Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2835: Benspænd - För många digitala foton - Inspiration.

Nikon D700 med AF NIKKOR 28 mm 1:2,8 og  L37c filter och motljusskydd Nikon HN-2.  All "Made in Japan".

f/2,8 - 1/250 sek. - ISO 200 - med Nikons Monochrome + lite justering i kameran av mig.

Jag förbereder min säsongsstart och har blivit influerad och inspirerad av olika kommentarer, bloggtexter här på FS och input från olika Youtube videor.

Jag planerar att ge mig själv ett "benspænd" genom att sätta ett mindre minneskort (128 MB) i kameran och minska bildstorleken från L = 12,1 MB till M = 6,8 MB. Det betyder att jag bara kan ha 20 bilder på kortet. Jag skulle också kunna ställa in storleken på S = 3 MB och då kan det finnas 44 bilder på kortet.

Det kommer att påminna mig lite om när jag fotograferade diabilder på "gamla" dagar då jag ändå bara hade 1 rulle med mig. Antingen en med 24 eller en med 36 bilder.

Slutligen blir det också med en 50 mm, vilket också var väldigt vanligt på den tiden. De så kallade SLR "systemkamerorna" var vid köp utrustade med en 50 mm. Även min Canon AE.

Det enda som kommer att skilja sig från tiden på 60-talet är att det blir svart/vitt. Jag flirtade  först med det efter att jag gick med här på FS.

Färgfotograferingen blir med min Fujifilm X100F - för som Fuji själv säger: "Fuji handlar om färg". De har trots allt också många års erfarenhet av att producera färgfilmer – Provia, Astia, Velvia m.fl.

På återseende.

Inlagt 2024-03-17 17:03 | Läst 482 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bilden här tilltalade mig, den känns spännande på något sätt. Lite smygkänsla. Låter spännande med dina planer också, jag kommer fortsätta att följa dig och dina projekt. -Lycka till!
Svar från Erik Madsen 2024-03-18 11:44
Hej Morgan - tack för dina kommentarer - speciellt om mitt foto.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
En spännande bild. Jag gillar effekten av att fota genom persiennenen. Det hade jag aldrig kommit på att göra. Lycka till med dina nya projekt. Intressant utmaning att bara kunna ta 2o bilder. Jag tog över 1000 idag då jag satt ute ett par timmar :-) Men jag sparade förstås bara en bråkdel.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2024-03-18 12:03
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Med 28 mm och f/2,8 och väldigt nära de nedre persiennlamellerna blev det så här. De syns knappt.
Det var en del kommentarer, bloggtexter och några You Tubers, som handlade om att det publicerades alldeles för många och ointressanta digitala bilder. Med denna begränsning måste man tänka mer innan man trycker på knappen. Precis som i gamla analoga dagar.
Jag är väl medveten om att begränsningen inte är lämplig för alla typer av fotogenre - fåglar, sporter eller andra typer av levande/rörliga motiv.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Spännande att sätta upp mål på det sättet, det har jag aldrig provat. Din svartvita bild är alldeles utmärkt för min smak, oskärpan hos persiennen gör att den inte blir störande utan bidrar positivt till bilden, snyggt! Många hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2024-03-18 14:01
Hej Björn - tack för dina kommentarer, fin bildkritik och intresse.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Snyggt genom persiennen. Vi har alla olika utmaningar, jag behöver komma upp i över 500 bilder för att det ska kännas som en bra dag 😊
Svar från Erik Madsen 2024-03-18 14:07
Hej Peter D. - tack för dina kommentarer.
Jag håller helt med om att det är skillnad på att fotografera fåglar och att fotografera som jag gör. Nu ska jag testa det när jag kommer ut igen.
Det kommer trots allt att vara som i den analoga perioden.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Lyckades komma upp i 20 bilder dag med vissa besvär.
Du har fullt upp med dina små projekt på olika vis, de e bra..
Du har väl inte bytt till en Linde truck ;))
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2024-03-19 18:37
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
Nu är det inte mitt mål att jag MÅSTE komma hem med 20 bilder pr gang. Men att jag begränsar mig till att inte komma hem med mer :-)
Det borde få mig att tänka och fokusera mer på motiven. Om det kommer bättre bilder får tiden utvisa.
Nej, jag har inte bytt till en Linde truck :-) Det är min granne som jobbar på Linde DK.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Det låter som en spännande utmaning. Det ska bli kul att följa hur det utvecklar sig. Intressant att du väljer svartvitt också. Persiennen i bilden förmedlar en känsla av instängdhet. Jag hoppas den försvinner nu när det snart blir vår på riktigt.
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2024-03-20 22:06
Hej Bjarne - tack för dina kommentarer.
Nåväl, nu får vi se hur det går.
Det blir med svart och vitt i detta experiment. Men med färger med Fujien.
Du kanske har en poäng med persiennen och det ger en väldigt bra beskrivning av situationen just nu.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik, en intressant tanke med begränsat antal bilder, utmaningar är bra. Tycker om att persiennen är i bild, det ger det rätta intrycket av att kika ut.
Svar från Erik Madsen 2024-03-30 18:08
Hej Stefan - tack för dina kommentarer och kommentarer på mitt foto.
Ja, det blir nästan som på "gamla" dagar när jag fotograferade med diafilm. Här köpte jag en rulle med antingen 24 eller 36 bilder och lämnade sedan in dem till fotohandlaren och väntade på att de färdiga bilderna skulle komme retur.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag har sedan dess ändrat lite i projektet - det blir med färger som det var då.