Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Vilse i djunglen av gråfilter

Jag tror att strandmotiv och solnedgångsbilder är det som är allra roligast att fota. Förutom macro, förstås... Men för att få till en riktigt fin solnedgång eller - som jag gärna vill pröva på - en strandbild med lång slutartid, krävs ett gråfilter, har jag förstått. Och det är ju lättare sagt än gjort, att skaffa ett sådant... rena djungeln. Om jag fattat det hela rätt, finns det halv- och heltonade. Olika styrkor. Olika fabrikat. Sådana man skruvar fast, och sådana man liksom monterar i en hållare... (kallas dessa något särskilt??) Lutar åt att det får bli ett som skruvas fast, men då antar jag att det gäller att se upp så inte toningsgränsen liksom kommer snett??

B+W har procentangivelser på sina, Hoya och Kenko använder någon ND-angivelse... *suck*

Och inte nog med detta, jag måste bestämma vilket av mina tre objektiv som ska föräras med ett gråfilter, givetvis är det olika diameter på dem... Det finns lilla kitobjektivet (52 mm) på 18-55 mm, suveränt till panoramabilder. Macrot (55 mm) som är fast på 90 mm, som är så ljusstarkt och har en härlig färgåtergivning. Och telet (62 mm) på 70-300 mm, kanske jag ändå har störst nytta av ett gråfilter till detta?

Tar jättegärna emot kommentarer, tips och synpunkter här!


Visst går det tretton på dussinet, men jag tröttnar aldrig! Här använt solglasögon som filter! :  )

Inlagt 2009-07-24 17:59 | Läst 3578 ggr. | Permalink
Här står lite om vad nuffrorna står för:
http://www.adidap.com/2008/02/15/neutral-density-filters-what-are-they-when-to-use-them/

Jag har ett filter som ökar tiden 10-steg, vilken jag använder för att fota en svetslåga eller för att få vatten att se helt platt ut.
sen använder jag graduerade Cokin-filter, vilket är dom fyrkantiga som man sätter i en hållare.
Jag rekommenderar att använda sådana( det finns lite olika fabrikat, Lee, Hitech, Cokin och en del andra) för då kan du bestämma var du vill att det mörka skall få effekt, det är ju inte alltid du vill ha horisonten i mitten.
Jag hade kört med ett 62mm filter och sen skaffat step-up ringar till dom övriga, dvs du kan använda filtret till alla objektiv. Dom heter då följdakligen 52-62mm och 55-62mm och du får då 62mm filtergänga på alla objektiv.
Mvh Janne
Svar från Ullis A 2009-07-24 23:24
Hej Janne,
Tack för utförligt svar och den suveräna länken! Har även hittat en länk till bra info här på fs:
http://www.fotosidan.se/obj/docpart/4/427ed12186d26bd8313cd474a87c59cc.pdf
Det låter vettigt med ringarna du beskriver, men ska klura på detta ett tag till!
Hälsn. Ulrika
Jag har förstått att man bör använda skruvfilter bara på de objektiv som inte snurrar.. allstå att det focuserar inuti och inte snurrar på filtret...?
Jag undrar själv vad jag ska köpa, vill ha ett att sätta på mitt 16-85mm och ta natur och panoramabilder med, det ska ju göra susen sägs det..
Lycka till, man vill ju att någon som vet ska skriva exakt vilket filter som gäller, ha ha
Ska kolla i morgon om du fått nåt svar som hjälper i stället för att sställa till det ytterligare..
Svar från Ullis A 2009-07-24 23:26
Jo, det vore ju bra med ett exakt tips, så slapp man fundera själv, haha!
Har kommit fram till att jag inte kan ha ett skruvfilter, iaf!
Välkommen åter och tack för kommentar! : )
Hej Ulrika. Jag vill rekommendera Cokinsystemet, inte för att filtren är superbra men för hanteringen. Man köper lämpligen en filterhållare, sedan köper man anpassningsringar för varje objektiv, eller rättare sagt varje filterdiameter du har användning för. Filtren är fyrkantiga och sätts i hållaren, sedan kan du röra filtren upp och ner och vrida på hela hållaren. Eftersom solnedgångar är en passion är det lämpligt med ett graduerat gråfilter där halva är mörkt och halva helt transparent. När du vill ha bättre filter går det att skaffa från andra tillverkare som passar i hållaren. Här är några exempel på användning av avtonat gråfilter.

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1349039.htm

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1521523.htm

Lycka till...
/FW
Svar från Ullis A 2009-07-24 23:29
Hej Frode,
Nu lutar jag åt Cokin, fick även tips om dessa på fotomässan i Göteborg i våras. Låter smidigt eftersom man kanske inte alltid vill ha horisonten i mitten, som Janne skrev här ovan. Dessutom snurrar mitt tele, så skruvfilter är uteslutet!
1000 tack för utförlig kommentar och de länkarna till dina härliga bilder! : )
Hälsn. Ulrika
Super Ulrika att du tar upp detta. Har själv ett sånt på önskelistan men som du säger det är lite svårt att veta vad man ska välja. Ska följa ditt blogginlägg med iver och läsa om för och nackdelar. Det blir väldigt läckert med gråfilter. Har själv testat solglasögonvarianten he he. Med min lilla kompaktkamera. Må gott och ha en trevlig helg. Kram Camilla
Hej igen :-)
Har du läst denna tråden i forumet?

http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=101690&highlight=gr%E5filter

Camilla
Svar från Ullis A 2009-07-24 23:33
Hej Camilla, tackar för dina kommentarer!
Jo, jag hittade den tråden efter att jag skrivit inlägget, väntade bara på att någon skulle länka dit... : )))
Hittade även bra info här:
http://www.fotosidan.se/obj/docpart/4/427ed12186d26bd8313cd474a87c59cc.pdf
Roligt att även du har nytta av mitt blogginlägg, får väl se om vi hittar ut ur denna djungel och frågetecknen rätas ut, men tycker att jag är på god väg iaf!
En trevlig helg till dig också! : )
Kram Ulrika
Ja du, är som du säger en hel djungel av olika filter och fabrikat därute, och jag kan nog inte hjälpa dig i denna fråga. Men det som är kul är att jag planerar (när jag kommer hem till Sverige), att införskaffa gråfilter också :-), samt ett polerings- och uv-skydd. Är på tiden.. Sannolikt kommer jag beställa från Cyberphoto; lägg gärna in ett inlägg om du införskaffar ett vättja.
Svar från Ullis A 2009-07-26 21:30
Härligt att höra att inte bara jag är vilse! : )
Vanliga UV-filter har jag alltid på alla objektiv, skulle man råka få en repa så är det ju ingen större skada skedd, en billig försäkring tycker jag. Proffsfotograferna säger att det kostar lite i skärpa, men är inget jag märkt iaf!
Såklart jag ska skriva om vad det blir för gråfilter, när jag väl bestämt mig!