Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Om du bara fick vara medlem i EN enda pool, vilken skulle det vara?

Jag var ju på fotomässan i Stockholm i höstas. Lyssnade på flera intressanta föredrag, bl a när Göran Segeholm pratade om att vårda sitt varumärke! För det är ju så att alla "stora" fotografer har ett visst varumärke, en egen stil som är helt omisskännlig. Göran räknade upp ett antal fotografer, några ännu okända för mig, som alla har nischat in sig, som har sin helt egna stil. Alltså ska man välja spår, nischa in sig, och sedan hålla fast vid det. Vårda sin stil helt enkelt.

När Göran pratat om detta ett tag, känner jag mannens armbåge i sidan och han viskar "Hörru, hur många sådanadär pooler är du med i egentligen?" Och jag börjar fundera... Det där med att nischa in sig. Välja spår. Känns verkligen totalt otänkbart för mig än så länge! Men tänk om man skulle vara tvungen att välja EN pool... leker lite med tanken!

Många skiftande pooler finns det... En är Vilda djur och fåglar. Är nog mest för Grabbarna Med De Stoooora Objektiven... Som inte drar sig för att sitta och frysa i ett gömsle i timmavis... Inget för mig!  FAN-poolen. Ska inte hymla med att jag gillar att klicka runt i denna pool, många vackra bilder finns det här och jag har även kommenterat en del. Gillar särskilt de där man liksom bara ser en belyst kontur av kroppen. Men att fota sådant själv, nej, det är jag nog för blyg för! Inget för mig! Däremot kan jag tänka mig att gå med i både Landskap och Maritima miljöer, har flera bilder som jag tror passar där. Men gå med i ännu fler pooler, njae.. Blir ju raka motsatsen till att nischa sig...

Min fotostil är fortfarande helt spretig, det finns ju så mycket roligt att fota! Är med i fyra pooler, hittills...

 Solenpoolen, älskar stranden med dess skiftande miljöer, och solnedgångar där ingen är den andra lik! Visst går det tretton solnedgångsbilder på dussinet här på FS, men jag kan ströva på stranden i timmavis med kameran och alltid hitta något nytt att fota!

 

 Vattenkonst. Att fylla diskhon med vatten, olja och karamellfärg och låta kranen droppa, hur kul som helst och man vet aldrig hur resultatet blir! Känner att jag varit ifrån denna pool för länge nu, det är dags att ta upp vattenfotandet igen!

 

 Husdjur och tamdjur, mest för att vi är inne på katt nr fyra, och katter är härliga att fota! Lite mystiska och hemlighetsfulla djur fulla med integritet, helt överlägsna oss människor... tror de!

 

Växter, insekter och naturdetaljer, japp! Här hör jag nog mest hemma! Att krypa runt på en daggig gräsmatta som träffas av morgonens första strålar, och fånga de glittrande dropparna i macrot... blommor, insekter. Antagligen en mesig pool som föraktas av grabbarna som sitter i gömslet och väntar på rovfågel eller björn! Men jag glömmer verkligen tid och rum när en helt ny macrovärld uppenbarar sig i sökaren!

 

I´m gonna run to you
I´m gonna run to you...

Så, tvingar någon mig att välja en enda pool så blir det helt klart Växter, insekter och naturdetaljer. Men vem vet, kanske intresset svänger över mot något annat en vacker dag... :)   

Inlagt 2010-01-24 18:20 | Läst 1514 ggr. | Permalink
Varför välja när man skulle kunna vara med i alla vi är ju glada amatörer.

Klas
Svar från Ullis A 2010-01-24 19:26
Javisst. Det var vara en lek med tanken här ju, OM vi tvingas välja EN enda, hur skulle man då välja?
//Ulrika
Själv har jag inte sett någon poäng att vara med i någon av dem..
Svar från Ullis A 2010-01-24 19:27
Inte? Synd, det har sina fördelar!
Ja, varför välja egentligen. Tror man ändrar sig med tiden man utvecklas. Men i och för sig vad jag än provar tröttnar jag ändå aldrig på att krypa runt på marken och upptäcka microvärlden så för mig är valet som ditt helt klart. Om jag nu måste välja alltså. Det är som du skriver att man glömmer tid och rum och det tror jag är viktigt att hitta det ämne man kan "förlora" sig i för att få avkoppling i dagens stressiga samhälle. Kram Camilla
Svar från Ullis A 2010-01-24 19:28
Nej, det är väl en himla tur egentligen att vi slipper välja, utan kan vara med i varenda en om vi vill! Skönt att höra att det finns fler som kryper runt med näsan och macrot o gräset.. :)
Kram //Ulrika
Om det nu skulle vara så att man bara fick vara med i en pool så skulle det nog bli Gatufoto för mig. Och det är inte för att jag ägnar mig mest åt det eller anser mig bra på gatufoto utan för att jag vill ta fler "berättande" bilder.
Men jag vill inte välja :-)
mvh
Pa
Svar från Ullis A 2010-01-24 22:22
Intressant, det där med Gatufoto har jag klurat på. Skulle gärna vilja ta med kameran in till stan (Halmstad) någon dag men tror faktiskt inte jag skulle kunna gå runt och fota helt obesvärat, är nog lite rädd att någon skulle ta illa upp. Får väl testa i smyg! :)
Nej inte vill man välja, som tur är slipper man ju det!
Hälsn. Ulrika
Hej!
Jag vill nog inte heller välja...:-)
Har upptäckt att vissa pooler liksom går i perioder, beroende på vilka saker jag fotar just för tillfället..
Men om jag måste rannsaka mig själv, så har jag nog "häckat" mest i landskap...:-)

Hoppas du får en bra vecka!
Kram
Ps...Har kommit på en grej i din smak, ska se om jag kan få till nåt "inlägg" om det... :-)
Svar från Ullis A 2010-01-24 22:23
Visst går det i perioder, beroende på årstid och allmän inspiration... Landskap ja, får nog lägga in en ansökan där, har många sådana bilder.

Gillar ditt inlägg! :)

Ha en bra vecka du också, kram!
Du kan lita på att Göran Segeholms föredrag speglar hans egna bekymmer för brödfödan, ett bekymmer som delas av många frilansar. Skapandets villkor är mycket olika om man vill försörja sig på det jämfört med om man har det som hobby.

En fotograf här på ön är specialiserad på konstfoto och mycket skicklig. Hon berättade för mig att hon är så anlitad att hon inte hinner med att göra egna projekt, vilket hon tycker är det roligaste.

Men vi vet ju alla hur det är, jag tror inte att det finns något jobb man gör för sin försörjning som inte har sina träiga moment.
Svar från Ullis A 2010-01-24 22:27
Säkert, men jag gillar Göran Segeholm. Han är i högsta grad inblandad i min distanskurs i Photoshop (som jag borde varit klar med vid det här laget, hrm!) och har mycket inspirerande och tänkvärt att komma med där!

Oj, det har såklart både för- och nackdelar att vara frilans. Att inte våga tacka nej till ett jobb, men då på bekostnad av sitt egna fria skapande... Tur att man har en arbetsgivare! :))
Inte lätt val det här, efter att ha läst så var min första tanke, jag vill vara med överallt-:)), kanske utvecklas i mer än bara landskap och macro, men....det har jag inte utrustning till. Men då kanske man blev lite tvingad att utvecklas, inte bara fota sol, vatten, strand eller macro, bara en tanke.Men solen är ju helt klart min pool, jag som älskar midnattsol och skymningar, tidiga morgnar är inget för mig som älskar sängen, macro ja det är helt klart underbart, men sedan gillar jag ju svartvitt, hmmm kan inte välja-:)))
Svar från Ullis A 2010-01-24 22:31
Vet du, man KAN vara med överallt! Dygnet har för få timmar bara, tyvärr...

Ja, dina solbilder är ju underbara. Men jag tror nog att man kommer väldigt långt med liten utrustning, kommer än en gång att tänka på reportaget i DigitalFoto med en urduktig fotograf som fotade fantastiska landskapsbilder, och "bara" hade en Nikon D40 liksom jag. Så nog kommer man långt, känner mig inte klar med denna än. Men, alltid är det något nytt man vill ha... Får väl hålla hårt i plånboken på mässan, haha! :)
Ja OM, jag skulle vara tvungen att välja, så skulle det blir samma för mig. Makrovärlden är så avkopplande och stressbefriande, man fokuserar totalt, och glömmer allt annat :-)

Men jag är glad att jag inte behöver välja, utan kan fortsätta spreta som jag vill :-)

Mycket vacker bild :-) Ser en balettdansös med änglavingar, frost är fantastiskt :-)

/Jörgen
Svar från Ullis A 2010-01-25 22:37
Ja, jag kan bara skriva under på dina rader här! Och visst är det tur att vi slipper välja, men det är lite kul att leka med tanken. OM man skulle nischa in sig någon dag, och smalna av i sitt fotande. Men i så fall är det nog inget man planerar, utan det bara blir.. Antar jag! Känns inte som att man kommer dithän på länge än!
Tack för dina fina ord om min bild! :)
//Ulrika