Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

16 x 10

...eller rent av 16x9 är de format jag mer och mer dras till. De känns ofta både spännande och lite utmanande att använda. Jag funderar på om det är det flitiga bruket av mobiltelefoner som påverkar? Att ögat vänjer sig vid det avlånga formatet? 

Gällande bilden så vet jag att den är väääldigt mörk, men jag gillar den så. Bilden är tagen i trappan på Fotografiska.

.

Inlagt 2017-11-16 14:02 | Läst 3478 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Helt perfekt mörkhet..känns som det är så det ser ut..Dom viktigaste detaljerna kommer ju fram..
16:9 är helt ok..har dock svårt för stående format..
Mv/Gunte..
Svar från Lena Eriksson 2017-11-16 15:56
Hej!
jag är inte förtjust i det stående formatet övht om inte motivet riktigt kräver det...liggande är vilsamt tycker jag.
TACKAR för kommentaren!
Fin gestaltning av ett mörkt rum. 16x9-formatet anbefalles ofta när man ska lämna bilder till tävlingar. För mig fungerar det enbart till liggande bilder. Håller med Gunte där. Tycker t o m att stående bilder i 2x3-formatet ibland kan upplevas som för avlånga. 5x7 är annars ett bra format som ofta fungerar.
Krya på dig Lena, det är snart jul.
Svar från Lena Eriksson 2017-11-16 16:06
Hej Torbjörn!
Kul du gillar bilden!
Jag kan hålla med dig om att de avlånga 16x9 och 16x10 känns ganska svåra i stående...i alla fall på webben. Där är det f.ö. liksom gjort för liggande bilder. Stående på webben då tar jag nog också till 5x7 om det passar motivet. Men jag har alltid föredragit det liggande formatet övht...det är väl lite så vi tittar ut över världen =) ...???

jag håller på för fullt att krya på mej; bloggar, surfar, läser bara deckare - inte skoljobb och sönerna får fixa markservicen åt mej =)
TACK Torbjörn!
Snyggt gjort, just det mörka gör ju bilden.
Svar från Lena Eriksson 2017-11-16 16:21
(Ha ha, jag tror du och jag kommenterade i varandras bloggar nästan samtidigt...)
Men kul att du gillar bilden!
TACKAR!
Ofta blir bilderna lite som formatet på kameran, plåtar man med en 6x6 kamera tex tenderar man att hålla sig mer eller mindre till kvadratiskt format, jag gillar generellt 4x3 formatet, funkar fint både liggande o på höjd. Hälsn, LO
Svar från Lena Eriksson 2017-11-17 10:18
Jag personligen kan nog skära rätt så rejält och ändra format från originalfilen...sedan kan en bild funka i sig självt på datorn eller som papperskopia t.ex som 4x3 eller 4x5....eller som 1x1.....men sedan när jag får ut den på webben som här i bloggen då kan jag tycka att formatet känns fel i bloggen. Det här är en sådan bild, som först hade ett kvadratiskt format, men jag ändrade mej kvickt när jag såg bilden i bloggen.... =)

TACK för påhälsningen här!
Dubbelolle 2017-11-17 22:39
Jag tycker blir bättre i kvadratisk, renare o mer koncentrerad,LO
Svar från Lena Eriksson 2017-11-17 23:30
Då tycker vi olika =) Trevlig helg!
Fin bild och mycket just för att den är väldigt mörk tycker jag. Man påverkas säkert av formatet 16/9, för min del av mycket tittande på streamade serier :-)
/Janne
Svar från Lena Eriksson 2017-11-17 10:20
Jag tror man påverkas, ögat vänjer sig...jag för min del tycker att 16x9 eller 16x10 mer och mer känns rätt..... =)
TACKAR!
Tycker inte att bilden är för mörk, gillar när det blir mer 'siluetter' i bilder, speciellt när det är svartvitt, tror jag.. Jag beskär nästan alltid mina bilder till att bli mer avlånga, än standardformatet! Dessutom ses bilderna lite större/bredare då när man klickar på en bild i bloggarna.. annars så begränsas bilden i en blogg av sin höjd, i alla fall på min lite 'bredare' bild på datorn!
Hälsn!
Svar från Lena Eriksson 2017-11-17 10:25
Så är det förstås, när jag tycker att bilden ser bra ut på webben så ar det ju skärmen som påverkar också...och då är det mer avlånga formatet mycket mer anpassat och ser snyggare ut....dvs liggande.
Kul att du gillar bilden!
TACKAR!
Jag gillar nog alla format bara motivet är det rätta. 😎
Ditt motiv finns det inget att klaga på, tvärtom.
Svar från Lena Eriksson 2017-11-17 10:27
Du har en poäng! =) men sedan kan ju bilden upplevas bättre eller sämre beroende på hur man skär till den....och jag märker att jag mer och mer föredrar det avlånga formatet.
TACK Margareta!