Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - street.

Danske Bloggen 215 / Crop or Crap?

________________________________________________________________________

Var lite inspirerad av en annan blogginlägg (av Göran Redmo). Om ISO-kapacitet, fullformat och ASP-C-kameror. Nu vil jag inte gör mig så jävla smart teknisk, men jag tror att ha förstått att det inte bara är en fråga om FF eller APS-C. Antal bildpunkter och inte minst sensor kvalitet har säkert en ganska stor inverkan också? Min Nikon D70 ca 6 megapixel, som var min första DSLR-kamera, bytte jag till en D300 APS-C med ca 12 megapixel sensor och idag har jag en D700 FF med ca 12 megapixlar! Mitt senaste kamera är en Sony a6000 APS-C med ca 24 megapixlar!

Roskilde Domkirke ved solnedgang.

Jag vil inte vid det första, avslöjar vilken kamera jag tog detta foto med - det kommer senare.

Hälsningar från Erik / DK
© emfoto43 / Roskilde
PS: Titta på den här om man vil. Det är här "Crop or Crap" kommer ind.

https://www.youtube.com/watch?v=PHYidejT3KY

Inlagt 2015-11-24 23:15 | Läst 4484 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hur många av oss som fotograferar förstår oss på det där. Inte jag i alla fall. Nog tror jag sensorn betyder mycket. Hade en D80 tidigare och har gjort canvas av några bilder och inte är det något dålig kvalitè på dom. ( 50X70 ). Mycket sitter nog i huvudet på oss. Blir det lite pensionspengar kvar så visst skulle jag vilja ha en D750 utan att egentligen veta att det blir bättre. Har en D7000 just nu.
Vad din bild är tagen med avstår jag från att gissa. Snygg och välkomponerad är den.
Sten
Det här är alltså högst intressant! Det handlar nämligen om praktiskt fotograferande, och hur bilderna ser ut i det praktiska/verkliga livet, inte hur många pixlar man kan se vid 100% uppförstoring eller så. Och då ser man ingen egentlig skillnad på kameror med olika antal pixlar eller storlekar på sensorerna. Diskussionen landar inte sällan i laboratoriefynd, som är helt ointressanta i något slags verkligt liv.
Och jag kan förstås inte se vilken kamera du använt här. ;-)
Hälsningar//GöranR
Jag förstår intet när det gäller teknik.
Men när det gäller bilder är jag intresserad nästan narkoman.
Har ni domkyrka i Roskilde eller.
Detta var en skön bild.
Himlen är sakral.
Ha det fint
Gun-Inger
Tycker egentligen det hela är enkelt. Om du är nöjd med din kamera och dina bilder är den bra nog.
De kameror som producerats de senaste 5 åren räcker för de flesta av oss.
Dom kameror jag använder levererar helt ok bilder för mitt ändamål, Nikon D70, 7100 och en 700:a mer än så behöver jag inte!
Tror du använt din D300?

Kenneth
Beställer utskrifter och fotoböcker både från förra kameran Konica/Minolta D7D "6" och mina Nikon D300/s "12" men ser inte någon skillnad.
Mv/G
Jag kommer inte att kommentera på var och en av er, men tack för intresset. Jag tillåter mig att säga: Som sagt så många gånger och här ochså - det är mannen bakom kameran som är avgörande. Zack Arias i videon uttrycker det lite mer direkt/barkst: "Its the Moron Behind The Camera" :-)
Jag håller fullständigt med Göran om laboratorietester.
Jo Gun-Inger vi har en mycket vacker katedral i Roskilde och den är på Unescos världsarvlista!
Det är begravd 21 kungar och 18 drottningar i den. Bland annat vår nuvarande drottningens svenska födda mor drottning Ingrid. Drottning Margrethe ska också  begravas här.

Uppenbarelsen av vilken kamera jag har använt för bilden kommer i en annan blogg - no big deal :-)
Mvh. Erik/DK
Gillar den som svartvit också, men färgbilden är ett strå vassare i mitt tycke!/ Björn T
Svar från Erik Madsen 2015-11-26 22:38
Vad är det man säger på svenska? - Smaken är som baken. På danska: Smag og behag. Och smak kan väl inte diskuteras - eller vad? Vi använder färg eller svartvitt, där vi tycker att det passar bäst eller vad vi vill uttrycka med bilderna.
// Erik / DK