Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

Industrilandskap i förändring

Först var här textilindustrier och sedan pappersbruk. Sedan kom turism, kultur, företag och universitet till området. Efter betydande reparationer och en del nybyggnationer förstås. Nu är det dags för bostäder. Det behövs lite liv och rörelse, dygnet runt och året runt, i Industrilandskapet sägs det. Och så är det kanske?

I morse passerade jag byggarbetsplatsen. En sällsynt snygg sådan i alla fall. Med speglingar och allt...

...

Industrilandskapet 21/7

Framtidsland?

Alla gillar iaf inte bygget mitt emot Strykjärnet. Det skall bli exklusiva bostadsrätter förstås.

...

Paus behövdes nog i värmen.

...

-Kanske ändå en trevlig arbetsplats? Det skulle jag tycka om jag vore byggarbetare. Fast då skulle jag bara stå och fotografera förstås.... :)

...

 Men somliga var upptagna...

...

fast....

...

....hade ändå tid att kolla in fotografen... :)

...

Ja, det här var några av morgonens hastiga bilder. Men jag har fotat bygget tidigare och fler fototillfällen lär det bli, eftersom jag passerar bygget på väg till Ica... :) Roligt att fotografera sådant man inte brukar...

.

Och om du är intresserad av att bo granne med Strykjärnet....

http://www.katscha.se/

Inlagt 2014-07-21 12:40 | Läst 3396 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Dokumentering av sin närmiljö är kanske inte så vanligt i dag. Många tar hellre bilder från långtbortistan än fotograferar sin närmaste omgivning. Du har ju länge avbildat den här gamla, fina industrimiljön och jag hoppas du fortsätter med det. Bara om några år blir sådana här bilder ytterst intressanta, och tidsmarkörer är bra att ha när minnet börjar bli fullt.
Svar från Lena Eriksson 2014-07-21 15:50
Hej Torbjörn!
Såklart jag måste dokumentera bygget lite då och då. Jag har ju liksom första parkett... :) Och dessutom tycker jag att det är riktigt kul med sådana här bilder, särskilt när det blir människor med också. Och väldigt roligt med den kontakt som ofta uppstår spontant...och ofta en liten pratstund därtill...

En annan femma är att jag tycker att det är lättare att få bra bilder om man får jobba/tänka i lugn och ro, dvs när man fotar för sig själv....men det här är spännande för mig just nu. Jag känner att jag får utmana mig själv....
TACK för påhälsningen, välkommen åter... :) och må gott i värmen!
/ Lena
Jonen och jag pratade just om detta häromdagen.
Vi har intet kvar i Sverige av allt detta som fanns när vi växte upp.
Det är med sorg jag skriver detta.
Textilindustrin saknar jag mycket.
Härligt följa med dig och så småningom få se vad det blev för hus.
Ta en kopp kaffe till
tycker
Gun-Inger
Svar från Lena Eriksson 2014-07-21 15:57
Kanske är det åldern, eller bara en fotoutveckling men just nu tycker jag att det här är så roligt; att försöka fånga en bit verklighet runtomkring mig...och en och annan människa i miljön.
Tänk om jag hade haft en kamera för 30 år sedan då jag flyttade hit till centrala Norrköping...på den tiden var Holmens pappersbruk i full gång och stora pappersbilar körde omkring här för fullt.
Sedan revs det och byggdes i flera år....-tänk om jag hade varit med och dokumenterat....
Ja ja...nu skrivs det i alla fall historia i industrilandskapet; de första bostadshusen håller på att byggas! Och nu är jag på plats!!! :)

Och du Gun-Inger...jag tror det är dags för en ny kopp kaffe!
TACK för raderna.
/ Lena
Bra att du dokumenterar, det hoppas jag att vi blir många som gör när Slussen rivs och byggs upp på nytt. Måste vara svettigt att knega under solens sken.
Svar från Lena Eriksson 2014-07-21 16:05
De kanske kan ta sig ett dopp emellanåt.... :) De har ju nära till vattnet....

Idag var det svårt och hårt ljus men det är en spännande miljö för mig att kolla in, jag har mest jobbat inom hotell och förskolevärlden. Och trevligt att det alltid blir någon liten pratstund med någon... :) Antingen det är kolonilott eller bygget.
Och det vore väl konstigt om inte jag skulle foografera det här bygget lite...det tar mig tre minuter från ytterdörren ned till industrilandskapet....

Och Slussen ja...snacka om byggarbetsplats!
TACK Matti för raderna!
Det finns hur mycket som helst att upptäcka i närområdet. Bara bra att gamla gedigna byggnader kommer till användning. Så länge byggnaderna får finnas kvar så lever minnen och historia. Av mina dryga 40 år i arbetslivet så har jag tillbringat 3/4 av tiden i industrimiljö, det gillar jag:)
Svar från Lena Eriksson 2014-07-22 01:12
Men här är det frågan om nyproduktion...
jag tycker oxo att det är bra att man tar till vara och förändrar...industrilandskapet är ett bra exempel på hur gammalt och nytt möts på ett förträffligt sätt...hitintills i alla fall. men det man håller på att bygga nu känner jag mig mer tveksam till. Dessutom försvinner allmän mark...och en fin fotovinkel :)...till förmån för flashigt privat boende...
Men om jag hade 7-8 miljoner kanske jag skulle köpa en lägenhet, högst upp med utsikt mot Strykjärnet...vem vet?

jag tycker att det är viktigt med vardagsdokumentation...gärna i närområdet!
TACK för kommentaren, godnatt!!!
/ Lena