Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

Fotosidan eller inte?

Jag undrar...är det lite av hösten-vinterns trend att lämna fotosidan?

Många tycker att det som fotosidan vilar på, nämligen bildvisning med kommentarer, inte fungerar...och det tycker inte jag heller. Himla synd!

Flera är förbaskade på meningslösa och intetsägande bloggar. (Vilket jag också varit i perioder...tyckte inte det fanns något nytt under solen.) Dessutom blir det ramaskri inför bloggspam...av och till.

Riktiga fotoproffs tycker att vi som går omkring med kameror då och då får för stort utrymme. Pärlorna drunknar i intetsägande dussinbilder. (Det tycker jag också emellanåt...det blir liksom tröttsamt med alla dussinbilder...sådana som jag själv åstadkommer!)

Bildälskarna tycker att tekniken får för stort utrymme...och bilden på tok för litet. Det tycker jag också. För jag är väldans förtjust i bilder, men är tämligen ointresserad av teknik.

 

Men, kan man kanske göra något åt det hela, inte bara gnälla och till slut lämna Fs...

Till exempel; hur många bilder har du kommenterat senaste veckan? Jag har inte kommenterat en endaste, ändå har jag sysslat med bild hela min uppväxt (dock inte foto) och har ett tränat öga för komposition, och inte har jag svårt att uttrycka mig.

Och blogginlägg...visst är det underbart med Fotosidans bloggbredd. Men i ärlighetens namn, hur många av oss skriver inte bara för att det är så himla roligt? Inte för att vi egentligen har så mycket att skriva om och visa...eller? Ja, det står för mig i alla fall..att så är nog fallet lite då och då...och ibland kanske man hellre borde låta bli.

För att Fs skall fortsätta att behålla de duktiga fotograferna undrar jag lite vad som kan behövas??? De duktiga fotoproffsen är guld värda för oss fotoblåbär. Och jag vill inte att fler skall lämna...helst vill jag ha några tillbaka istället!

Teknik är många Fs-medlemmar antagligen jätteintresserade av så det tror jag nog att Fs-artiklar, annonser, bloggar speglar bra. Bilden däremot...samtalet kring bilden, är det lite sämre med. Men hur skall man få till utökat utrymme för det? Någon som älskar bild kanske har något bra förslag?

 

Vinter igen i Norrköping!

 

 

 

 

Ikväll skall jag gå in och kommentera lite bilder!!!

Hälsningar Lena.

Inlagt 2011-02-15 18:34 | Läst 4267 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Och med det lägger du in två fantastiska bilder.
Den första är så skön i svartvitt och med det kvadratiska formatet som ger mig 60-talskänsla.
Härlig komposition och lite rörelseoskärpa som framhäver känslan av mötet där på gångbron.

Färgbilden är också skön i sin komposition som delar bilden på mitten med den beige väggen till vänster och den röda tegelväggen till höger. Paret som kommer gående på rad har du fångat just där de är på väg ut mot det ljusa nedre hörnet.

Mycket inspirerande bilder, hälsar /Claes
Svar från Lena Eriksson 2011-02-15 19:00
Tack snälla Claes för att du tar udden lite av min upprördhet...det här blogginlägget har jag rafsat ihop...nu tycker jag att för många klagar på att inte kommenterandet fungerar och dittan och dattan...och själv har jag ju tagit bort alla min bilder och vet inte om jag skalllägga in nya...och inte har jag dragit mitt strå till stacken på hela vintern.
Men själva grundidén med Fs och bildkommenterandet är ju jättebra!!!!

Hoppas du har det gott denna tisdagkväll!
MVH Lena
Det är en himla bra artikel du just skrivit, har även jag reagerat på trenden som utvecklas just nu.
Kommentarer behöver inte alltid vara konstruktiva men det är viktigt att ha i åtanke att man skall försöka tillföra något med sin kommentar till den som bett om den.
När man lägger in en bild så är det ju faktiskt så att man ber om kritik, eller?
Har testat på den senare tiden att lägga ut bilder som inte blivit helt lyckade i hopp om att få lite konstruktiva idèer men det går trögt. Det säkraste kortet är nog att bara konstatera att uteblivet ryggdunk = dålig bild. Upp till var o en hur de vill ha det men tänk efter , vad vill jag själv ha och skriv sedan denna typ av kommentar. Gör bara inte som den medlem som kontaktade mig med mail om att han inte ville ha mina kommentarer då han vanligtvis var van vid betyg 5 på sina bilder och att min 3a drog ner honom......
Har inte tänkt så mycket på att de bra bilderna dränks av alla dåliga.... men å andra sidan så hade det ju varit trist med så få bilder som det skulle bli om inte alla fick lägga upp sina alster .
Blogginlägg måste väl inte vara bra ??? Det är ju en modern typ av dagbok som skall skildra vardagen och de händelser man vill dela med sig utav. Om man vill läsa kvalitet finns det ju böcker .
Svar från Lena Eriksson 2011-02-15 19:26
Tack för din långa och välskrivna kommentar!
jag har varit med i Fs snart två år...och har fått många bilder kommenterade...och lika många och fler har jag kommenterat. Jag har aldrig råkat ut för någon riktigt taskig kommentar etc...men kritik får man ju försöka ta...det är ju det man ber om! Tyvärr har jag lite för ofta fått endast positiva omdömen...vilket man blir glad och lyft av...men man känner ändå att något saknas...vägledningen mot bättre foto.

Om bloggar; Jag tycker att bloggarna skall kunna handla om allt mellan himmel och jord...och kanske inte behöver vara jättevälskrivna. Men, ibland kanske det saknas lite väl mycket substans i vissa blogginlägg...inklusive vissa av mina egna. Man ville liksom bara skriva...och kanske hänga kvar där i den vänstra bloggspalten...Kanske borde man värna även om bloggutrymmet lite grann...(eller också är jag bara gammalmodig?)

MVH lena
Fina bilder!
Jag hör ju till dem som tycker att prylarna tagit över ganska mycket på FS. Givetvis handlar detta om att det dels är en rasande snabb teknikutveckling och dels att många är intresserade av prylar. Bildmässigt går det lite i vågor tycker jag, tråkigt nog tycker jag mig se en trend mot mindre kommenterande och därmed också mindre engagemang på bilddelen av FS. Sedan tror jag också att en del valt att blogga istället för att engagera sig i poolerna och andra har ledsnat av olika orsaker.

Jag tror också (efter att jämfört med internationella siter) att det är svårt med en FS för både bild och prylar som den ser ut idag. samma fenomen tycker jag mig uppleva på andra siter som rangefinderforum till exempel, när prylnördandet nått en viss nivå tenderar det att tränga undan bilden och dra till sig en annan kategori av medlemmar som har prylintresset som främsta intresse. Nu finns givetvis de som är intresserade av både prylar och bilder, men rena bildmänniskor söker sig gärna till andra platser.

Jag tror att man genom att strukturera om sidan så att man till exempel kunde välja vad man var intresserad av på ett enkelt sätt skulle kunna lyfta FS. Själv kommer jag nog att harva vidare och hoppas att man utvecklar siten så att den blir lättare att intressestyra från mig som användare.

-affe
Svar från Lena Eriksson 2011-02-15 19:35
Hej Alf igen!
Jag tror också att Fs snart har kommit till en punkt då den måste struktureras upp på ett annat sätt...
Bilddelen måste lyftas fram! / Lena
Hej .
Först bara lite om bilderna , jättefina! Gillar den andra bäst - tycker det är en bild med rymd.

Prova nu med att gå in och kommentera på en bild med just : Jättefin!

Det går inte - för på fotosidan måste man utrycka sig med fler ord ... varför vet jag inte - men om man nu inte har en massa ord att använda och hela kropper skriker Jättefin! , kan det inte få räcka med det då?
Måste man verkligen analysera sönder varenda bild?
Det går att hitta fel eller förbättringsmöjligheter i alla bilder , lägg sen till subjektivt bedömning och detta blir näst intill omöjligt ...


Nu ska jag kommentera dina bilder:
Jättefina!
Svar från Lena Eriksson 2011-02-15 19:41
TACK för din snälla kommentar! Jättefin duger ibland långt...eller hur?!
MVH Lena
Angående bloggandet så tycker jag det inte har någon betydelse vad man skriver el lägger in för bilder i sin blogg för en bloggg är din lilla "privata" fotosida och dom som nu inte gillar bloggar ja! dom behöver ju inte läsa dom så enkelt är det med det . Men i bildkritiken så kan jag nog tycka att det dyker upp lite väl mycket vardags bilder som i mittt tycke inte riktigt hör hemma där . Och jag försöker ge så bra kritik på dom bilder jag lämnar komentarer på med att skriva vad som är både posetivt i form av om det är bra ljus å skärpa val av bakrund m.m men även vad som i mina ögon är negativt fast negativt är kanske fel ord utan med vad vederbörande borde ha tänkt på för att göra bilden bättre . Och dom bilder jag lagt in i bild kritiken dom har jag i alla fall försökt att göra mitt bästa av dom förutsätningar som funnits för till fället
Och detta tycker även jag att man ska göra om mina bilder skriva vad som är bra och vad jag borde ha tänkt på för på så sätt så lär man sig mer
Mvh Affe
Svar från Lena Eriksson 2011-02-15 20:12
Skönt att höra att det finns de som fortfarande ger bildkommentarer!!!
och bloggen, visst...den bestämmer man ju själv över! Men man vänder sig ju ändå till andra med sin blogg...och man upptar ju faktiskt ett bloggutrymme.
Personligen tycker jag att bloggarna kan handla om allt mellan himmel och jord...men när man skriver ett inlägg bör man väl iaf ha en idé om varför man skriver det hela...
Ibland känner jag med mig själv att jag kanske skriver för att det är så roligt att liksom finnas med...och jag tror inte att jag är unik. Ibland kanske man borde låta bli...men det är min privata åsikt.
Men jag tror att det kan bli lite som med dussinbilderna som du själv beskrev...om det blir för urvattnat, för tunt, för mycket ingenting i bloggarna...ja då får man färre läsare. och fler läsare kanske slutar att läsa bloggar öht.
Men jag tycker absolut att man skall ha stooor frihet att utforma sin blogg hur man vill!

Tack för din kommentar!
MVH Lena
Oj
Intressanta tankar helt klart
Ibland känns Fs toppen och ibland fattar jag mig inte på den .
Jag provade flickr och den sidan handlar ju bara om ryggdunk . Nä jag tror jag stannar här ... Lite mer lagom svensk sida . Lite som en volvo ... .
Men jag tycker helt klart att du har en poäng . Jag tror minsann att jag ska tuffa till mina ord lite .
mvh Ricki
Svar från Lena Eriksson 2011-02-15 20:31
"Liksom som en volvo! :-) kanske det ja...
En ganska trevlig volvo, egentligen...fast den kan nog "hottas upp" lite...och vässas lite...
TACK för kommentaren! / Lena
Fint skrivet Lena! Mitt i prick!!!

Jag tycker oxå att det är tråkigt att de som varit med på FS en tid och fått sin utveckling tröttnar och hoppar av. Nu är det ändå många som bara tröttnar periodvis och kommer tillbaka...periodvis. Å andra sidan behöver nog alla kortare pauser, som man ju kan ta utan att behöva annonsera "pausen" som ett avhopp. Det som är roligt att se är att många som kommit en bit på väg ändå stannar stannar och bjuder på sina bilder både i bloggar och i albumen för inspiration till andra och även egen fortsatt utveckling.

Fullärd blir man ju aldrig för tror man de och hoppar av därför så är det nog risk för att man stagnerar själv, kanske t.o.m för att man då missar alla nya friska fläktar som ofta kommer med nya medlemmar.

Jag har själv slutat lägga ut bilder och kommentera bilder i kritikpolerna för jag saknar en möjlighet att föra en dialog med kritikern eller den som vill ha kritik. För att ge kritik så behöver man ju kunna resonera om bilden. Detta ha saknats men nu verkar det som om det har ändrats i bloggarna i.v.f. där man kan lämna svar på svaret s.a.s. Kanske dags att kolla in kritikpoolerna igen och se om samma möjlighet även finns där...

Om dina bilder här i bloggen håller jag med Claes Wåhlin helt och hållet. :-)
/Leif
Svar från Lena Eriksson 2011-02-15 20:00
Hej Leif!
Roligt att se dig här....
Visst vore det jättebra om man kunde föra resonemang omkring bilderna i poolerna t.ex...det skulle bli mycket mer levande då...
Och jag tycker verkligen att detär väldigt synd att inte bildkritiken fungerar...har som du, trots mitt korta gästspel med bilder i pooler...tröttnat. Visst blev man jätteglad för alla positiva kommentarer...men något fattades. Resonemanget...vägledningen mot det bättre eller annorlunda etc...vidlyftiga tankar etc... :-)

Och att du gillar mina bilder...det är väl bara för att det finns lite snö... :-)

Ha det gott däruppe! / L
Leif Bength 2011-02-15 20:59
Bildkritik är svårt för man vet aldrig varför någon lägger upp en bild i en kritikpool. Är syftet enbart att visa upp hur duktig man anser sej vara, oavsett nivå? Gör man de så kanske man inte är så mottaglig för kritik heller utan kanske förväntar sej beröm och blir putt på konstruktiva synpunkter.

Beröm är nu aldrig fel att börja med men tyvärr så blir det inget fortsatt prat mellan kritikern och bildskaparen just för att en möjlighet till dialog saknas. Sen beror det ju även på ens egna ambitionsnivå med ens eget fotande. Vill alla bli bäst och bli etablerade i någon topp eller är den egna långsiktiga och naturliga utvecklingen viktigare?

Tävling innebär nog inte alltid en långsiktig utveckling för någon då man i tävlingsandan ofta försöker klura ut vad någon annan vill ha och man glömmer sej själv under den resan, eller?

Roligt att se dej här i fortsättningen oxå och visst har du rätt i att senaste snön i Norrköping lockar ;-)

/Leif
Det är klart att du ska vara kvar! Speciellt när du levererar en sådan härlig svartvit bild. När medlemsantalet på FS sväller som det nu gjort är det naturligtvis svårare att hitta guldkornen. Lite självkritik bland alla som skriver och/eller publicerar bilder här skadar ju aldrig. Jag tycker ändå att det finns många intressanta medlemmar som skriver bra och som är duktiga fotografer. Dessutom får man ju en massa fotorelaterad information och tips. Personligen så har jag lärt känna ett flertal personer via FS och det är heller inget att förakta.
Svar från Lena Eriksson 2011-02-15 19:50
Hej Torbjörn!
jag tänker inte gå ifrån Fs...men jag är orolig över strömningarna och missnöjet hos endel lite mer etablerade foto-diggare.Själv har jag ju också känt att det är något som inte fungerar så bra med bilddelen...med kommenterandet etc.
Jag skulle verkligen vilja se att Fs blir starkare på bild...och att fler duktiga fotografer fanns tillhands både som kommentatorer och ute bland bloggarna.
Jag skulle verkligen vilja också att någon form av bild-kompositions-samtal fördes på annat ställe än bara i kommentarerna...

Och jag tycker som du...Fs har fört mig samman med flera trevliga människor - guld värt!
Jag stannar! :-)

Trevlig tisdagskväll! / L
Underbara bilder!!!!!!!!
Har svårt att beskriva i ord, men kontrasterna mellan de olika husväggarna på den nedre bilden är mycket tilltalande.
Svar från Lena Eriksson 2011-02-15 19:52
O vad glad jag blir...någon mer som gillar husfasader!!!! :-)
TACK! / Lena
Gillar din inställning, och jag gillar verkligen den sista bilden. Uppfriskande formstark komposition.
Svar från Lena Eriksson 2011-02-15 20:15
Och jag som skulle få tid att gå in och ge bildkritik... :-)

Tack Magnus! Och som jag redan sagt, så tycker jag att det är jätteroligt att du kliver omkring här ute bland bloggarna - aktivt!

MVH lena
Först beröm av dina foto som jag blir sååå avundsjuk på. Skulle vilja lära mig fånga "gatufolk" just på de sättet du gjort..Har suttit länge och beundrat båda bilderna, dom känns så klockrena så de är bara WOW !!!

Att kommentera bilder i poolerna tycker jag personligen går upp och ner, ibland är man aktiv och ibland mindre. Men de jag kan bli en aning irriterad på är att man..precis som någon annan skrev här nere att just bara få skriva tex kanonfin..ett sånt ord säger ju mängder enligt mig. Jag älskar att få kommentarer på mina foto, både possitiva och negativa samt förslag vad jag kan pröva vid ett annat tillfälle. Har lärt mig mängder av de.

Ang bloggandet är de väl en sk mordern dagbok som jag kan tycka få vara just så, men eftersom de är en fotosida kan den kanske iallafall innehålla lite foto, fast de som inte gillar de som skrivs o bloggarna..hm..varför läsa dom då ??

Å en sak till Lena, varför har du som du skrev plockat bort dina foto ?? Nä in med lite härliga bilder. De är ju de som är så skoj på en sån här sida att man har intresse att fota så otroligt olika saker och kanske en o samma sak men på så otroligt många olika sätt.
Sen tror jag att man måste vara aktiv själv för att få kommentarer på sina foto och vintertid är det nog många som går i ide ang fotandet..alla är inte fotonörd som jag ;O).

Nu kommer våren och alla vaknar till liv från ide´t och kommer igång med inspirationen igen och då kommer säkerligen saknaden av fotosidan tillbaka....så Lena vi håller tummarna att fotosidan kommer förbli med många medlemmar som ger o tar så att säga och kanske att de kommer upp nya saker som gör att fotosidan inspereras mer...

ha det gött Lena och tack för en otroligt bra "artikel" / Helen
Svar från Lena Eriksson 2011-02-15 20:21
Hej Helen!
vad kul att höra från dig igen!!!
Jag har haft en depp-period, en tung period med endel elände runt mig...och det smittade av sig på mitt självförtroende. Tyckte att mina bilder var värdelösa, alla...så jag tog bort dem.
kanske att jag börjar så smått igen och stoppa in...vi får se!

Tack snälla du för beröm, glad blir jag! :-)

Må gott!
Helen Gustavsson 2011-02-15 20:24
Då sitter vi i samma båt Lena, mitt självförtroende går upp och ner, känner ibland att jag bla inte kan fota alls bra, men därför är fotosidan bra !!!!!! Man uppmuntrar varandra ! Så in med lite härliga bilder igen
Ha det gött / Helen
Inga bilder är värdelösa. Det finns som tur är bilder för alla smakinriktningar.
Dina bilder ovan är ju bra, speciellt nr 1 :-)

Upp med hakan och haka på alla positiva människor på fotosidan så blir det säkert bra.

hej hopp! Tommy :-)
Svar från Lena Eriksson 2011-02-15 20:38
Ja fram med lite positiva tongångar nu, jag kan bara hålla med...när det nu går mot vår och allt! :-)
Hej Hopp tillbaka! / Lena
BRA skrivet Lena, jag var inne på samma spår. Hade ett halvskrivet inlägg just kring detta, som jag nyss publicerat... :))
Misstänker att just denna debatt dyker upp med jämna mellanrum... Det gnälls och klagas, är det inte för få kommentarer så är det fel sorts bloggar. Men FS blir ju faktiskt vad medlemmarna - vi - gör den till! Vill du ha kommentarer så kommentera mera... Läs de intressanta bloggarna och strunta i resten...
Härliga bilder i Lena-stil! :)
Ha det gott //Ulrika
Svar från Lena Eriksson 2011-02-15 21:33
Hej Ulrika...får sjuttsingen inte någon lugn stund ikväll... ;-)
Visst är det så att de här diskussionerna förmodligen kommit och gått...längre än jag varit medlem..men jag tycker att det är för många trevliga bra fotografer/bloggare som lämnat den senaste tiden - halvåret...å så läste jag just idag om de funderingarna igen...
Kanske behöver man verkligen fundera på det här lite i ledningen. De bra fotograferna, de yrkeskunniga, de med massor med år på nacken och vassa skribenterna tillför såå mycket till sådana som mig...
Tack förgillandet av bilderna! :-)
Ha det bra tillbaka...skall försöka hinna med din blogg nu... / L
Suveräna bilder. Och det är ärligt menat !
Jag måste erkänna att jag varit dålig på att kommentera och ge bildkritik. Men de jag skrivit ett ord eller två på är bilder som fångat mitt öga. Det kan vara för att den varit helt lysande och varit värd mitt beröm eller bara att den fångat mitt estetiska sinne.
Måste medge att jag är lite feg när det gäller att ge svidande kritik. Man har ju det inneboeende i sig att man vill inte göra någon ledsen när de i sig tycker de har fått till en bra bild.
Och bara för att jag inte gillar en bild betyder ju det inte att någon annan inte tycker om den.
Det är en svår balansgång att gå ...
Och bloggandet ...
Ibland har man nåt att säga, ibland inte. Och en blogg kan ju nog fungera som en ventil för många. Ett välskrivet bloginlägg kan vara nog så intressant och som i ditt fall få igång en intressant och rolig dialog oss FS: are emellan. :-)

Så vässa pennan och skriv.
Eller bara lägg in några foto utan text och låt bilderna tala för sig själv.
Tror att båda sakerna funkar på den här blogen. ( Hur är det nu? Ett eller två g i blog ...)

Hälsningar från ett råkallt Skåne.
/Harald
Svar från Lena Eriksson 2011-02-15 21:45
Oj jag blir alldeles matt...och glad, över detta gensvar!!!
Jag tycker som du...inte helt lätt med bildkritik. Den borde utvecklas så att man mer kan föra ett resonemang kring bilden två eller flera med den som lagt in bilden. Kanske borde man vara tydligare med att ange varför man stoppat in bilden för bedömning också, om det är något särskilt man tänker på eller vill få funderingar på. Jag vet att i slutet gjorde jag det med mina bilder. Stoppade bara in bilder som jag funderade på, som jag verkligen ville ha synpunkter-hjälp omkring...inte bilder för att visa. Då är det lättare för andra att tycka.

Bloggen ja, ibland har man en vässad penna...ibland borde man kanske låta bli...men, tycker iaf att det är underbart med bloggbredden på Fs...och att så många läser bloggarna...och ibland aktivt kommenterar, i massor!!! Ganska unikt tror jag! Om man inte är BlondinBella eller så... :-)
God natt till Skåne! / Lena
Bra skrivet och tydligt beskrivet Lena.
Svårt att formulera mig kring ämnet avhopp, men...jag tror att det är en återkommande trend.
Har sett fenomenet förut och börjar en, följer flera efter.Eftersom vi är så enormt många olika personligheter som samsas här på fs är det omöjligt att vara alla till lags.
I mina ögon är denna olikhet något positivt. Lättillgängliga texter blandas med mera substansfyllda och våra bilder får samma utrymme oavsett fotografens meriter. Jag väljer själv vad jag vill lägga min tid på, bildbetraktande, kommentarskrivande, bloggande eller någon annan av alla de möjligheter som fs har att ge. Aktiviteten växlar, men det är sådant vi alla drabbas av då och då.

Jag skulle önska lite mera ödmjukhet inför olika människors behov att uttrycka sig.
Det som är en dussinbild för mig kanske är en annan fotografs stolthet.
Mångfalden tillför mig mera än den stör och är det något som inte tilltalar - väljer jag att med ett enkelt "klick" gå vidare till något som jag känner mera för..
Att lämna fs har hittills aldrig varit ett alternativ. Jag har funnit "vänner för livet" genom den här gemenskapen och känner mig hemma här.

Dina bilder känns aktuella och tilltalande. Västgötebacken fick ett nytt ansikte här. Har inte tänkt på linjerna så som du tolkat den.
Mvh / Maria
Svar från Lena Eriksson 2011-02-15 22:31
Hej Maria! :-)
"Börjar en, följer flera"...det var just så jag känt nu ett tag. Och nu har det varit lite mycket gnäll tycker jag också...det är väl samma där också; börjar en så följer flera...
Och visst är Fs stort, och någras ogillande och avhopp kan ju inte undvikas...säkert av fler orsaker än de jag tagit upp.
Men det här återkommande gnället om att Fs inte fungerar helt bra, kan man inte försöka att stanna och jobba för att det skall fungera bättre????

Sedan kommer vi till det här med ödmjukhet...du har så rätt, vem har rätt att döma? Och kanske uttryckte jag mig lite väl snävt där...Samtidigt som jag faktiskt tycker att det ligger i allas ansvar lite grann att fundera på varför man vill publicera något...

Maria, jag känner mig också ganska hemma här...jag har fått massor av fotohjälp, glada hejarop, och en och annan trevlig bekant. Dessutom är bloggskrivandet och bloggläsandet jätteroligt tycker jag...och väldigt levande, det är kvällen ju ett bevis för!

Tack för kommentaren...må gott!
MVH Lena
Maria G 2011-02-15 22:48
Jag tycker inte alls att du uttrycker dig snävt, inte på något sätt.
Att rannsaka sig själv angående publicitet är helt rätt, men jag tror ändå spridningen i publicerat material blir spretig. Med en så varierad flora av människor som vi är här ligger ribban på olika höjd.

Jag skulle också önska att flera stannar kvar för att bidra till det som man idag tycker saknas eller har brister. Vi gör fs tillsammans och det är vårt samlade engagemang som räknas.

Ha det gott!
Mvh / Maria
Jag är en ganska ny medlem på FS och det är inte heller speciellt länge jag varit intresserad av fotografering. Därför har jag ingen koll på hur FS var "back in the good old days" men jag kan tänka mig att det var en rejäl skillnad. Färre och mer erfarna medlemmar, bilder med en generellt sett "högre" kvalitet (vad nu det är). Säkert fler och längre bildkommentarer i genomsnitt osv. Några tankar jag får i huvudet efter att ha läst och funderat lite på ditt intressanta blogginlägg:

- Om man verkligen vill ha kommentarer/kritik så kan man ju alltid betona detta när man publicerar bilden. Skriv "Vad tycker ni? Kunde jag gjort något annorlunda?" osv. Jag tycker väldigt många bilder helt saknar bildbeskrivning och det kanske inte behövs om man är ett proffs. Är man däremot som jag total amatör och ändå gärna vill ha kritik, så tänker jag att det är bäst att vara tydlig med att jag vill det och också om det är något speciellt jag själv är osäker på och vill höra andras åsikter om.

- Är problemet likadant överallt på FS? Jag tycker att det verkar vara mer fart på kommenterandet i bildpooler som Gatufotografi etc. I mjukstart däremot ekar det mellan bilder som fått bildkritik... Är det helt enkelt ett tips att söka sig till smalare pooler där medlemmarna kanske är lite mer "på"?

- Jag håller på och läser en distanskurs i Visuell Kommunikation och där får vi bland annat lära oss vad "bra" bildkritik är. Göran Segeholm skriver också om det i sin bok "Konsten att ta vinnande bilder" (Helt suverän bok och kurslitteratur på kursen). En av sakerna att tänka på enligt honom är att inte ge konkreta råd till fotografen hur han eller hon kunde ha gjort för att bilden skulle blivit bättre. Om man gör det "överför man sina egna kreativa begränsningar på en annan person". Man utgår från att det finns ett slags facit som bara du känner till och när du exvis säger att "bilden hade blivit bättre om du använde en större bländare" så stympar du den kreativa processen för fotografen. Jag fick själv en rejäl tankeställare när jag hörde det för jag är nog en sån som i framtiden, när jag förhoppningsvis blivit en kunnigare och mer erfaren fotograf, mycket väl i all välmening skulle dela med mig av den typen av tips, oavsett om de var efterfrågade eller inte.
Men om man å andra sidan uttryckligen ber om kritik så är det förstås en helt annan sak och då helt ok att tips om bländaröppningar;-)

- Detta tror jag kan vara en anledning till att det blir allt glesare med bildkritiken. Det är fler och fler nybörjare på FS, och då kan jag tänka mig att många precis som jag resonerar att "Inte är jag tillräckligt kunnig för att ge någon annan kritik. Jag kan ju inte bättre själv". Men själva uppsidan med det Göran Segeholm talar om är att det ALDRig FINNS NÅGON FELAKTIG KRITIK. Om du publicerar din bild på FS, eller någon annanstans, så har du fullständigt frånskrivit dig rätten att ha någon slags tolkningsföreträde till den. Vem som helst har rätt att tolka bilden, att få sin egen bildupplevelse. Och det är det som jag tycker skulle vara fantastiskt om fler kunde inse och tillämpa. Jag skulle tycka det vore jättekul att läsa hur andra upplever min bild, utan att de för den sakens skulle måste värdera den i termer av "bra" eller "dålig".

- Och då kanske 80% av bilderna i mjukstart skulle få kommentaren: "Jag tycker inte bilden säger mig något speciellt överhuvudtaget". Men är inte det bättre än att alla går och tror att ingen bryr sig eller att alla tycker bilden är dålig?

- Alldeles oavsett den kanske lite pretentiösa eller ambitösa synen på bildkritik ovan så blir jag förstås jätteglad om och när någon tycker att min bild är jättefin...;-)
Svar från Lena Eriksson 2011-02-15 23:19
Hej Johan! Först och främst, vilken intressant kommentar du skrivit till mitt inlägg...och vad kul att se att du är Östgötafotograf! :-)
Jag har endast hållt i en systemkamera i två år...lika länge som jag varit medlem på Fs. Så trots att jag är gammal såär jag inte gammal här... :-) Men Fs har betytt mycket för mig! Jag blev verkligen lotsad genom klurigheter, och fått mycket hjälp. Jag tillhör dem som fått ganska flitigt med kommentarer på bilder, mest positiva hejarop...vilket är jättevärdefullt när man är nybörjare tycker jag.
Mot slutet, innan jag tog bort mina bilder från min sida...så gjorde jag som du beskrev, lite mer...jag stoppade endast in bilder som jag var fundersam kring, och bad om specifika synpunkter. Lättare för många att ge kritik och synpunkter då. Och lättare att få vad man vill ha.

Det där som du skriver om när man väl publicerat sin bild, att man mister sitt tolkningsföreträde...det tycker jag är väldigt intessant. Men jag tror inte många ser det så.

Har du ingen blogg...du skriver så himla mycket bra??? :-)

Träffar du förresten Ellengänget...på fotofika här i Norrköping?

LYCKA TILL med fotandet!!! / Lena
Intressanta tankar och synpunkter. Det går upp och ner och upp och hit och dit, intresset för FS. Det blir förbaskat mycket bilder tittade på ibland. Och med tanke på hur många vi är här, borde kommentarerna vara många, många. För mig känns det bäst att ha en egen blogg att lägga upp lyckat och misslyckat, experiment, bildanteckningar eller vad som helst. Inte så många som kollar, men inte heller samma förväntningar på vare sig antal besökare eller antalet kommentarer.

Gillar andra bilden för dess underbara industrifastighet i tegel och paret som ger bilden persperktiv och dimension.

Ha det bra /Matti
Svar från Lena Eriksson 2011-02-16 23:03
Du blev den 20e kommentatorn...GRATTIS! :-) Tyvärr inget pris...
Men det är som ett pris för mig att du tittar in här...
Jag har också påbörjat en lite mer personligare blog,precis nystartad på WP...tänkte att vårens kommande försök till husväggsfotografering...och streeet-fotografering (minsann!) skall hamna där... :-) och lite mer personliga tankar...
Den somlever får se.
Men jag känner lite som du,där är jag friare...att plocka in vad som helst.
Tack för att du tittade in, och tack för kommentaren...och gillandet.
MVH lena
Hej Lena!
Har tagit en brake från fotosidan delvis p g a av vad du skriver (alltså, jag menar inte att det är ditt fel!) och delvis av att jag hade "bloggtorka". Ägnar mig nu åt fotografering, arbete, barn, barn-barn och syskonbarn och något mera... Rätt så kul det också ;-)
Jag har varit mycket dålig på att ge bildkritik men nu har jag bestämt mig - lördag kväll sitter jag framför datorn och har vässat pekfingret - nu ska det kritiseras ;-)
Schyssta bilder förresten!
Ps. Måhända lägger jag till ett blogginlägg om mina toalettbestyr... ;-) Ds.
Svar från Lena Eriksson 2011-02-18 18:16
hej Anders!
Vad kul att höra från dig!
och det där med barn och barn-barn...låter ju inte sådumt tycker jag.
jag har inte varit särskilt flitig varken med kamera eller här på Fs på ett bra tag nu...men,ibland så... glimmar lusten till...

Och snart skall det väl iaf bli lite varmare och vårigare så man kan gå omkring utan att frysa ihjäl...:-)

Jag håller ögonen öppna för nya Berlin-inlägg!
Sedan får det väl bli en fika i vår, om inte annat kanske vi ses en första-söndag klockan två...

Ha det bra! / L