sin egen utveckling.

Ha en bra vecka :-)

Kram Camilla
Svar från Ullis A 2010-02-24 21:15
Exakt, men jag misstänker att många tar bildkommentarer ganska personligt tyvärr. Därav de bråk och tjafs som uppstår. Men visst, det är bara att försöka låta bli att ta till sig, och inte läsa.

Bilder på Facebook har jag funderat på. Har hört att man avsäger sig upphovsrätten till sina bilder där, undrar om det egentligen stämmer? Och med tanke på det, så blir det mest "familjebilder" där för min del. Vilket ju är lite synd för det är ett suveränt ställe om man vill visa och dela med sig av sina bilder. Men för min del är jag försiktigt, just p g a upphovsrätten..

En fortsatt bra vecka till dig också! :)
Kram Ulrika
Jo å det står jag för också fullt ut Det är det största problemet på detta bygge. Det mesas aldeles för mycket. Ingen vågar säga ifrån. För stor risk att bli utfryst. Tycker FS speglar samhället i stort tyvärr!! Så länge inte nån säger ifrån så utgår jag att dom håller med! Ut å kika på forumen så får du se.

Tack för ordet!
Christoffer
Svar från Ullis A 2010-02-24 21:17
Nej, jag håller mig ifrån forumen hädanefter. Blir bara förbannad... Men visst, det är ju som i samhället i stort. Och det är verkligen gräsligt...

Dina ord uppskattas!
//Ulrika
Är det några bilder som du har reagerat på (jg) som någon annan har bloggat om?

Det kanske bara är den tunga vintern? Snart är det vår!
Svar från Ullis A 2010-03-01 17:51
Njae, när jag skrev detta var det väl främst att det höggs en massa här till höger och vänster. Trångsynthet och inskränkthet... Tyckte jag då. Nu har det ju blossat upp en annan debatt här och visst har jag åsikter om detta också, får se om jag knåpar ihop ett nytt inlägg...

Inte snart utan NU är det vår vilket är häärligt! :))