Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

Blått är flott...

Om bilden; ett ögonblick från Köpenhamn. En kvinna på en bro, strax ovanför mig. Från håll såg hon ut som någon slags modern samuraj, redo för strid...och precis som rubriken antyder, så var det den blå klänningen mot den blå himlen som fångade min blick. (Jag måste köpa en himmelsblå klänning...=)

För övrigt har jag en fundering över hur stora bildfiler ni lägger in i era bloggar? Finns det någon rekommenderad storlek?

 

 

Inlagt 2022-08-18 20:26 | Läst 1178 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Snyggt fångat och jag såg direkt att det var din bild. De bilder jag lägger in är 2880 pixlar på längsta sidan eller om den är beskuren så får den bli så stor den blir.
Hälsningar Lena
Svar från Lena Eriksson 2022-08-18 22:23
Kul att du såg att det var "min" bild =) Kanske man hunnit skaffa sej något slags bildspråk...
Aha 2888 pixlar, mycket större än jag lägger in...
TACK Lena!
Fin minimalism här! Och jag får samma samurajvibbar.

Filstorlek: FS vill att det ska gå fort att gå från exponering till uppladdning. "Bildfiler får vara max 1000 MB. Bilder förminskas automatiskt till max 2880x1920 pixlar."

Jag tycker att det funkar rätt så bra, fotosidan har bra automatik. Ibland laddar jag upp på det sättet.

För att ha mer kontroll och snabbare uppladdning (mitt bredband är inte så brett) minskar jag oftast själv bilderna till max 288ox1920 pixlar. Jag vet inte om det där måttet bara gäller liggande bilder, utan hoppas att det gäller även höjdare. Därmed behöver jag sällan ladda upp mer än ca 5 MB per bild.

Sen blir det lite konstigt. Aautomatiken verkar förminska bilden och sen visa den uppförstorad och ibland lite oskarp på en blogg. Om man då trycker "Förstora" så visas den mindre men skarpare. Ibland funkar även att trycka L för att få helskärm!

Det vore kul att få facit från nån som kan det här!
Svar från Lena Eriksson 2022-08-18 22:30
Aha det finns rekommendationer - såklart! Fast jag inte sett dem...och större bildfiler än jag lägger in. Jag har ett riktmärke på 1500-2000 på längsta sidan. Undrar om bilderna ses bäst i de olika lägena om man använder 2888 pixlar? Jag tycker det är svårt veta med både pixlar och skärpning...bilden ska ju funka som liten bild i bloggrullen, i bloggen för dem som inte klickar upp..och förstås i förstorat läge. Men de flesta kanske kollar i mobiler i af...?
Facit efterlyser jag också!!!!
TACK Måns!
Måns H 2022-08-18 22:48
2880! Med 2888 pixlar minskar automatiken bilden.

Jag tror att väldigt många nu tittar i mobilen. Jag kollade din bild i mobilen. Funkade rätt bra, enkelheten hjälpte till, men inga som helst nyanser. Efter "förstoring" vart det stor som ett frimärke.

(Samma gällde en av mina bilder som jag vet laddades upp 2880 pixlar bred.Från lite till pytteliten på mobilen.)
Svar från Lena Eriksson 2022-08-18 22:56
Aha 2880...man ska undvika automatiken...
Suck, det får väl bli som det blir...det är nog jätteolika vad folk tittar på för skärmar...
TACK igen!
Snyggt och det första jag tänkte ..sen läste jag :)
Bilder här på FS upplever jag bara som krångel fast jag hållt på så länge med det innan.
Laddar upp mellan 2-2500 pixlar och stl blir upp till 5 mb. Tycker dock som Måns att skärpa försämras ofta mot hur jag ser bilden innan uppladdning.
/N
Svar från Lena Eriksson 2022-08-18 22:36
Hej! Vad var det första du tänkte?
Jag tycker också många gånger att skärpan sitter i photoshop...men sedan upplever jag en försämring i bloggen. Men jag är inte heller så bra på att skärpa - på det området finns det massor av utvecklingspotential!
Men så bra jag fått reda på det här med 2888 pixlar...trodde inte alls man kunde ladda upp så stora bildfiler...får testa.
TACK Nini!
niniz 2022-08-18 22:47
Att det var nån samurajkvinna på språng sen läste jag och log.

Bilden är fin och ren
Svar från Lena Eriksson 2022-08-18 22:48
TACK igen =)
Snyggt fångat!
Jag gör mina bilder 2048 px på längsta sidan.
Mvh Bengt
Svar från Lena Eriksson 2022-08-18 22:40
Varför just 2048? Undrar en dum en... Är det Lr-export kanske...?
Och TACK för kommentaren förstås.
Vacker minimalistisk bild. Jag har 1800 pix i bredd, det blev en bra kompromiss tycker jag och fyller ändå ut de flesta skärmar utan större förluster
Svar från Lena Eriksson 2022-08-19 09:20
Ok så du kör också med lite mellanstora filer…hm väldigt olika hur vi laddar upp alltså. Och det jag undrar förstås är om det finns någon optimal uppladdningsstorlek…för att bilderna ska upplevas så bra som möjligt, i bloggen….?
Kul du gillar min blå minimalism 🙂 TACKAR!
Den var läcker!
Bildstorlekar har jag dålig koll på tyvärr.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Lena Eriksson 2022-08-19 09:20
TACKAR, TACKAR!
Mycket fint! När jag ser den mindre bilden nästan väntar jag på att en motståndare skall kliva in till vänster. Utmärkt bild i större formatet. Blir det en canvas?
Svar från Lena Eriksson 2022-08-20 10:19
Roligt du gillar! Ja det hade varit kul om det kommit in en motståndare från vänster…en man i passande ålder kanske 🙂 och du har nog rätt, bilden är nog lite canvas/poster-aktig…men nix, det här är nog och förblir en bloggbild…
TACK för besök och kommentar i min blogg!
Stilren bild med få färger. Det brukar vara ett bra recept för ett lyckat resultat. Så även här. Kanske lite mer ljus på ansiktet. Blå himlar är ofta alldeles för blå. Själv brukar jag alltid öka på luminancen och dra ned mättnaden. Den här himlen är jättefin och matchningen mot klänningen likaså. Jag skärper mina bilder med högpassfiltret i PS och det fungerar oftast väldigt bra.
Svar från Lena Eriksson 2022-08-20 10:29
Det blå mot det blå och inte något annat som störde, ett ögonblick förstås som direkt skickade en signal om att höja kameran. Jag är ju dessutom lite svag för det minimalistiska. Tycker det är skönt för ögat.
När det gäller redigeringen av bilden måste jag nog tillstå att den är minimal, ibland är jag lite slarvig/snabb med bloggbilder. Så den kan nog göras bättre, och som du säger kanske kvinnans ansikte kunde fått lite mer ljus.
TACK Torbjörn för kommentaren!
Kul att så många verkar gilla bilden, själv var jag dock lite tveksam över den eftersom jag tyckte att det smutsiga på bron var för störande…men till slut vann det vackra över bron, så bilden fick iaf en bloggplats. 🙂
Otroligt läcker bild! Enkel och iögonenfallande. Fint att det blå i klänningen går igen i himlen.

Jag lägger lite mindre bilder, men det beror på att jag bara har mobil anslutning som kan vara långsam ibland, max 1600 pixlar.

Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Eriksson 2022-09-11 18:42
Kul du gillar!
När jag blev medlem på Fs kommer jag ihåg att man skulle ladda upp bilder strax över 1000 pixlar…nu, betydligt mer. Sitter man vid en stor skärm är det ju kul att kunna se bilderna man gillar riktigt stora…men oftast tror jag man läser bloggar på mobil eller platta. Jag gör det oftast oxå.
Det jag var ute efter var om det finns någon storlek som är att föredra för att bilderna ska bli som bäst…men som sagt, mycket beror nog på den egna skärmen
TACKAR för besöket!