Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

Gult är väl höstens färg?

Om bilden: ett av industrilandskapets husfasader målade i det vi Norrköpingsbor kallar för ”Norrköpingsgult”. 

Så jag passar väl på då eftersom det är höst nu, att stoppa in (ännu en) gul husfasad =) Men jag hoppas ni ser alla ni fågelintresserade, att jag ju också fick med en häger…

Höst ja, och snart är vi inne i november. En svår tid att hitta fotoinspiration och fotoentusiasm i tycker jag, i alla fall om man som jag mest fotar stadslandskap. Mörkret faller tidigt, färgerna bleknar och tenderar gå mot smutsbrunt och det är kallt om fingrarna när man ska knäppa bilder. Så det gäller att fundera ut något som kan hjälpa till att hålla lågan uppe. Ett litet minifotoprojekt kanske?

Och har ni bra tips på foto-vantar så tar jag tacksam emot sådana!

Ps borde det inte finnas fingervantar utan fingertoppar, alltså nåt mittemellan vanliga fingervantar och torgvantar…?

 

 

Eftersom Måns undrar (i ett eget blogginlägg) över vilken plats bilden är tagen ifrån

så stoppar jag in den obeskurna och oupprätade bilden här.

Svårt att beskriva var jag stod…tänkte väl inte så noga på det…

58 mm 1/1000 f 20 =)

 

Inlagt 2021-10-24 18:10 | Läst 874 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Blir djupt förundrad över bilden. Ljuset hur fint som helst, byggnaden kommer till sin rätt, kompositionen i mitt tycke perfekt och så har hägern satt sig på rätt ställe!

GRATTIS till synen och att ha fått till bilden så här!

Projekt? Nåt som kan hålla lågan uppe låter bra. Har du nåt förslag? Nån du skulle vilja ha som domare? Jag har funderingar på nåt åt det kontemplativa hållet men ingen färdig idé.

jag använder gammeldags fingervantar som är lätta att ta av och på om man skulle behöva pilla på nån inställning. Akryl har slutat tillverkas i min storlek (kanske finns i damstorlek) så efter långt letande blev det yllefingervantar.
Svar från Lena Eriksson 2021-10-24 19:02
Aha en häger, visste väl att det var en sån sort jag fångat =) och det var förstås den som gjorde att jag höjde kameran.
Bilden är en aning vriden så jag fick linjerna mer vågrätt som jag ville, kanske det som förundrar dej? Men du som är bra på Norrköpingshistoria och byggnader, räknas det här huset till ställverket?
Förslag till fotoprojekt hoppas jag ska komma från er kära bloggläsare...men något kommer nog att behövas det kände jag idag när jag vandrade Kungsgatan upp i morgonkyla. Annars kommer det bli sofflocket fram till den första snön!
TACK för beröm och kommentar!
Måns H 2021-10-24 22:30
Förundrad enbart positivt! Jag föll pladask för exakta återgivningen och allt annat i bilden.

Byggnaden är ju en f d kraftstation. Ritad av Ivar Tengbom som var Holmens husarkitekt många år. (Mest känd för Stockholms konserthus.) Baksidan av byggnaden utgör även stoppet för långa vattenrännan som leder fram vattnet. Numera till en turbin/generator lite nere t h om bilden. Ibland sr man vattenutsläpp där.

Numera är turbinerna och generatorerna borta ur byggnaden. Jag tror ställverken ligger vid Västgötegatan, är inte tvärsäker. Kanske man monterat in ställverksutrustning i byggnaden? Vet ej.
Svar från Lena Eriksson 2021-10-24 22:46
Tack för info om huset och platsen! Gillar verkligen denna vackra byggnad!
Jag gillar den strama grafiska kompositionen och hägern är ju en fin prick över (i)ndustrilandskapet. Och det norrköpingsgula värmer i höstmörkret.
Svar från Lena Eriksson 2021-10-24 22:17
Kul du gillar. Det var ju ett sådant där tillfälle när hägern liksom satt och väntade på att bli fotograferad… 😊 så det gick inte att gå förbi, på min väg hem utan att höja kameran.
TACK för kommentaren!
Men så himla snyggt och med en häger där som pricken över i ! Symmetrin och speglingen samt färgerna, Norrköpingsgult, hur snyggt som helst. Jag kör för det mesta utan vantar, lite härdad efter all dykning i kalla vatten kanske.
Hälsningar Lena
Svar från Lena Eriksson 2021-10-24 22:24
Det är vid sådana här tillfällen som jag skulle vilja ha ett bättre teleobjektiv än mitt 24-70. Skulle velat kommit lite närmare, utan att behöva bada i Strömmen…
Men de här husfasaderna inbjuder verkligen till bilder med symmetri. Och visst är Norrköpingsgult rätt läckert!?
TACKAR så mycket för kommentaren!
Lena Holm 2021-10-24 22:31
Jag är inte så säker på att det här hade blivit en bättre bild med 200 eller 400 mm. Då hade det blivit alltför mycket fokus på hägern. Här får den vara en snygg liten detalj i en välkomponerad bild av arkitektur.
Hälsningar Lena
Svar från Lena Eriksson 2021-10-24 22:50
Du har förstås rätt gällande objektiv, men då skulle jag vilja ha både ock…🙂
Fantastisk bild, helt i min smak! Räta strama linjer och så hägern som pricken över i'et.

Stockholmsvitt kände jag till sedan tidigare, men nu har jag lärt mig Norrköpingsgult också 😊

//Anders
Svar från Lena Eriksson 2021-10-26 00:26
Kul att du gillar!
TACKAR för kommentaren.
Snyggt Lena. Fin komposition och ljus.
När det gäller handskar letar jag också,
Nu har jag skaffat tunna vantar, typ innerdel till en handske.
De har jag i mina tumhandskar. Så vid fotografering tar jag av tumvanten och blir inte så kall.

När det gäller objektiv om du kan kika på begagnade 70-200/4. relativt lätta och prisvärda.
Projekt? Följer på instagram en som tar en bild om dagen med samma fasta objektiv.
https://www.instagram.com/xftales/

Mvh Bengt
Svar från Lena Eriksson 2021-10-26 00:37
Får suga lite på det där med objektiv, vore bra om man kunde låna och testa och känna på…eller gärna hyra t.ex veckovis… För egentligen passar väl mitt 24-70 jättebra för det mesta för mig och min stadsfotografering. Men som du skriver; nu är det ju en bra marknad för beg objektiv i kölvattnet av att ”alla” verkar byta till z…
Ps följde instalänken; varierande och bra foton, kul projekt att följa! Spontant tänker jag att ”tvingas” fota med t.ex 50mm borde jag göra oftare!
TACK Bengt för info och påhälsningen här!
Svar från Lena Eriksson 2021-10-26 00:45
Apropå foto-vantar; du borde väl kunna specialbeställa från någon duktig stickkonstnär 😊
begust 2021-10-26 07:56
Jag har ett par tvåändsstickade torgvantar v'ärmer handen gott, men mitt problem är fingertopparna som blir iskalla.
Fint med fågeln där, görs sig fint mot fasaden. Vackert vid strömmen i Norrköping, jag och dottern var runt där och hade kvällsfotografering i det ljusspel det var då.

Jag använder montagehandskar vid fotograferingen, de är smidiga och man kan fotografera med dem såsom de är, de är också billiga. Har även vanliga handskar när man mer går omkring. Sedan finns ju riktiga fotohandskar där man kan vika av en eller flera toppar de är troligen varmare men mycket dyrare.

Några varianter

https://www.clasohlson.com/se/Montagehandske-Tegera-/p/40-8446

https://www.clasohlson.com/se/Hestra-Kobolt,-arbetshandskar/p/40-9947-9
Svar från Lena Eriksson 2021-10-26 18:04
Kollade länkarna till C Ohlson - men fryser man inte i sådana vantar? Värmer de något???? Fotohandskar lät bättre, ska kolla sådana...annars får jag väl klippa av topparna i ett par ull-fingervantar...
Kul du gillar hägern!
TACK för tips och besök!
pdahlen 2021-10-26 18:23
Nä, de är ju inte så varma som vanliga vantar men de hjälper något tycker jag, man slipper ju hålla i kall utrustning direkt
Makalös bild, hägern är ju pricken över det så kallade iet.
Svar från Lena Eriksson 2021-10-26 18:07
Kul du gillar...det var förstås hägern som gjorde att jag fotade. Det är ju ett hus jag passerar varje vecka (men inte fotar =)....
Hoppas livet är bra för dej!
TACK för kommentaren!
Faller pladask... och beundrar!
Funderade själv över något november projekt så man inte faller in i blue... för mycket.
Det finns vantar utan fingertoppar och några har även en huva. Hittade mina på Engelsons, men man kan hitta de i olika butiker med "jakt och fiske" avdelningar...
Hälsningar Halina
Svar från Lena Eriksson 2021-10-26 18:12
Aha i jakt- och fiske-affärer....så långt från mina shoppingmarker som man kan komma... =) Men får väl luska lite, kanske finns det på webben, föredrar sådan shopping nu för tiden. Tack för tips!
Och det här med fotoprojekt, tror jag nog återgår till den januarilista jag skrev; fota enbart 50 mm, fota mer människor, testa kamerans olika inställningar typ dubbelexponering etc. Vi får väl se hur det blir, egentligen har jag ingen fototid, men ut måste man ju ibland...
TACK för kommentaren!
Halina Strandskatan 2021-10-26 18:52
Hade tankar på samma linje... välja ett objektiv och testa under november varje dag... fånga färger och ljusglimtar... jag får se hur det blir. År inte heller en organiserad människa, fotar spontant efter känslor.
Hittade några vantar som kanske kan falla i smaken :-) Själv har jag skinnhandskar med huva och sådana som på en av länkarna. Jag måste ha huvan för att jag fryser hemskt om fingrarna
Länkarna:
https://www.naturkompaniet.se/hestra-vantar-unisex-windstopper-pull-over-mitt-black-2008809/?channable=02cd466964004e414b5f3233303030303037303634373519&utm_campaign=Utrustning+%3E+Fiskeutrustning+%3E+Kl%C3%A4der+%3E+Vantar+och+handskar&utm_content=Hestra&utm_source=prisjakt&utm_medium=pricecomparison&utm_term=

https://scandinavianoutdoor.se/sealskinz/klader/vantar-och-handskar/merino-mitt/

https://www.engelsons.se/2605-torgvante-jakt

Varma hälsningar Halina
Men har missat den här vanligtvis "ser" jag inte hus men....vilken bild med hägern som höjde helheten.
Tips på vantar ..klippte av fingertopp insida på ett par skinnhandskar. Funkar bra
Å nu snart börjar fotosäsongen så tips blir kvälls gatufoto. Byggnader i stadsljusmörker är ju snyggt
Svar från Lena Eriksson 2021-10-26 18:14
Bra tips där! =) Fota i kvällsmörker är jag superdålig på, blir gärna för suddigt eller för brusigt...och någon "bära på stativ-person" är jag inte! Men man vet aldrig!
TACK för kommentaren!
niniz 2021-10-26 18:47
Vana marker nya utmaningar vill se norrköping i skymning å kväll :)
Tips till ta med pepparspray och eller en liten sån larmnyckelring. Skitläskigt att va ute i mörker
Jobba med så lågt iso som går till Ftal runt 5-6 ta stöd av väggar räcken stoplar osv
Tror på det 👍
Utan tvivel hägern som lyfter bilden för mig, även om jag gillar den symmetriska väggen i behaglig gul färg, jag gillar gult.
Svar från Lena Eriksson 2021-11-16 18:46
Håller med dej, det var hägern och dess placering som gjorde att jag tog en bild.
TACK för besöket i min blogg!