Erik Madsen/DK

Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Inget mer mobbning....

... i min kameraväska ändå.

Min Canon PowerShot G3 har lämnat väskan och har ersatts av en liten NIKON.

Storabror D700eren har fått en lillebror - Nikon P7100.

Den lilla måste lära sig att krypa innan han kan gå. Jag måste då försöka lära honom här de närmaste dagarna.

Storabror tog en bild av honom.

m.v.h. Erik/DK

PS: Om det skulle finnas någon som inte förstår vad jag menar med titeln - så klicka och titta här: http://www.youtube.com/watch?v=H_H8TOKcfjg    :-)

Postat 2013-02-25 12:39 | Läst 6062 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Direkt från kameran.

Vad betyder det när man säger att bilden är direkt från kameran (mestadels underförstått inte manipulerad)? Det handler naturligtvis om JPG-filer eftersom RAW-filer kräver behandling i det elektroniska mörkrummet.

Med dagens moderna DSLR, det finns så många inställningsmöjligheter - vitbalans med många justeringsnivauer, bildkontroll också med flera alternativ, auto ISO med automatisk slutare begränsning o.s.v. o.s.v.

I svartvit fotografi är alla flitrerne också närvarande - gul, orange, röd, etc. Jag vet att de erfarna och mycket begåvade svartvita fotograferna med erfarenhet av mörkrumsarbete rynka näsan på dessa möjligheter och föredrar att konvertera i PS. (Jag har absolut inget emot PhotoShop eller liknande programmer och jag använder själv Apples "Aperture").

Jag undrar fortfarande varför ingenjörerna på Nikon, Canon och alla andra fabriker kommer att lägga alla dessa möjligheter till kamerorna. Det är inte bara börjar kameror som har dessa program - även proffs och semiproff har det. Jag använder dem i så hög grad som mina behov kräver.

Mörkrummet blev aldrig "öppnat" för mig - det var Dias istället. Det kan vara orsaken till min inställning till ämnet här - vid Dias fotografering var man tvungen att göra bilden komplett i kameran! Är det därför?

Med många foto hälsningar
Erik från Danmark.

Postat 2013-02-05 15:10 | Läst 6937 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En liten ideologin

Citat fra min profilside:

"Jag försöker så mycket som möjligt för att göra bilden klar i kameran. Det är förmodligen inte för skoj att ingenjörerna på Nikon, Canon eller dom andra har lagt så mycket elektronik i kamerorna. Det är kul att utforska och utnyttja de möjligheter som den moderna digitala kamara har - enligt min mening.
När jag rettar lite - mestadels beskärning och riktad horisonten - använder jag Apples Aperture".

Jag har satt mig ganska mycket in i min kamerans (Nikon D700) olika uppsättning menyer och skapade mina egna inställningar för olika scener og situationer. Det vore dumt att inte dra nytta av de möjligheter -  tycker jag.

Det utesluter inte dina egna förändringar om du vill.

m.v.h. / / Erik / /

Postat 2013-01-09 01:24 | Läst 4392 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Rör i ankdammen.

Jag hade inte väntat en sådan reaktion på mitt medlemskap i Dogma-gruppen.

Slappna bara lite av vänner.
Det är helt frivilligt, hur man arbetar med fotografi och en metod utesluter inte de andra.

Dogmaideen är ett sätt att arbeta och är väl särskilt lämplig för streetphotografy. Tänkt att vara ett sätt där du kan koncentrera dig mer på ämnen än på tekniken (j.fr. det danska film Dogma 95).

Korrigering av missförstånd i kommentarerna på min blogg från 8 januari i år: Gör väl at retucherer damm och justera ljusstyrka och färger inom rimliga gränser. Man kan läsa reglerna i Dogma 07s sida.

Förutom valet av ett objektiv, är reglerna förmodligen inte långt från vad som gäller för en reprotage / nyheters fotograf på en respekterad tidning. Han kan avsättas om han kloner eller lägga till något i en bild.

Till sist: Jag vill även i framtiden fotografera med dom objektivar, kameror, inställningar, etc. eftersom det passar mig. Dessa bara inte läggs ut i Dogma-gruppen. Så enkel och lätt som det!

Med foto hälsning till alla - både med och utan dogma regler :-)

/ / Erik från Danmark / /

Postat 2013-01-09 01:05 | Läst 2157 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Dogma 07

Jag har länge haft idén att jag skulle tvinga mig själv att bara ta ett objektiv med mig när jag går ut och fotografera. Nu har jag tagit steget genom att gå med i Dogma 07 gruppen. Ansökan godkändes i dag.

Det kan då vara så att jag till slut vänjer och får lärt alla mina objektiv bättre.

Man tvingas åtminstone bli mer medvetna om motiven och därigenom förbättra sin bild syn (förhoppningsvis). Nu får vi se - Jag ser fram emot att komma igång.

Jag tror att  filisofien bakom dogma passar perfetkt till mina veteranbils rapportager, när jag en gång ändra löfte om objektiv.

Min första Dogma - löfte ser ut så här:
Nikon D700
Nikor 28mm f 2,8
Färg
ISO 200
sRGB och bildkontroll standard

m.v.h. / / Erik / /

Postat 2013-01-08 13:36 | Läst 2686 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 18 19