Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

Formatfunderingar...och fåglar.

Rektangel eller kvadrat...

Ibland bara ser man att en viss bild skulle göra sig bättre beskuren på något sätt...jag gillar oftast tight, ibland kanske för mycket. Och att pressa in motivet i en kvadrat kan också vara spännande.

Men ibland kan jag nästan ångra att jag håller på att laborera med format, för det kan sluta med att man varken vet ut eller in...

Och nu har jag börjat att upptäcka 3:4-formatet också...


  

Två bilder från igår, tagna på samma plats - bara åt olika håll, en rektangel och en kvadrat, med mindre rektanglar och kvadrater... :-)

flygtur...

 

 


bästa utsiktsplatsen...


 

 

 Ibland kan det vara skönt att bara stå still och titta sig runt...med kameran.

Hälsningar Lena.

Inlagt 2011-06-21 11:45 | Läst 3217 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Helt kvadratiskt brukar inte bli riktigt bra tycker jag. Jag upplever det ofta som att bilden står på höjden även om den inte gör det. 6x7-format är i så fall bättre i mitt tycke. Nu brukar jag ofta bara beskära som jag känner för om det ändå ska visas på skärm, eftersom det inte finns någon pappersstorlek att ta hänsyn till.
ztenlund 2011-06-21 11:58
Helt kvadratiskt brukar inte bli riktigt bra tycker jag. Jag upplever det ofta som att bilden står på höjden även om den inte gör det. 6x7-format är i så fall bättre i mitt tycke. Nu brukar jag oftast bara beskära som jag känner för om det ändå ska visas på skärm eftersom det inte finns någon pappersstorlek att ta hänsyn till.
Mm, det är komplicerat med bildformat kontra komposition. Många gånger är de olika formaten ämnade för viss typ av motiv, men lika många gånger kan man experimentera med andra format.

Jag själv litar på mitt bildseende och mina grafiska preferenser. Det sker sällan att valet av bildformat hamnar i konflikt med mina preferenser.

Men när man börjar att ändra bildformatet hit och dit, så kan det bli förvirrande. Många gånger är förstavalet, det som spontant faller en in första gången, som brukar bli det bästa. :-)
Svar från Lena Eriksson 2011-06-21 12:50
Håller med...förstavlet är ofta bäst...men sedan kommer den där lusten att utmana det ögat är van vid...och så kan jag hålla på, tills jag blir tokig! :-)
Men...för det mesta är bilden självklar med format även för mig från början...
men det är spännande...här har man ju ytterligare möjligheter att göra något med bilden...
Tack för kommentaren!
MVH Lena
Man får lita på sin egen magkänsla. Det finns säkert teorier om det här men man får pröva sig fram. Har man flera bilder från ett och samma ställe tycker jag att det kan vara trevligt med någon översiktsbild som inte är så hårt beskuren. Jag får annars en känsla av instängdhet. I sista bilden vill du visa måsarnas utkiksställe och har valt format därefter. Annars hade du kanske valt en smal vertikal för att betona höjden på skorstenen. Första bilden visar lite mer än den gula husfasaden och man får veta lite grand om i vilken omgivning det gula huset står. Formatet framhäver också den långdragna ån, Motala ström?, som flyter genom stan. Bra val tycker jag.
Svar från Lena Eriksson 2011-06-21 12:54
Anledningen till att jag valde en kvadrat till den andra bilden var att jag upplevde att jag inte fick någon ordning på fönstren...och som du antog, det var lite fåglarna som såg så coola ut på skorstenen. De liksom satt och kollad ned på mig när jag fotade...
TACK för tyckandet.
Jag står precis vid Arbetets museum - det är den väggen intill skorstenen...som ju är ett konstverk i vattnet, i Motala ström.
// Lena
Jag har lite svårt för helt kvadratiskt då det gärna ser ut som om bilden står på höjden fast den inte gör det. 6x7 är bättre i så fall, men jag kör på känsla om det ändå ska visas på skärm. Det finns ju ingen pappersstorlek att ta hänsyn till.
Svar från Lena Eriksson 2011-06-21 12:58
6x7...himmel ännu ett format! :-))
Jag kan tvärtemot vara väldigt förtjust i kvadrater...tycker att de är snälla för ögat...bidrar till ordning för mig. Alla sidor lika långa...
Spännande med olika åsikter...och olika format!
TACK för tyckandet!
MVH Lena