Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Nya leksaker - nya möjligheter...

När jag skaffade min systemkamera för två år sedan tänkte jag nog litegrann att man har sin kamera, väska och stativ och that´s it, liksom... Tänk så fel jag hade! För alltid är det ju något nytt man suktar efter, och själv har jag ju börjat kika på en ny kamera... En D90 får det bli inom en inte alltför snar framtid.

Men tills dess så leker jag med mina senaste nya tillbehör, gråfiltren. Det tar ju ett tag att känna in hur de funkar, men jag tycker nog att man ser framsteg...

Först var jag ju ute på en testrunda med filter jag lånat av grannen, Cokins halvtonade. Endast passande mitt 300 mm, som dessutom snurrar när det fokuserar... 

Fast det var dessa halvtonade filter som mest rekommenderades i detta inlägg tyckte jag att de var lite meckiga att använda, klurigt att få skarven rätt, och inte helt lyckade när objektivet snurrar, som sagt...

Istället har jag nu sen ett par veckor skaffat egna och det blev Hoya heltonade passande både mitt 18-55 och 55-200... Några testrundor har det blivit.


Med stillheten som gäst...


En sötvattenskälla som rinner upp på "min" strand.


Halmstad hamn i bakgrunden... här ser man ju tydligt effekten jag eftersträvar, med den lena vattenytan!

Ja, det var några bilder från mina första gråfilterförsök, och fler lär det bli!  Har ytterligare ett par bilder som ligger i mitt stranden-album. Detta med gråfilter är ju bara så kul... :)

Ha en go vecka, alla!

Inlagt 2010-05-16 12:05 | Läst 810 ggr. | Permalink
Ahhh, där kom dom, tack Ulrika :-)
Verkligen härlig vattenyta i dom 2 sista, len och mjuk, nu blev jag sugen att ta fram mitt filter :-)

En skön vecka till dig :-)
/Jörgen
Svar från Ullis A 2010-05-16 22:43
Javisst, har man lovat så har man! :)
Såklart du ska ta fram ditt filter, ser fram emot resultatet här sedan. Kul att du blev inspirerad. :)
Detsamma till dig //Ulrika
Himla fina bilder, men det här silkeslena vattnet har jag ett kluvet förhållande till. När jag var ny som systemkameraägare (ungefär samtidigt som du) köpte och läste jag tidningen Digital Foto regelbundet. Där fanns det silkesvatten i vart och vartannat nummer, och jag blev jävligt trött på det. Det kändes som om just silkesvatten var ett sånt där billigt trick som tidningen ville lära ut för att deras läsare skulle känna att tidningen gav handfasta råd som gav utdelning direkt.

Men å anda sidan har väl även jag försökt göra sådana bilder, dock utan att lyckas. Jag skulle också behöva gråfilter, men jag blir så frustrerad över att jag har så många olika gängdimensioner på mina olika objektiv. Och Cokin som du säger, är knepigt när objektivet snurrar. Ska fundera ett tag till innan jag köper något.

Jag gillar bild nummer 1 som helhet, och framför allt ljuset och färgerna i bild fem.
Svar från Ullis A 2010-05-16 22:46
Haha, kan förstå att du tröttnat en aning! Men att lyckas med detta utan gråfilter måste vara knepigt? Och som du säger, har man olika mått är det inte gjort i en handvändning, att skaffa filter... Då blir det till att fundera vilket objektiv som ska användas mest!
OM du skaffar så får du hojta, så att man får se resultatet! :)
Kul att bilderna gillas, jag bugar och tackar!
Underbar bilder!! Jaha, där fick jag något nytt på önskelistan =)
Älskar färgerna i bilderna!
Svar från Ullis A 2010-05-16 22:47
Tackar tackar, javisst den där önskelistan är aldrig tom, haha... Men dessa filter är ändå relativt billiga jämfört med allt annat man vill ha! :)
Vackra bilder. Men detta med gråfilter är inget jag egentligen begriper. Om jag skaffade en sats själv kanske -- men det står inte så högt på önskelistan om sanningen ska fram.
Svar från Ullis A 2010-05-16 22:50
Bugar och tackar! Du kanske kan låna några filter och testa, om du är sugen? Ofta är det först då man fastnar ordentligt för saker och ting, när man testar själv. Men visst, det tillhör ju verkligen inte "måstena" i min utrustning, utan mest ett roligt tillbehör. Men jag är ju svag för känslor och stämningar i bilder, så då kommer dessa väl till pass! :)