Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

Fejkblogg

Internet är en fantastisk plats...full av möjligheter för den som är påhittig...

Läste igår i söndagens DN en artikel om fejkbloggar...Har ni hört om fenomenet? ( DVS en blogg där allt man läser om är fejk, där inte ens den som bloggar är den han/hon utger sig för att vara...alltså ren fiktion...) Jag hade inte hört om detta fenomen...men det är klart att jag hajar att det är svårt att kontrollera sanningshalten i en blogg...men, på något dumt och naivt sätt trodde jag att bloggvärlden var vikt alena till oss som vill skriva några rader, när andan faller på...om vardagens händelser och funderingar...opretangöst och fritt ur hjärtat...

Men ack vad jag bedrog mig! Här i bloggrymden har det tydligen öppnats en möjlighet för duktiga skribenter med livlig fantasi, eller för dem som helt enkelt vill nå ut med ett budskap...Någon eller något företag som vill marknadsföra något...Ofta harmlöst, men kanske inte alltid...världen är ju inte rakt igenom god...

Här kommer ett litet utdrag ur artikeln i DN, söndagsbilagan 17/1. Lite grann om vad Johan Hedberg pr-konsult på en kommunikationsbyrå och expert på sociala medier anser;  "Johan Hedberg tror på en ökning av fejkbloggar som används för att nå ut med opinionsbildande budskap."  och så hans eget uttalande; "Ja,det kommer vi säkert att få se i den kommande valrörelsen."

(Hugaligen, i den kommande valrörelsen... alla tänkbara medel och knep kommer att vara tillåtna!)

DN fortsätter i sin artikel och intervjuar Annika Bergström studierektor på Journalisthögskolan i Göteborg, och då känns det än värre; "Till en del handlar det om ren underhållning, många gånger harmlös sådan. Men det finns ju andra exempel också. Som när Forum för levande historia fick en "systersajt" som förnekade Förintelsen. Bägge sajterna hette www. Levandehistoria, men de hade olika domännamn."

Men då är frågan, hur skall man veta att det man läser är ett uns sant???

Tänk på det nästa gång ni läser en blogg...det kanske är en fejkblogg...

 

Men, jag lovar...min är det inte!!! Jag kanske bara lägger till lite...eller drar ifrån...men det är ju en helt annan sak...

 

 En bild till tagen från mitt nya favoritställe, på hemväg från jobbet...och här är det ju lite fejk, för riktigt så här svart-vit var ju inte världen...men nästan! Bra grått var det i alla fall...men fortfarande ligger snön kvar vid Himmelstalund.

 

 

Hälsningar Lena.

 

Inlagt 2010-01-18 23:07 | Läst 3183 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jo, men så har det varit rätt länge - de flesta, eller väldigt många bloggar är ren och skär fiktion från början till slut. Det har blivit ett billigt medium för reklam och politik - inget fel i det så länge man inser att det mesta som står i de flesta bloggar är skrivet med något annat syfte än att redovisa någon sort sanning.

Vi har ju accepterat att kvällstidningarna släppt på ambitionen att vara seriösa - hur skall man då kunna ens förvänta sig att bloggar skulle ha det minsta med sanningen att göra? Se bloggar som noveller så faller saker mer på sin plats - ingen blir sur över att novellförfattare bygger om verkligheten så länge syftet är att berätta en historia som syftar till att roa, beröra, skrämma, underhålla läsare. Skiljer sig en bloggs syfte ifrån det?
Det är absolut inget nytt och bara bra att det kommer upp och skrivs lite mer om. Alldeles för få ifrågasätter det som skrivs på nätet. Och av en anledning jag faktiskt inte kan förstå.
Hmmmmm, skall jag lita på det du skriver??? ;-) Jo, det gör jag ju..... :-)

Men, i övrigt så tycker jag att temat faktiskt är lite "äckligt". För jag tycker att nätet, håller på att bli en plats där sanningen mer och mer går förlorad. Till följd av den anonymitet som råder. Som du citerar här, en massa fejk, valrörelse.... Undrar hur det slutar?? Kanske med att vi tvingas göra typ IP-adresser officiella eller något.

Hur mycket ljug och skit skall va acceptabelt? Sätter detta en ny standard för unga människor vad gäller "sanning"?? Tål att tänka på, tycker jag....
Tänkvärda ord. Hur ska man kunna lita på vad man ser och läser på nätet. Det kom mig att tänka på vad min arbetskompis berättade om sina barn. Hur de visar olika personligheter. En privat och en som de blir när de är på nätet i bloggar , spel och andra communities.
Hujedamig ...
Tänkvärda ord Lena, nu håller jag bara till här på fotosidan bloggen, men jag blir nästan lite nyfiken på vad som pågår där ute....!