Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

En massa skitbilder blir det!

Jag har nu fotograferat varje dag i 18 dagar. Och det har jag gjort för att jag hoppade på ett 365-projekt nu till nyåret, där varje dags bild måste vara dagsfärsk. 

Jag hoppade på ett sådant projekt för att jag ville testa vad det kan göra med mig i mitt bildskapande. Kan ett visst tvång utveckla mig som fotograf...eller är allt man får en massa skitbilder, när man tvingas ut och jaga motiv av tvång och inte av lust? När man tvingas ut under tjugo minuter en lunchrast - rakt ut bland tristessen, eller vid sju på kvällen när man släpar sina ben hem från jobbet? Och dessutom regnet öser ned?

Visserligen kan man ju fota ett stilleben på sitt fruktfat eller liknande, men min idé var att hålla mig kvar inom de fotoområden som jag normalt brukar verka i, vilket är det som intresserar mig; Cityscape, street och människor.

Men visst får man en massa skitbilder! Absolut!!! Och man tvingas publicera en och annan också, vilket inte känns särskilt kul. Men då hoppas jag att skitbilderna helgar målet...

Den som lever får se.

...

i måndags på lunchrasten...

...och här gällde det att höja kameran uppåt, ovanför papperskorgar, parkeringsplatser och reklamskyltar.

.

...

Men, förstås...365-projektet fortsätter. Kanske jag lät lite väl negativ nyss...men själva idén är jättespännande. Det som känts lite jobbigt vissa dagar är tidspressen om man jobbar långa dagar i kombination med vintermörkret. Men, vi går ju mot ljusare tider!

Inlagt 2014-01-19 11:37 | Läst 4693 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Snygg bild gillar skärpan i trädet och grenarna, fågeln skapar en bra dynamik. Fint!

Kanske kunde du ha beskurit den till ett panorama och tagit bort husen i underkanten. Tror det hade skapat en ännu starkare bild.
Svar från Lena Eriksson 2014-01-19 12:03
Tänkte inte ens tanken på att ta bort höghusen eftersom det gällde vid fotoögonblicket att hitta något vackert just i det här vansinnigt fula bostadsområdet...- det var liksom grejen... :)
Men...att testa gör ju inget.
TACKAR så mycket för dina synpunkter och besök här!
/ Lena
Jag har också hoppat på detta projekt. Och avslutat det.Känner igen mig.Önskar dig STORT lycka till! Hang in there!

Mina ambitioner var att släppa på ambitionen, inte kräva så mycket, lagom är också OK, sen lägga upp på webben och skriva en text till varje dag.
Bilderna skulle vara dagsfärska, publicering och text sköttes ibland i efterhand mycket beroende på att annat tog tid också.
Gick i mål den 11 april 2013. Jag valde att börja i april av flera skäl, ett av dem var att jag ville börja och sluta när dagsljuset var tillbaka. Mina reflektioner när jag ser bakåt är att:
- Jag fick flera bilder som jag är nöjd med, tror det beror på att kameran var alltid med när tillfällena kom
- Tycker att kreativiteten kom och gick under året...vissa dagar var bara transportsträckor...andra var något helt
annat
- Känslorna som dök upp förvånade mig. Motståndet att göra detta varje dag.Alla gånger jag fick känna på min
egen olust inför tristessen som du beskriver...men gu'va skönt att se att jag klarade av det, klarade av att ta
bilder fast de i mitt tycke inte var bra alls , lägga upp den på webben och skriva något om dagen.
- Jag är lite stolt över att jag hängde kvar hela varvet runt, sista 10 dagarna kändes som slutet på ett maraton lopp
- Tog mera fokus och energi än vad jag förstod från början
- Kommer att göra om det igen...men vet inte när.


Igen: Lycka till.....tror du kommer få ett väldigt spännande fotoår iom detta!
Svar från Lena Eriksson 2014-01-19 12:11
Oj vad massa rolig och trevlig information omkring ditt 365-projekt! TACKAR så mycket!
Och jag kan redan känna igen mig i en del som du skriver: jag tror man kommer att få till en annan bra bild just för att man har fototänket hela tiden liksom framme...och kameran med alltid.
Och, just det där nöjda jag har känt efter att gått ut klockan åtta på kvällen efter middagsstök, och fått till en bild....trots ingen lust alls!
Spännande är det... :)
TACK för besöket här i bloggen, uppskattas!
Fortsatt trevlig helg.
/ Lena
Kloka tankar som jag kan känna igen mig i. Det gjorde också att jag bestämde mig för att Inte, hoppa på det tåget! Det blir ju skitbilder även utan det där "måstet"... :) Och personligen, så är jag inte så sugen på att visa bilder för sakens skull. Men detta är såklart individuellt. Så var och en avgör.

Jag tycker dock inte att din bild idag är en "skitbild". Kanske ingen kioskvältare heller men... Jag har sett "värre" publiceras. Och jag frågar mig, vem gagnar det? Mig som betraktare? Fotografen som fotograf?
Nej, jag är nöjd med att inte hoppat på det tåget. :)

Det ska bli kul och spännande att följa dig. Jag vet att du kan, så lycka till!! //Peter
Svar från Lena Eriksson 2014-01-19 12:22
Jag är inte heller sugen på att visa bilder bara för saken skull....det är nackdelen. Jag har svårt att publicera en bild som jag inte är nöjd med...verkligen svårt. Jag ser publiceringen på Blip som ett verktyg. Och hoppas att det skall ta mig vidare i någon mån. För jag behöver ett tvång, annars tar latmasken över...- sån är jag! :)
Men jag märker att jag redan provar mer vad som är möjligt med kameran än vad jag gjort innan, genom tågrutor, i folksamlingar, i mörkret...bara för att se vad som är möjligt. Kanske kanske kan det ge resultat, på något sätt? Inom mig om inte annat...
Bilden här gillar jag faktiskt...just för att jag höll på att ge upp där på lunchrasten mitt bland allt det fula...men så lyfte jag blicken och kameran uppåt...och tyckte jag hittad en bit skönhet iaf...
TACK för synpunkter och peppning...
Må så gott i vintervädret!
/ Lena
Ett projekt av karaktären en bild om dagen medför onekligen att vissa publicerade bilder är av den typ som ligger t.o.m. under ens egen acceptansnivå. Inbillar mig dock att även de försvarar sin plats i helheten på något sätt. Du har en ganska hög målsättning genom att du vill hålla dig till specifika bildområden. Säkerligen är motivvalet bra mycket lättare för en "diversefotograf" än för de som vill hålla sig till särskilda motivområden.
Under det gångna kände jag aldrig något motstånd mot mitt projekt, vad jag minns, och jag tvingade mig inte ut på jakt efter bilder heller. I stället hade jag kameran med i princip hela tiden och lusten försvann aldrig även om det inte var lätt att hitta bra motiv varje dag. I år blir mitt projekt en aning svårare eftersom jag har ett tema att hålla mig till varannan vecka. På grund av detta förväntar jag mig att den s.k. bildkvaliteten på totalen kommer att sjunka också, dessvärre... Står precis inför en temavecka, det blir kul att se hur den kommer att kännas denna gång. För den första temaveckan valde jag ett ganska knepigt tema, nu ska det blir ett lite lättare som omväxling.

Jag gillar din bild här ovan. Hur man ska beskära bilden beror i hög grad på vad man har för tankar för bilden. Därför var det intressant att höra hur du resonerade med husens vara i bilden.

Lycka till med projektet. Du går väl inte med tankar på att sluta med det...?
Svar från Lena Eriksson 2014-01-19 16:19
Halloj Rauni!
Jag gav exempel på de bild-områden jag oftast fotar inom...och min idé med projektet är att hitta nya vägar inom dem. Kanske var jag lite väl snäv när jag beskrev mitt fotande, för vad kallar man fotografering på öde kolonilotter... Men, helt enkelt att försöka ta sig vidare med det man gillar...och brukar hålla på med.

Och sluta??? Ånej, här skall det inte slutas! Nu möter vi ljuset, eller hur!!!!

Må så gott!
/ Lena
Svar från Lena Eriksson 2014-01-19 18:44
Men...varför har du valt teman??? Och hur väljer du ut dem? Det skulle vara kul att få höra....
(Gick och funderade lite på din kommentar... :)
RHelena 2014-01-19 19:22
Tema varannan vecka (må-fre) kom till eftersom jag behövde lite variation till förra årets "planlösa" fotande varje dag, och samtidigt blir det lite större utmaning på det här viset. Det är bra med en "frivecka" mellan, lördagar och söndagar är också är "fria". Uppgiften om pågående teman behåller jag för mig själv, men i efterhand är inget hemligt, 6-10/1 skulle bilderna ha en gnutta humor i sig.... Jättesvårt... tyckte dock att detta blev lättare genom att använda mobiler för fotandet... Sedan dess har jag publicerat enbart D600-bilder under "fria" perioden. Den kommande temaveckan kommer jag att använda en riktig kamera också eftersom temat nog kräver en sådan... För övrigt har jag en lista dit jag plockar in tänkbara idéer som dyker upp i huvudet, bra o ha ifall det skulle bli en fantasitorka...
Hej!
Är "nybliven" förälder till en för mig helt ny kamera. Har väl alltid gillat att fota. Mest nu med min iPhone 5 men nu på riktigt med min Canon :)
Låter oerhört spännande med alla uppdrag ni ger er själva!?
365-fotograferingen t. ex. Hur gör man och var ska det upp? Blir sååå nyfiken.
Skitbilder tycker jag man får en hel del. Din tycker jag mycket om. De mörka grenarna och fågeln som skapar rörelse!
Fint! Var kan man följa dig och andra 365-dagare?
Kämpa på!
Suzanne
Svar från Lena Eriksson 2014-01-19 16:32
Hej Suzanne!
Vi är några som har hoppat på 365-fotografering, eller "ett foto om dagen-projekt". Några publicerar sin dagens bild här på Fs, du hittar deras dagens här bland bloggarna. Jag och några till som också finns här på Fs har valt att publicera våra dagens på www.blipfoto.com...vilken är en sajt just för det ändamålet.
Så finns det andra som håller till i sina egna blogspot elle wordpress-bloggar.
Om du har lust så är det bara att välja var du vill visa dina bilder och sätta igång...

Kul att du gillar min fågelbild här! Det var ett verkligt snapshot i brådrasket för att få till en bild. Men jag gillar den också!
TACK för besök här och för feedback...- klart jag skall kämpa på!
/ Lena
Jag tar också en bild om dan och tycker det är roligt med skitbilder, fast jag gillar faktiskt dom flesta av mina skitbilder, tar dom hemma, och inspireras av plötsliga infall som går snabbt att förverkliga, och tycker det är riktigt kul att gå från ide till färdig bild på några minuter. Din bild har en skön stämning! Hälsn, LO
Svar från Lena Eriksson 2014-01-19 16:38
Jag tycker att det är spännande att märka att jag fotar annorlunda sedan jag satte igång med projektet. Mer snapshots, mer intuitivt. Oftast blir det bara skräp...men ibland så blir det faktiskt hyfsat bra. Det är kul!
Och digitaltekniken är ju fantastisk när det gäller plötsliga infall...och att få resultat snabbt.
TACKAR för besök och synpunkter!
Ha det gott.
/ Lena
Absolut vi går mot ljusare tider lite mer för varje dag så är det.
Gladare blir många i humöret men det vill till att solen också tittar fram.
Ge inte upp absolut inte för det är et härligt projekt. Bär respekt med sig när det blir år 2015.
Din bild med trädet husen så en fågel som ger liv i bilden. Bra.
Fin måndag på dig
Gun-Inger
Svar från Lena Eriksson 2014-01-19 19:45
Tänker INTE ge upp...det är ju bara 346 dagar kvar!!! :)
TACK för besöket.
Ha det gott tillbaka!
/ Lena