Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

Gammal, men absolut inte grå...

Att vara gammal i Sverige...hur är det egentligen? Tankegångar som snurrar efter ännu ett besök hos min mormor på äldreboendet. Hur ser vi på åldrandet i vår kultur, och hur handskas vi med de äldre? Med respekt, värme, kärlek? Har de äldre fortfarande någon plats i våra effektiva liv?

Hur omskrivs de äldre i massmedia? Jo, ofta som bekymmer som skall lösas på något sätt...

Varje gång jag är på äldreboendet så ser jag gamla människor som ser så ensamma ut, och trötta...Men börjar man att prata med dem så lyser de upp som solen i Karstad.

Jag tror inte de är så trötta egentligen, men de är inte behövda längre, har ingen funktion...och nästan inget värde kvar, de har blivit ett bekymmer.

Min mormor är nittioåtta år, sitter i rullstol efter ett lårbensbrott, har lite dålig syn på ena ögat och visst har hon krämpor lite här och var, och visst är hon lite av ett bekymmer ibland...Men hon är allt det där andra också; Hon är efterfrågad, behövd, älskad...

Vi i släkten besöker henne ofta, vi lyssnar på henne och vi tar med henne på äventyr så mycket som hon vill och orkar...

Innan lårbensbrottet var mormor ofta hemma hos mig, och älskade då att få stå och vika tvätt och diska lite i baljan. Disken blev inte ren, så den fick man alltid diska om...men det spelade mindre roll, för mormor fick vara behövd...

Min nittioåttaåriga mormor sprudlar fortfarande av livsglädje och nyfikenhet. Jag tror att hon vet att hon är värdefull för oss, hon är inte bara ett bekymmer...

 

 

 

Ögonblicksbilder ute på en balkong. Maj -10.

 

 

 

 

 

 

 

...i så fall, ett väldigt väldigt kärt bekymmer!

Och jag önskar att hon kunde leva i nittioåtta år till...

 

 

Hälsningar Lena. 

 

Inlagt 2010-06-01 11:56 | Läst 1276 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det är viktigt för självkänslan att känna sig behövd.
Min mormor och morfar passar min hund nästan varje dag, när jag är på jobb. De säger att de tycker det är lite jobbig, men när det inte haft honom på ett tag så undrar de när de ska ha honom nästa gång. De får ha honom precis hur mycket de vill.
Sen att få höra min mormors historier är ofta väldigt roligt. Hoppas att jag blir lika glad och pigg när jag är 83 år gammal.
/Andy
Svar från Lena Eriksson 2010-06-01 15:53
Jaa, hoppas att man är glad och pigg och behövd när man blir gammal...
Låter fint att höra att din mormor och morfar står dig nära.
Ha det gott! / Lena
Din mormor är så himla söt! Och att du lät henne stå och diska fastän du sedan fick diska om allting säger ju mycket om dig som person också, även din mormor är lyckligt lottad som har en sådan klok dotterdotter!
Hälsn. Ulrika
Svar från Lena Eriksson 2010-06-01 21:06
...ja visst är mormor söt...men resten, vete sjutton!
Tack för kommentaren! / Lena