Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

Köpångest, det är bara förnamnet...

Svårt att bestämma mig...köpångest...det är vad jag har...

Först och främst har jag svårt att bestämma mig om mina nybörjarfotoskills verkligen berättigar till ett nytt inköp, eller om jag gott kan hålla mig till det jag har, ett tag till...trots att det jag har är blygsamt i fotokretsar.

Jag har min Eos 450 och tillhörande kitobjektiv 18-55, punkt slut. Verktyg som tjänat mig bra, jag har lärt mig grunderna i fotografi, och jag har upptäckt något som rör vid mitt hjärta...

Så är det, och fotografin  har kommit till mig för att stanna...och  det är den vetskapen som gör att jag nu inbillar mig själv att jag är berättigad till uppgradering av verktygslådan. Uppgradering som skall kunna tjäna som sporre för den kreativa lusten...och självklart till bättre bilder...Men, här är det säkert lätt att lura sig själv...

Med en budget på ungefär 10.000 funderar jag på vilket som är det bästa för mig om jag vill få lite bättre verktyg... Skall jag spara lite till och byta ut min 450 till en 7D och vänta ytterligare något år innan jag har råd med ett bättre objektiv?

Eller skall jag helt enkelt köpa ett ett nytt normalzoom som jag kan ha till min 450, och sedan också till en eventuell framtida 7D...

Så som mina tankegångar har gått nu i veckan, så lutar det mot ett inköp av ett Canon EF-S 15-85 3.5-5,6 IS objektiv eller ett 17-55 2,8 IS...båda inom min budgetram. Så då är det att fundera och ta ställning till det där med ljusstyrka och vidvinkel...

15-85 känns som det jag kommer att ha mest nytta av på mina stadsvandringar i dagsljus, kul med vidvinkeln...men är det ett bra objektiv...kommer det att kännas som ett lyft från det jag redan har, eller kommer jag att kasta mina pengar i sjön?

Eller är jag helt ute och cyklar...?

Köpångest, det är bara förnamnet...

...och inte ens en bild slänger jag in här...i fotobloggen! Jag ber om ursäkt!

Inlagt 2010-05-29 14:31 | Läst 3135 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Om du är lite nybörjare så kan 7D vara en aning komplicerad med dess nya fokussystem, ljusmätning och funktioner i övrigt. Men känner du att du kan hantera allt det så kör på en sån. Annars så är nya 550D ett bra alternativ om du vill begränsa budgeten en aning och spendera mer pengar på ett bättre objektiv istället.
Ett tips är ju att du går in på någon butik och känner på dem båda, ser vilken som passar dig bäst. 7D är ganska tung även utan batterigrepp, batteri, objektiv med mera. Jag fotar med en 7D men behöver den extra vikten för att få ökad stabilitet.

Svårt men roligt val du har framför dig nu.. :)

/ Magnus
Svar från Lena Eriksson 2010-05-29 15:33
Hej och tack för kommentaren!
Jag har känt o klämt på 7D lite och det är verkligen en kamera som gör mig nyfiken...men ack, köper jag den så har jag 0 kronor kvar till ett bättre objektiv...så då undrar jag iaf om inte rätt väg är att behålla min 450 som jag tycker är ok, inköpa ett bättre objektiv...och så får nästa inköp bli kamerahus...förmodligen en 7D...att byta 450 till 550 känns inte så lockande...
Mycket att fundera över och du har nog rätt...jag skall åka till kamerabutiken och klämma och pilla lite till... Stort tack! / Lena E
Oftast brukar byte till bättre optik vara det som syns tydligast kvalitetsmässigt.
Kamerahuset är ju kul i sig, men jag tror att ett bättre objektiv är värt att satsa på till att börja med.
Om du bara kommer att ha ett objektiv så vet du ju ungefär vad du saknar i brännvidd med ditt kit-objektiv och då blir det ju nästan ingen skillnad med 17-55 2,8 IS förutom att det är mycket skarpare. Behöver du ljusstyrkan?
15-85 3,5-5,6 IS har ju ett betydligt bättre omfång och visst är det ett bra objektiv, betydligt bättre än ditt nuvarande.
//Claes
Svar från Lena Eriksson 2010-05-29 15:44
Hej Claes! Jag tänker lite som du...tror att ett nytt objektiv är bättre att satsa på när man inte har råd med både ock...och jag vill ha ett objektiv som passar för mina stadspromenader främst, jag vill inte hålla på att byta och släpa med mig fler objektiv utan vill ha ett allround...då är det 15-85 som jag tycker verkar klart intressantast, men så funderar jag ju på ljusstyrkan och om det är ett objektiv värt pengarna...Blir lite lugnad av att du säger att det är ett objektiv som är betydligt bättre än det jag har.
Tackar så mycket för svar! / Lena
Fotar du mest i dagsljus, skymmning, inomhus, utomhus? Vad saknar du mest...ljusstyrka, större zoomomfång eller mer vidvinkel? Vill du ha bara ett objektiv eller tar du gärna med ett par stycken ut?
Är det mer vidvinkel du vill ha kommer det väl inte bli så där jättemycket skillnad med de två du nämner, men som enda objektiv är ju båda bra och väldigt allround.
En supervidvinkelzoom kanske kan va nåt och du ska behålla ditt gamla. Typ 10-24mm ?
Svar från Lena Eriksson 2010-05-29 15:59
Hej!
Vilka bra frågor du ger mig att ta ställning inför...
Jag gillar att flanera i stadsmiljö och har alltid kameran med. Har vant mig vid att ha en zoom, och vill fortsätta med det till mina promenader, vet aldrig på förhand om det är vyer, byggnader, människor eller detaljer som fastnar i min låda...så ett normalzoom passar här. Ljusstyrkan kanske har mindre betydelse, fast egentligen vill man ju ha både och...
Skillnaden jag hoppas på från mitt kitobjektiv, och det nya är att få bättre optik, och väljer jag 15 -85 så får jag ju dock lite bättre omfång. Men är det så pass mycket bättre objektiv än det jag har att det är värt pengarna, eller lurar jag mig själv...
Tack så jättemycket, skall åka till en kamera affär i veckan och fundera lite till... / Lena E
Tamron 17-50 2,8, eller Sigma 18-50 2,8 eller tokina 16-50 2,8.

Onödigt att köpa Canonen. Alla tre ovan ligger mellan 4-5000 kr.

Annars är Canon 70-200 f/4,0 riktigt fin. Det bästa telena som finns för rimliga pengar, utan IS kostar den under 10 000.

I stället för 15-85 så kanske en Sigma 10-20 är lämpligh om du vill ha ännu mer vidvinkel. Gå in till närmsta fotobutik och känn och testa på vad du faktiskt vill ha.

Du behöver inte köpa nytt hus i detta läget tycker jag. =)


/ Alex
Svar från Lena Eriksson 2010-05-29 18:06
Tack för alla goda råd! Kanske stirrar man sig blind på Canonobjektiv. Det blir till att leta och fundera vidare, och som du säger fotbutiken nästa. Dock tycker jag att det är svårt att fråga om råd där...känns som de vill sälja det dyraste...
Tack att du bekräftar att det inte är ett nytt hus jag behöver i mitt fall...inte ännu iaf. / Lena
Och är det macro du är sugen på så är det tamrons 90mm 2,8 som gäller. Funkar utmärkt som kort tele också.
Jag brukar också ha grym beslutsångest när jag ska köpa något (speciellt om det är något dyrt).

Jag tycker nog inte du ska byta ut ditt hus, det är ju ett bra hus. Däremot kanske ett nytt objektiv, eller två hade varit ett lyft. Ta en till på Sigmas nya 17-70/2.8-4.0, då får du lite extra längd i teleändan och det kostar inte en förmögenhet (4500:-, http://www.cyberphoto.se/info.php?article=1770osca). Men om det är vidvinkel du är ute efter så kanske Sigmas 10-20/4-5.6 kan vara något (http://www.cyberphoto.se/info.php?article=10-20exdcc).

Själv har jag haft lite beslutsångest för ett köpa av en ny mobil... :P
Svar från Lena Eriksson 2010-05-29 18:19
Hej Andreas!
Usch för beslutsångest...tack dock för tipset på Sigma 17-70! Ännu en möjlighet!!!

Vad jag vet säkert iaf är att jag vill ha det enkelt på mina fotopromenader...men endock lite olika möjligheter...så just det här med lite vidvinkel och lite längd känns som om det skulle passa mig bra.
Skönt att du också tycker att det är onödigt att byta ut huset i det här läget...Det stärker mig!
Trevlig lördagskväll! / Lena
Objektiv, objektiv, objektiv ;-)
Går själv och funderar på ett 15-85, det har ju nyaste varianten av IS, och är lite billigare och lättare än 17-55, men 2,8 är ju också kul, inget lätt val :-)
Men köp ett objektiv, och vänta med ny kamera så länge, det ger ett större lyft, tror jag....

/Jörgen
Svar från Lena Eriksson 2010-05-30 00:36
Tack Jörgen för kommentaren...jag tror att jag gör som du säger...jag köper ett objektiv...och så skall jag fundera lite mer tills nästa vecka då jag har tid att åka till en stor kamerabutik... / L
Angående att fotohandlare försöker sälja det dyraste... Vet inte vad ni har för butiker i Norrköing (tjuvtittade i din profil) men som högst partisk i frågan får jag rekomendera Scandinavian Photo. Butiker i Sthlm, Mölndal, Bankeryd, Malmö eller på telefon. Vi brukar sälja det kunden behöver. =)
Svar från Lena Eriksson 2010-05-30 11:13
Tackar igen för visat intresse! / Lena