Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

Sjätte december..

Jag minns dagen väl. Det var början på augusti, året var 2009 och över södra Sverige rådde värmebölja. Mormor som annars brukade vara glad åt solsken och äventyr, tyckte att det var för varmt att överhuvudtaget gå ut. Det var till och med för varmt inomhus.

Men det fanns en riktigt skön plats, tyckte mormor. Det var i den gröna fåtöljen bredvid den öppna balkongdörren. Där, med hjälp av lite korsdrag, svepte ljumma vindar in. Så efter det traditionella fikat vid köksbordet, var det där hon slog sig ned. Där var det gött att vara...

---

Mormor 97 år hemma i sin lägenhet augusti 2009.

.

Med anledning av en utmaning på Facebook för några veckor sedan provade jag att omvandla några gamla bortglömda färgbilder till svartvitt. Bland annat den här. (Det är en bild som finns i ett av mina album här på Fotosidan, fast i färg, så många av er känner säkert igen den.) 

När jag satt och redigerade bilden kom det också upp en massa minnen...

Bilden är helt dokumentär som de flesta av mina mormorsbilder. Den kom till i ett ögonblick när jag skulle hämta en bok i mormors bokhylla som stod på andra sidan rummet. Där också min kamera låg. Men väl vid bokhyllan sa mormor något till mig och jag vände mig om och fick se hur fin hon såg ut med tofflorna framför sig.

Ja, och så greppade jag kameran...och mormor fastnade...och jag fick en bild. Förmodligen en ganska krass bild kvalitetsmässigt men som stöd för minnet nu idag, är jag väldigt glad över den.

.

Inlagt 2014-12-06 00:22 | Läst 2938 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Dina bilder på din mormor är underbara. Så tyckte jag förut så tycker jag nu...tror det har att göra med att det känns som er känsla för varandra går igenom bilderna.
Svar från Lena Eriksson 2014-12-06 00:44
En till nattuggla... :) Hej Annelie!

Roligt att höra att du kan känna den känslan! Det blir jag glad för.
Bilderna på mormor blir allt viktigare ju mer jag glömmer märker jag nu när hon inte längre finns med här på jorden.
Men jag hoppas att hon sitter någonstans där uppe och ler lite över att få komma med i min blogg igen... :)

TACK för kommentaren, God Natt!
Tvärtom Lena! Det här är en mycket bra bild på din mormor. Du har fotograferat henne, i det fina, muka ljuset från fönstret, i ögonhöjd och hon sitter så fint avslappnad, med ungdomlig hållning i sin fåtölj. Tofflorna har hon sparkat av sig i det varma vädret. Vi ser ett hörn av hennes vardagsrum, med ett fint sekretärliknande skåp där en kaffeservis trängs med prydnadsföremål i porslin. På väggen hänger några tavlor och över skåpet sitter en fin spegel. På själva skåpet har din mormor placerat två ljusstakar och några små skålar, allt förmodligen av tenn. Et trivsamt möblerat rum där jag tror din mormor tyckte om att vistas. Din fina bild berättar mycket.
Svar från Lena Eriksson 2014-12-06 12:58
Hej Torbjörn!

När jag skriver dålig kvalité då tänker jag närmast på att de här ögonblicksbilderna oftast blir lite efter vad kameran stod inställd på när man fotade senast. Och det objektiv jag hade till min första kamera var alls inte så bra. Dessutom är det mitt bildsinne som bråkar med mig nu när jag ser bilden och säger; kunde du inte ha bett mormor sitta kvar medans du städade bort stolen i bakgrunden. Samtidigt vet jag att det nästan inte varit möjligt...mormor gick inte att regissera, det gällde att knäppa i ögonblicket.

Att jag fick med lite av rumsinteriören känns mycket värdefullt nu. Från det rummet har jag många, många minnen.

TACK Torbjörn för din varma kommentar!
En mycket fin bild och din berättelse gjorde att jag letade reda på den i färg också, strået vassare så tyckte jag.
Många fina bilder på din mormor där, de utstrålar värme och närhet. Fina minnen och en sådan pigg 97-åring.
Svar från Lena Eriksson 2014-12-06 13:05
Kul att du gick in och kollade på färgbilden! Jag vet inte vilken jag tycker är bäst...men det som slog mig när jag konverterade den var att jag tyckte den blev väldigt annorlunda i svartvitt...och kändes äldre. kanske mer rätt???
Nåja, nu har jag en av varje... :)

TACK Margareta!
Fantastiskt fin bild på din mormor och hennes vardagsrum!
Trevlig helg, Lena!
/Niklas
Svar från Lena Eriksson 2014-12-06 13:09
Så Kul att du tycker om bilden. Jag gillar den också förstås...hon var fantastisk min mormor. Hon blev 101 år.

Trevlig helg tillbaka!
En mycket fin bild på din mormor tycker jag. Kul att den är tagen i hemmet också. Den innehåller ju andra saker såsom möbler, tavlor mm som hjälper minnet efterhand som åren rullar på.
Svar från Lena Eriksson 2014-12-06 15:57
Det blev en och annan bild just hemma hos mormor eftersom jag regelbundet hälsade på henne och fikade och småpratade, och passade på att träna på min kamera... jag hade ju fått den i 50 års present. :)
Och som du skriver, nu är bilderna guld värda som stöd för minnet.

TACK Ingemar!

Trevlig lördagskväll!