Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

Men inte jag tyvärr...

Den här bloggen startade jag i september 2009. Min tanke var att den kunde hjälpa mig att bli bättre på att fotografera. Dels genom att ha en blogg att stoppa in bilder i och dels för att kunna kommunicera omkring bildskapandet. 

Och visst blev det så, bloggen har hjälpt mig att hålla igång fotandet och många hjälpfulla kommentarer har jag fått. Men, den fick mig också att inse hur otroligt roligt det är att skriva. Oh yes! Och kanske tog just bloggförfattandet över, idén att använda bloggen som fotohjälp hamnade nog lite i bakgrunden.

Men nu tänkte jag kanske återkomma lite till det...

Någonstans 2011 fastnade jag i mitt fotogaferande - jag tyckte inte längre att något blev bra, men jag förstod inte riktigt varför. Så i höstas la jag helt enkelt ifrån mig kameran och lånade i stället en hel trave med fotoböcker på biblioteket. Både handböcker och fantastiska böcker om olika fotografer och deras verk. Och så läste jag och begrundade...

När det hade gått en tid - med julen bland annat emellan-  så var jag tvungen att återkomma till Göran Segeholms bok; "Konsten att ta vinnande bilder". Det var någonting i hans sätt att förklara det här med bildskapande...och olika sätt att ge bilder värde, som tog tag i mig. Han talar om tre olika sätt; innehållsvärde, formvärde och budskapsvärde.

Hans tankar är kunskaper som de flesta som fotograferar kanske redan har i sig. Men inte jag tyvärr. Jag hade ju bara greppat min nya kamera strax efter 50...och satt igång och knäppt...

Hans tankar om hur man kan dela upp och ge en bild olika sorters värde fick mig att insé att jag lägger väldigt stor vikt vid formvärdet. Jag har liksom form på näthinnan - alltid. 

Form är för mig nästan lite lycka, så visst vill jag fortsätta att skapa sådana bilder. Men...jag vill också bli bättre på innehåll och budskap. Jag vill komma vidare.

Och jag tänker, att nu kanske jag kan ta hjälp av bloggen igen...

 

vinter-bilder med högt formvärde

(och inte mycket mer) ...

på kanten

 

underifrån

 

decemberstorm

 

dimmig morgon

 

 

Hälsningar Lena

Inlagt 2012-01-02 01:22 | Läst 4400 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Dimmig morgon var riktigt fin tycker jag.
Jag fick ett bra råd av fotografen Micke Berg en gång, han sa att man bara skall fotografera sådant som engagerar en och sådant man brinner för. Nu följer jag inte det rådet fullt ut men jag tror att det kan vara ett bra rättesnöre. I stället för att jaga "bilder" så är det bättre för utvecklingen att försöka hitta det man själv brinner för och försöka fotografera det.
-affe
Svar från Lena Eriksson 2012-01-02 07:31
Hej Alf!
Ett bra råd, från en bra fotograf, härlig tyckare och skribent...
Jag tror nog att det här med form ligger mig väldigt varmt om hjärtat iofs. Men samtidigt är ju livet så mycket mer, och fotografi ett fantastiskt verktyg att visa det på.
Egentligen är det ju människorna, staden, livet jag vill berätta om...men jag undrar lite grann var berättelserna är i mina bilder...
Kanske kan man "arbeta" på två fronter? Utveckla det formstarka bildspråket i vissa bilder...men också försöka få fatt i berättandet, i innehållet och budskapet...?
Ja...det finns saker att jobba på, - härligt!
TACK för raderna!
// Lena
Jätteläckert, speciellt dimmig morgon! / Mvh Ellinor
Svar från Lena Eriksson 2012-01-02 07:33
TACK Ellinor.
...och Gott Nytt År!
/ Lena
Hej Lena,
Du både skriver och plåtar bra! Jag gillar den ärlighet med vilken du skriver. Bara det, är i mina ögon väldigt positivt. Jag gillar ofta dina bilder och som du konstaterat så är formvärdet högt. Innehållet känns ofta ganska likt, förmodligen beroende pga att du ser, och gillar form. Samt att det är den miljö du vistas i eller kanske brinner för.
Men, jag har ju sett andra sidor som är fina så.... Vi vet nog alla att du kan, så 2012 är kanske året för nya miljöer, nytt innehåll och fler fina bilder....
Jag gillar den första bilden med sitt ljus, den sista med sin känsla och båda med sin form!

Gott Nytt År till Dig och foto! //Peter
Svar från Lena Eriksson 2012-01-02 12:19
Och nu skall jag vara lite mer ärlig; dina kommentarer är ibland svåra att svara på för du skriver så snälla saker... :)
Men, det känns skönt att höra att det kanske kan finnas hopp för mig att gå vidare...den som lever får se...TACK Peter!
Och Gott Nytt År tillbaka förstås!
/Lena
Sista bilden är kanonbra Lena! Du har en väldigt fin formkänsla och med den som grund är det bara att jobba vidare. Lite avstickare på vägen är naturligtvis inget fel men har man en talang inom ett område ska man naturligtvis vårda den ömt och inte slarva bort den.

Ha det gott
/Torbjörn
Svar från Lena Eriksson 2012-01-02 12:41
TACK...du skriver också snällt... :) Inte lätt att svara på det...
Men det känns lite spännande just nu att ha kommit hit i af, i tankegångarna. Industrilandskapet finns ju kvar, och jag passerar igenom det dagligen, så hur skall man kunna låta bli att fota det?
Men, det försiggår ju mycket mer mellan husväggarna. Livet, rörelserna, tankarna, känslorna...jag skulle verkligen vilja komma åt det lite mer.
Och som sagt, den som lever får se!

Gott Nytt År!

/ Lena
Låter klokt! Jag tycker du har många fantastiska bilder! Jag älskade Segeholms bok. Det var efter den jag var tvungen att starta Bildanalys!
Svar från Lena Eriksson 2012-01-02 12:50
Det börjar med en tanke, eller hur? :)
TACK Peter!

Och Segeholm, känns faktiskt som han plockade fram, och satte ord på det man hade långt bak i huvudet. Vilket spännande 2012 vi har framför oss, eller hur!

/ Lena
Sista bilden är kanon, mitt i steget och rättplacerad i bilden. Jag skulle själv vilja krypa in några människor innanför skalet och ha tid att fotografera folk i hemmiljö. Bilder som har en berättelse.

Du är tveklöst duktig Lena,

mvh Tommy
Svar från Lena Eriksson 2012-01-02 15:34
Ja visst skulle det vara roligt att våga sig lite närmare...finna berättelser...
:) men 2012 har ju 366 dagar...så, det är väl bara att jobba på.

Nu känns det nästan lite larvigt med allt beröm här bland kommentarerna...det var faktiskt inte det jag var ute efter!!! (För jag känner mig verkligen inte "duktig"...) Men TACK för de snälla orden - jag bäddar in dem och plockar fram dem en riktigt dålig dag!

Gott Nytt År!

/ Lena
Att fastna i sitt fotograferande är ett gott tecken. Innebär att det är dax för nya steg i utvecklingen. Viket du redan upptäckt:-)) Kolla om boken Det fotografiska bildspråket finns att låna. Författare är Stefan F Lindberg. Vill du ha en rolig stund rekommenderar jag Vad är konst av Ernst Billgren.
Tycker du hittat både form och innehåll/budskap i den sista bilden.
Det lugna vattnet förstärker känslan av ensamhet.
Ett gott 2012//Kurre
Svar från Lena Eriksson 2012-01-02 18:45
Hej!
Ett gott tecken att fastna? Tja...kanske bättre det än att bara köra på...?
Jag får väl tro på dig! :)
Och tack för tips på fotobok, skall undersökas redan imorgon! Billgrens bok har jag tagit del av, men det är ett tag sedan...han är lite av en favorit. och du har nog rätt...den tål att bläddras i igen, kanske bra läge nu! :)

TACK för raderna, Gott Nytt tillbaka!
/ Lena
Hej Lena vet du vad. Du har många mycket dokumentära bilder om jag minns rätt. Att ha ett formspråk är helt underbart det saknar många fotografer.
Jag vet inte om det är så i Norrköping att det försvinner mycket från din närmiljö. Så är det här. Plötsligt har jag upptäckt att bilder jag tagit om samtiden blivit för framtiden. Det kan vara så enkelt som när Telia plötsligt försvann.

Jag och kameran har också haft semester men nu är vi inte lediga längre. Jag måste skyndsamt skaffa nytt program som jag kan koppla min skanner till. Jag skannar för dagen många äldre bilder.

Jag blev så glad att du är på g igen. Nu kan vi träffas här som vi gjort tidigare. Jag gillar alla dina bilder var och en
är skön på sitt sett. Du är en fotograf jag gillar som du redan vet.

Ha nu gott 2012 Gun-Inger
Svar från Lena Eriksson 2012-01-02 18:57
Hej Gun-Inger!
Så härligt att bli kallad fotograf...!!! :)
Visst har jag en och annan annorlunda bild...dokumentär och porträtt. Men de flesta är sedan innan 2011. Det är bara att konstatera att förra året var det stiltje hos mig och kreativiteten...det var tyvärr annat som upptog mig... Men nu är det nytt år, och jag har fått nya tankegångar...och lite ny lust. Yes! :)
Så man får hålla tummarna...för ett bra 2012 och för trevliga möten och erfarenhetsbyten här på Fs, eller hur?

Skönt att din semester är slut också! Ha det gott tillbaka!

/ Lena
Gun-Inger Arvidsson 2012-01-02 23:45
Absolut skall jag ha det.
Jag skulle skriva en prosatext i min B-logg men kunde inte ändra radavstånden det blev inte som tänkt.
Kanske det går förmedla den hemska känsla jag hade denna sena eftermiddag ändå.
Sov nu gott
Gun-Inger
"På kanten" har snygga former
"Underifrån" säger mig ingenting
"dimmig morgon" är underbar: form, dis, spegling och så en välplacerad människa, allt inneslutet i skön ljus.

Och "decemberstorm" den tar tag och ruskar om i själen
Svar från Lena Eriksson 2012-01-03 18:59
TACK för tyckandet!
Tänk att kommentarer såhär i bloggen känns många ggr mer värdefulla än kommentarer i poolerna.
Och det är ju så trevligt att få också...

Mvh Lena
Tack för alla kommentarer på mina ganska egoistiska fotofunderingar.
Det känns väldigt värmande...
Hoppas att mina bildtankar kan vara till nytta för någon mer...