Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

Idag stannade mitt hjärta...

lite grann i alla fall.

 

 

Så här var det: Jag hade städat golvet på morgonen, runt den stationära datorn. (Himmel så mycket damm det samlas där!) Sedan när jag kände mig nöjd och förtjänt av en liten paus framför datorn, så startade den helt enkelt inte. Så jag började att trycka och trycka om igen på startknappen, men inget hände. Olustigt minst sagt! Men sedan kom jag ju på att jag farit omkring med en golvmopp runt datorn så det var nog bäst att kolla kontakterna. Men nix, de satt där de skulle (tyckte jag). Så jag återgick till att paniktrycka på startknappen - men den var död. DATORN VAR DÖD! Det var då jag kände hur hjärtat började sakta ned....

BACKUP for det igenom min skalle. Sånt ni vet som alla med förstånd i knoppen gör REGELBUNDET, men som jag bara ägnar mig åt då och då och som omfattar endast en bråkdel av mina bilder. Trots att jag har en Synology NAS, och trots att jag har ett par andra externa bärbara hårddiskar liggandes i lådorna.

Det är nog det här med rutiner som fattas, ja eller helt enkelt - en skruv hos mig, i min knopp!

Suck.

Men så tänkte jag att jag nog skulle kolla kontakten som sitter därbak i datorn en gång till. Och det var då jag kände;  jag hade lyckats komma åt sladden när jag moppat så att kontakten åkt ut bara ytterst lite, det var inget som syntes men kändes när jag kände efter mer noga. (Förmodligen hade jag inte tryckt in kontakten riktigt, riktigt som man ska efter att flyttat datorn för några veckor sedan) - men efter den glada upptäckten trycktes kontakten i alla fall in HÅRT och RESOLUT. Och i samma takt som datorn satte igång så började även mitt hjärta slå normalt. Eller kanske lite fortare till och med - av pur lycka!

Så vad har jag lärt mig av det här nu då? Just det; Att jag ska börja utarbeta rutiner för REGELBUNDEN backup! Helst skaffa ett system för det. Har ni några goda råd???

För övrigt har jag börjat plugga igen parallellt med mitt jobb, det är nog den största orsaken till att det är så tyst här i bloggen. Men, jag känner alltmer att innesittandet med böcker framför näsan nog kräver en balans i form av fotopromenader. Så hoppet för bloggen, kanske inte helt är ute.

PS; gällande bilden så var jag inte riktigt nöjd med 2:3 beskärningen, så jag ändrade...bättre eller sämre är förmodligen en smaksak. men det är ju min blogg... =)

(PS I förstoringsläget ligger den gamla 2:3-bilden kvar). 

Inlagt 2021-10-16 21:03 | Läst 2461 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag förstår att hjärtat nästan stannade - och alla tankar som studsade kring i skallen... :-)
De råd man kan ge är ju bara dom enkla och självklara: Noggrannhet med backup!
Själv har jag två externa hårddiskar a 500 MB. Alla nya bilder och annat viktigt material för jag OMEDELBART ner till BÅDA hårddiskarna. Dom är alltså identiska, och tanken är att båda inte skall strejka eller på annat sätt förstöras samtidigt. Det skall alltid i ett nödläge finnas en kvar att föra över materialet från. Den ena ligger bredvid datorn, den andra förvaras i mitt kassaskåp. Dessutom finns ju materialet även på själva datorn. Tre ställen alltså – borde vara rätt säkert.

Till följd av fasta rutiner för backup, har jag klarat mig helskinnad från tre datorhaverier (totalhaverier) sedan jag datoriserade år 2000.
Detta är nödvändiga rutiner för mig. Jag har ett bildarkiv som löper bak till 1965, och som omfattar uppåt 50 000 bilder (!). En förlust vore alltför kännbar.
Svar från Lena Eriksson 2021-10-16 23:34
Ja en sådan bildskatt måste du vara rädd om!
Jag har nog också rätt många bilder som jag egentligen är väldigt rädd att förlora, så jag måste bättra mig. Men jag skulle vilja ha något som sker med automatik.
TACK för kommentaren!
syntax 2021-10-17 09:19
Den där förfärliga känslan. när du tror att allt är borta - den sker med automatik.
Svar från Lena Eriksson 2021-10-17 14:18
=)
Kanske uppbackning av bilder kan ingå i RUT?
Skönt! Men ibland blir man orolig. Inte heller jag gör regelbunden backup så jag vet hur det känns. Lycka till med studierna! Snygg bild och ganska typisk Lena E :-) Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Eriksson 2021-10-16 23:39
Hej Björn!
Ja bilden är nog ganska typisk för mig, lite sparsmakad och från industrilandskapet… 😊
Jag skulle vilja ha automatisk backup till två ställen ytterligare än bilddatorn, utan att jag behöver göra ett endaste dugg. Inte ens trycka på en knapp.
TACK för kommentaren!
Jag fastnade för bilden och din alarmerande rubrik förstås. Jag har tack och lov en sambo som sköter all typ av back up och han knorrar lite ibland att jag har så mycket bilder.
Hälsningar Lena
Svar från Lena Eriksson 2021-10-16 23:44
Aha det är en sambo jag ska skaffa mig 😊 Ja, jag hade ju en i hamn trodde jag (som dessutom är datanörd) men det sprack. Så nu återstår alltså tråkig noggrannhet…vilket jag som sagt inte är så bra på.
TACK Lena för kommentaren!
Det var ju tur att den inte stannade på riktigt, blev lite orolig där ett tag. När jag läst vidare så kom jag att tänka på en händelse igår. Jag skulle ha gång en gammal AppleTV i sommarstugan, och den startade inte. Jag tryckte och tryckte på fjärrkontrollen, så såg jag att den hade ett batteri och som var ett knappbatteri så då gav jag upp i någon minut. Men så kom jag att tänka på elsladden, visst så var det den var inte i.

När det gäller backup så gör jag detta helt manuellt. Jag har alltid en externdisk kopplad till datorn, så när jag laddat in filerna från kameran till interndisken så laddar jag även över filerna till externdisken. Relativt regelbundet (varje vecka) så uppdaterar jag även två andra externa diskar som normalt inte är ansluten till datorn, en som förvaras på annan plats och en som jag har i lägenheten. När det gäller just bilder så går det enkelt att sortera efter senast ändrat och dra över allt som inte finns med i de andra diskarna.
Svar från Lena Eriksson 2021-10-17 14:28
Kan vara svårt komma ihåg sladdarna i den alltmer sladdlösa världen... =)
Egentligen är det väl relativt enkelt att se till att backuppa sina bilder....(t.ex. för mig är det ju bara att dra bilderna till NAS-ikonen, så finns de iaf på ett ställe ytterligare). Så frågan är för mig varför det ändå inte blir gjort? Men händelsen igår fick mig på andra tankar....
TACK för kommentaren!
Fantastisk bild! Jag älskar den här typen av minimalistiska bilder, tyvärr har jag själv svårt att få till det så här bra.

Ang. backup så kör jag en tjänst som heter iDrive. Den är väldigt billig första året och billig även att fortsätta med. Jag har installerat programvaran i min PC och i min Synology NAS, sedan väljer man vilka mappar som ska backupas och då sker det automatiskt varje natt. Första backupen tar väldigt lång tid om man har många bilder men sedan är det bara förändrade/nya bilder som backupas på natten.
//Anders
Svar från Lena Eriksson 2021-10-18 18:57
Kul du gillar bilden! 😊 och tack för tipset om iDrive! Det verkar ju smidigt och låter som något för mig.
Och TACK för besöket i min blogg.
I mina ögon det är en underbar bild :-) Minimalistiskt och tilltalande.
Känner igen mig i din beskrivning, det händer mystiska saker med kablar och datorer ibland ;-)
Lycka till med plugget!
Hälsningar Halina
Svar från Lena Eriksson 2021-10-20 18:06
Kul du gillar bilden. 🙂
TACK SÅ MYCKET för kommentaren!
Hej Lena! Uj uj uj, bra påminnelse, jag har börjat sagga med backup. Fin bild!
Svar från Lena Eriksson 2021-10-21 19:43
Jag förstår inte att just backup är så lätt att skjuta upp…
TACKAR!