Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

KONST OVAN OCH KONST UNDER...

Att åka tunnelbana är ett måste om man ska ta sig runt i Stockholm utan bil. Ett måste som kan vara ganska trist, särskilt om man gör det ofta, skulle jag tro. Men om man har tid så är det rätt häftigt att hoppa av på de olika T-banestationerna och kolla in den konst som de allra flesta stationer är utsmyckade med.

När jag är i Stockholm är startpunkten för mig oftast Fruängens tunnelbanestation, som är en av ändstationerna på den röda linjen och ligger ovan jord, precis i anknytning till Fruängen köpcentrum. I direkt anslutning ligger också ett busstorg, vilket jag måste snedda över på min väg mot T-banan. Och när man kommer gåendes över busstorget så möts man av konst i form av stora ansikten på en vägg. Det är konstnären Fredrik Landergren som gjort de ansiktena. Det är bilder gjorda i små, små glasmosaik-bitar, infällda i en rutig klinkerbakgrund. Uppsatta av konstnären 2005 men andas lite 50-tals retro för mig. Väldigt speciella tycker jag...

.

Fruängen 4/5-15

en ganska disig morgon

.Jag återkommer med fler tunnelbanestationer vartefter....

.

.

.

Slutar med en överbliven 

selfie 

från söndags...

.

Inlagt 2015-05-05 18:46 | Läst 2334 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Den offentliga konsten tycker jag bland det intressantaste med Stockholm att tadel av som turist, inte minst tunnelbanan då! :) Härlig gråvädersbild du har lyckats få till! /Tommy.
Svar från Lena Eriksson 2015-05-05 21:17
Jag tycker att det är spännande att den ena T-bane-stationen inte är den andra lik...och många känns väldans påkostade gällande utformning och utsmyckning.
Kul du gillar min Fruängenbild!

TACKAR för besöket!
Håller helt klart med om att konsten lättat upp platsen i din bild.
Svar från Lena Eriksson 2015-05-05 21:18
Ett busstorg är ju inte särskilt roligt....

TACK och godnatt!
He he.. Ja, där har man stått nått tusental gånger antagligen.. med någon av alla de bussar och dess linjer du ser runt Fruängen.. Visst har jag sett den där konsten många gånger, men måste nog erkänna att den inte fastnat på min 'hårddisk'..
Hälsn!
Svar från Lena Eriksson 2015-05-05 21:20
Ibland är det kul att fånga annorlunda ställen till hårddisken... :) För mig är det ett sätt att lära känna olika delar av Sthlm.

TACK för besöket!
Piggar upp med sådan konst tycker jag!
Svar från Lena Eriksson 2015-05-05 21:22
Det är roligt att T-banestationerna ser så olika ut...och innehåller så mycket konst. Stockholm är en rolig stad att gå på upptäcktsfärd i....

TACK för besöket!
Tunnelbanan i Stockholm är rik på konst. Det finns folk som har åkt tunnelbanan och stannat på samtliga hållplatser bara för att se hur det ser ut och vilken konstnärlig utsmyckning som finns. Jag har funderat många gånger på att göra samma sak. Det är bara det att hitta tid...

Må gott!
Svar från Lena Eriksson 2015-05-06 06:42
Thomas och jag tog en av de där supervarma dagarna förra sommaren och gjorde strandhugg på olika T-stationer...och hittade mysiga fik etc lite däremellan. Det var roligt...tänker fortsätta lite på den idén.....NÄR JAG FÅR TID!!!! :)

TACK, ha en bra dag!
Den lilla människan bland de stora konstverken ger bra dimensioner till sistnämnda.
Gjorda av mosaik på ett synnerligen skickligt sätt måste det vara.
Beständigt bra material.
Fantastiskt att få se måste det vara. En härlig dokumentation du visar i dag.
Ha nu bra onsdag och sov gott.
Svar från Lena Eriksson 2015-05-06 06:44
Sthlm har verkligen hur mycket som helst att upptäcka! och roligt är det...

TACK, ha en bra onsdag!