Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

M som i manuellt

En av mina utmaningar under januarisemestern har varit att lära mig att aktivt välja exponeringstider och bländarinställningar efter ljusförhållanden och vad för slags bild jag vill uppnå. (Och även ISO). Det har bland annat inneburit att jag under de här veckorna haft kameran inställd på M-läge för första gången under mina år med kamera. Och jag gillar det verkligen, jag gillar att jag på ett helt nytt sätt känner att jag har kontroll - att jag kan påverka, ändra, justera. Och göra det löpande.

Visst har jag tänkt på skärpedjup och exponeringstider i viss mån alltid, och skruvat lite på rattarna hit och dit. Men jag har hela tiden kört med någon form av halvautomatik. Kameran har fått bestämma minst hälften. Och oftast har det blivit ganska bra, förmodligen mycket tack vare att jag haft förmånen att fotografera med kompetenta kameror. (Jag gillade särskilt d3an - den visste hur jag ville ha det 😊).

Men hädanefter är det jag som bestämmer och från och med nu kommer utgångsläget få vara M-knappen.

(Och igår experimenterade jag lite med oskärpa...)

 

 

Inlagt 2021-01-29 02:09 | Läst 1674 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej.. Ja vad ska man säga. Bilden är riktigt spännande och snygg!
/ Bengt H.
Svar från Lena Eriksson 2021-01-29 09:27
Kul du gillar...det blir lite vad det blir med den här tekniken 😊
TACKAR!
Snyggt, ibland blir det mycket bättre i oskärpa. Jag har alltid min i M, fast nästan alltid med autoISO, då har man full frihet att sätta tid och bländare men har ändå automatiken i exponeringsvärdena. Så finns det bilder, tex nattbilder där man får koppa bort autoISO
Svar från Lena Eriksson 2021-01-29 09:32
Selfies t.ex. blir bäst i oskärpa =)
Och som du säger, auto-iso kan nog vara bra. Det har jag använt ibland.
Kul du gillar damen i oskärpa.
TACKAR!
Riktigt snyggt! Bra tänkt och bra gjort, hälsningar/ Björn
Svar från Lena Eriksson 2021-01-29 22:17
TACK TACK! 🙂
Så där har det också sett ut här de senaste dagarna.. hon verkar tunt klädd! Använder också M nästan hela tiden, och i stort sett alltid 'auto-ISO', då väljer kameran alltid lägsta ISO som är möjligt med de slutartider och bländare som jag manuellt har valt, det fungerar fint! Sen använder jag ofta 'exponeringskompenstationen' för att ändra exponeringen, och då blir det bara just 'auto-ISO' som ändras.. När jag går runt på stan kan jag ibland välja 'A' där jag har förvalt bländaren, men låter kameran välja slutartid och ISO, den känner ju också av brännvidden på objektivet och väljer lämplig slutartid beroenden på brännvidd. 'P-läget' (program) vet jag inte ens om det fungerar.. tror att jag aldrig har provat..
Hälsn!
Svar från Lena Eriksson 2021-01-29 22:24
Hon var nog rätt ung, och då är det tydligen jympadojer och jeans med hål på knäna som gäller, även när det är - 6° har jag sett.
Och om man t.ex ska gatufota då är det nog bra med halvautomatik.
Hälsningar tillbaka och TACK!
Spännande och intressant bild.
Manuellt "is da shit" som de säger.
Jag kör alltid manuellt. Även med ISO:t. Det händer även att jag fokuserar manuellt. Speciellt när det handlar om landskapsfotografering.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Eriksson 2021-01-29 22:29
Kul du gillar bilden!
Fokusera manuellt har jag hitintills mest gjort när autofokusen inte vill som jag.
TACK för kommentaren!
Grattis till att ha tagit KLIVET! En helt oskarp bild som inte raderats utan publicerats. Snygg tycker jag, bär på stämning.
Svar från Lena Eriksson 2021-01-29 23:02
Ja, nu har jag tagit klivet - bättre sent än aldrig 🙂
Kul att du gillar min sudd-bild...jag gillar kombon pinniga ben till den något stora anoraken...
TACK för kommentaren!
Kreativ bild...
😊
Svar från Lena Eriksson 2021-01-30 12:46
Ja ibland så lyckas man att vara kreativ...
TACKAR!
Toppen Lena, man ska inte tro att bilder alltid måste vara i skärpa! Det blev mycket snyggt med "suddbilden". Själv är jag uppväxt med en kamera som bara var M hela den.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Eriksson 2021-01-30 12:53
Lycko dej att varit uppväxt med en kamera! Det tror jag bidrar till förståelse och till att vilja fortsätta använda en kamera. Själv har jag fotograferat marginellt innan digitalkamerornas tid. Och innan mina föräldrar började med dia typ när jag var i tonåren finns det knappast några bilder alls från vår familj.
Och det är kul med skärpa/oskärpa...skulle kunna användas mer i de kreativa fotoprocesserna.
TACKAR!
Trevlig bild Lena.
Jag kör för det mesta M + AutoIso
Men för full kontroll så blir det manuell Iso
Svar från Lena Eriksson 2021-02-01 14:20
M och auto ISO är nog en bra kombo!
Kul du gillar bilden, TACK!
Bra fångat Lena på alla sätt. M knappen?
Jag har glömt en del med kameror men det är väl manuell gissar jag.
Den brukade jag använda då och då.
Kan bli spänning i det hela. Lättare nu när man ser bilden direkt inte
som när vi hade film.
Spännande med dia också. Det var tyvärr så dyrt.
Ha det gott
///Gun-Inger
Svar från Lena Eriksson 2021-02-01 14:26
Jag har insett att genom att ha kameran inställd på Manuellt så har jag lärt mig förstå fotograferingsprocesserna...det känns bra, även om kamerornas automatik gör bra val. Kanske t.o.m. bättre än mina egna.
Fotat med film var längesedan och bara något jag gjorde ytterst sällan, lite på mina barn o så.
TACKAR!
Gun-Inger Arvidsson 2021-02-01 23:11
Ibland när en diafilm kom hade jag så bråttom få se den
Ibland gav jag mig inte tid ta av ytterkläderna. Det var
dyr film så en ruta fick räcka till varje motiv.
Natti natti igen.
///Gun-Inger