Fem minuter

Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

Fotosidan...hmmm...och fyra bilder i repris.

Jag har funderat mycket fram och tillbaka över Fotosidan, över vad den kan ge mig i nuläget...

Jag gick med i Fs nästan samtidigt som jag höll min första systemkamera i mina händer. (För ca två år sedan) Och att ha hittat Fs då, det var helt perfekt. Jag fick grunder och vägledning av Fotosidan. Och alla kommentarer gav mig omedelbar feedback. Jättehärligt! Jag kan nog säga att Fs hjälpte mig in i ett nytt intresse...ett livslångt hoppas jag.

Efter ett halvår eller så, hittade jag till bloggarna...ett nytt hallelujah-moment. För att inte tala om att börja blogga själv!

Sedan kom jag till någon dyster platå, i höstas...då jag tyckte att varken mitt fotograferande eller kommentarer här från Fs kändes utvecklande längre. Det var inte ens roligt att skriva blogg. Och alla bloggar på Fs som jag återkommande brukade läsa med stort intresse, kändes plötsligt tjatiga och tämligen tråkiga.

Jag gick ur gatufotografi-gruppen, porträtt-gruppen och cityscapes-gruppen. Och alla mina bilder med såååå många fina, varma, vägledande kommentarer, plockade jag helt enkelt bort...och jag var nog på vippen att släcka ned bloggen också.

Vad jag kanske inte såg...som jag ser nu, är att behoven skiftar förstås. De behov av vägledning som en total nybörjare har och den hjälp jag fick då, den är jag inte i behov av nu. Men jag behöver förstås massor av annan vägledning och feedback om jag skall fortsätta med mitt fotande och kunna  utvecklas...och jag tror nog att Fs är unik här. Här finns sååå mycket kunskap och flera kanaler.

Vad jag kanske inte heller såg...som jag ser nu, det är att livet runt mig, som det varit nu ett tag...kanske krävde en paus från fotandet och bloggandet och Fs.

Att blogga vidare här, har jag ju bestämt mig för, vilket känns väldigt roligt. Och just bloggen känns mer och mer som en bra väg till utveckling, för mig. Den kan jag utforma efter egna behov, och jag tycker just att det är i bloggarna som mycket intressant diskuteras. Och där kan man få suverän feedback!

Och att åter lägga in lite bilder på min sida, har jag också tänkt mig. Tror jag. Huruvida jag kommer att vilja bli medlem i olika grupper det vet jag inte riktigt. För det där med att få kommentarer inom grupperna känns lite för mycket som det är samma fotografer/medlemmar som kommenterar och oftast får man enbart positiv uppbackning...roligt iofs, väldigt roligt. Men, huruvida det är utvecklande det  funderar jag just nu på...

Livet är fortfarande rätt tufft för mig, med min hjärt/njursjuka dotter (som vi hoppas kommer att njurtransplanteras i vår)...och med en son som tappat livslusten litegrann. Så jag vet inte alls hur våren för mig kommer att se ut...men lite lust till foto, till att blogga här...och lust till Fs, har i alla fall vaknat hos mig. Peppar, peppar... :-)

 

Fyra bilder i repris, sådana som kanske skall få en ny chans  att få synas...

gode gud låt allt bli bra (min då 97-åriga mormor...nu är hon 99!)

 

foggy road nov -09 

 

 vacker vägg och försök i sv/v vår-10

 

solo-vandrare och mitt absoluta favoritfotoobjekt... :-) vår -10 

 

 

Hälsningar från mig!

Postat 2011-02-09 22:15 | Läst 2102 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

För vem fotograferar jag?

Att fotografera är häftigt! Att försöka fånga det man ser...fånga, dokumentera, föreviga. Men också att förändra och leka med bilderna.

Och kanske visa bilderna, för någon annan.

Och just det brukar jag fundera på ibland...för någon annan. För hur mycket fotograferar jag för mig själv egentligen, och hur mycket fotograferar jag för andras gillande?

Jag vill väl tro att det först och främst är för mig själv jag gör det, men jag tror tyvärr också, att bli medlem på Fs och börja titta på andras bilder och börja att ta mot ris och ros och en massa tyckande om sina egna bilder...innebär att man lätt blir ganska påverkad.

Det är ju lite iofs av Fs idé...att man skall påverkas, ta lärdom och en bli en bättre fotograf...Men hur undviker man att bli för påverkad? Hur kan man ta emot det goda från Fotosidan, förbättra sig...men ändå behålla sig själv?

Det är ju väldigt roligt när människor gillar ens bilder och ger kommentarer här i bloggen...men betyder en bild som inte blivit kommenterad eller ett blogginlägg som inte fått några kommentarer...att man gjort ett dåligt jobb? Att det är dags att lägga kameran på hyllan...

Det är lätt att man tror så. Och vad gör man då...rättar man in sig och försöker skapa det som publiken vill ha?

 

Ett mycket roligare och mer läsvärt blogginlägg än mitt...men lite om samma sak, får ni länk till här;

 http://www.bluepen.se/

 

och visst är det hääärligt med sol och skuggor nu...och att leka lite...

 

 

 

 

 

 Hälsningar Lena.

 

Postat 2011-02-07 23:10 | Läst 1707 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera