~ Bildliga betraktelser ~

Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Beskärning - ett svårt kapitel!


Tycker ofta att det är klurigt att beskära bilder. Sitter ibland i det oändliga och ändrar, fram- och tillbaka. Svårt att veta vilken variant som är bäst. Den klassiska "tredjedelsregeln" finns ju att rätta sig efter, och ofta brukar det bli bra. Fast jag lika gärna kan trotsa den och lägga en horisont helt i mitten... Tycker många gånger att regler är till för att brytas! ;)

Men som sagt, ofta blir det bäst att lägga en tredjedel ovan horisonten och två under, eller tvärtom. Gäller alltså att bestämma hur man ska beskära. Ska man ha mest himmel eller mest förgrund? Och det är här jag har så svårt att bestämma mig.

För att illustrera hur jag menar lägger jag in några bilder från vår semesterresa till Danmark nu i somras. Skulle vara roligt att veta vilken variant du tycker är bäst? Och varför?

 
Eka 1


Eka 2


Strand 1


Strand 2


Vallmo 1


Vallmo 2

Visst är det väl en smaksak vilken variant man gillar bäst! Men finns det någon regel att förhålla sig när det gäller förgrund/himmel? Anses det ena vara bättre/mera lämpligt än det andra? Jag antar att det beror helt och hållet på bildens motiv, var i bilden det händer mest och vilken del man ska prioritera... En smaksak som sagt, som alltid när det gäller bilddiskussioner!  Jag gillar själv variant 1 bäst av de två första, och 2 av vallmobilderna.

Ha en go helg! :)

 

Postat 2010-08-06 23:12 | Läst 945 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

En Wacom Bamboo One A6 för 399:-, är det ett klipp?


Säg JA, för det är just vad jag nyss har köpt. På Netto av alla ställen, tur att man läste reklamen för denna veckan! Kunde inte motstå denna till det priset. Och det bor nog en liten teknikfreak i mig, skulle jag tro... Så har man en ny leksak att lära sig! Ska bli skoj! :)

Postat 2010-08-02 18:13 | Läst 1392 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

På stadsvandring med Peter Wahlbeck. Och avslutning med söta Amanda.


Säga vad man vill om Peter Wahlbeck, men han är en person som inte går obemärkt förbi! Igår höll han i en stadsvandring på hemmaplan, Halmstad, som del i Marinfestivalen som pågår just nu.


Fullt med folk och 50-50 mellan halmstadbor och turister. Peter står vid tavlan och håller i en bunt papper, syns knappt här!

 

Peter har åsikter om det mesta, är inte rädd för att sticka ut hakan och vara obekväm. Jag delar väl inte hans åsikter alltid, men de gånger han skriver artiklar i lokaltidningen - och det händer ganska ofta - brukar jag hålla med fullständigt. Han har många bra ideer om stadsplanering etc. Sedan har han ju en humor som inte riktigt funkar med min...

Måste säga att stadsvandringen var väldigt trevlig och intressant. Det är lätt att bli hemmablind, och idag fick vi höra Peter dela med sig generöst av sin syn på sin hemstad. Dessutom fick sig förstås kommunen en känga, när det gällde centralt belägna bryggerier, dragning av nya vägar och annat... :)


Tack Peter för en trevlig promenad! Idag fick du pluspoäng hos mig!

Som sagt, Halmstad Marinfestival pågår för fullt. En massa aktiviteter utmed Nissan, både som här i centrala stan och även lite längre utåt Tullkammarkajen...

Flera musikframträdanden har det varit dessa dagar, och någon vi definitivt ville lyssna på var coola Amanda Jenssen som var riktigt bra. Gillar hennes stil mycket!

 

Kul att testa konsertfoto, får se om jag får chansen idag igen då det är RIX FM-festival. Vet redan några saker jag ska göra annorlunda i så fall... :) Högt ISO här vilket tyvärr syns i bakgrunden. Trodde inte det skulle märkas så tydligt med min D90, kanske det kan bero på objektivet? Vet att det inte är något "kvalitetsobjektiv", Tamrons 70-300, men ville ändå testa det idag och var beredd på lite halvdan kvalitet på bilderna. Tycker ändå det blev ok!

Ha en fortsatt go helg!

Postat 2010-08-01 10:31 | Läst 1164 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera