Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

MÅNDAG MED STORT M

Vakna, kaffet slut....och regn. Jobb, jobb, jobb och ont i en fot. Handla, hem...och mera regn. Och så tvättstugan hela kvällen....

Och förstås, ännu mera regn.

Suck.

Så...idag tar jag en genväg och återanvänder en gammal bild som varit visad i bloggen tidigare. Men det var för flera år sedan...ingen minns, eller hur?

Men jag hittade bildfilen igår när jag letade efter andra bilder på en hårddisk, och tyckte att den kunde passa.

.

Måndag med stort M...

nedanför mitt köksfönster sommaren 2010

.

.

Igår satt jag som sagt, och kollade igenom gamla bilder. Från 2010 och 2011. Jag konstaterade att de bilderna håller mycket sämre kvalitet, än de bilder jag tar nu. Jag hade en sämre kamera och jag hade inte mycket kameravana. Men en sak slog mig; bilderna har större lekfullhet och är mycket mer experimentella än de bilder jag tar nu....!!!

Kan det vara så att det är lätt att tappa det experimentella, och kanske lite grann det egna, vartefter man kollar mycket på bilder och lär sig om hur bra bilder skall se ut?

Är det någon som känt igen sig, eller har funderingar?

 .

.

Nu tvättstugan!

.

Inlagt 2015-03-30 20:19 | Läst 3327 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Bilden ovan är suverän!
Ja, ingen idé att försöka "kopiera" andra, och det är nog inte utrustningen som avgör - utan den egna blicken, det egna bildseendet, -skapandet. Att hitta "bilden i bilden" (vi ser ju så vidvinkligt, att i den massan hitta en bild, är konsten).
Tycker jag.
- hawk
Svar från Lena Eriksson 2015-03-30 22:47
Men påverkas man också för mycket av andras foton? Eller är det lätt att man tappar lusten att prova, leka, experimentera med tiden?
Utrustningen tror jag inte är avgörande för bra bilder i stort sett, om man menar innehåll, komp,budskap...men en kamera där man kan dra upp isot och ljusstarka objektiv ger ju faktiskt bättre bilder i sig...kvalitetsmässigt.
Jag har många "fina" bilder som jag gillar...inomhus på min mormor från fem år tillbaka...nu lever hon inte...men som är så färgbrusiga så de går inte att göra så mycket av...

Intressant det där med hitta bilden i bilden....!!!!

TACK för synpunkter, uppskattas!
Dubbelolle 2015-03-30 23:53
Ang brusiga bilder, prova att göra dom svv o sen brusreducera ordentligt + lite annat pyssel med kontrast osv, jag har bilder som blivit riktigt fina som var kass i färg, Hils, LO
Svar från Lena Eriksson 2015-04-01 21:49
TACK för tipset LO...ska lägga det på minnet!
Ja det regnar ju även på sommaren ibland men nu är jag så less på det och även på tvätt faktiskt! Vi får ut o fota när vädret blir bättre! Allt gott!
Svar från Lena Eriksson 2015-03-30 22:48
Men du hade ju varit ute lite med kameran i alla fall....
Men jag håller med; nu får det banne mig bli riktig vår!!!! Med sol och värme.

TACK för raderna!
Jag satt också och kolla gamla bilder i går och la märke till samma sak som du. Förr då man hade sämre kamera så var det mera lekfullhet. Va kan man göra åt den saken?
/Gun
Svar från Lena Eriksson 2015-03-30 22:19
För min del tror jag inte att det har med kameran att göra utan att jag tror man påverkas så starkt av alla bilder som ofta är mainstream som man ser...man liksom lär sig hur bra bilder ska se ut, lite så.
Kanske har man redan lekt med kameran så man tycker att man är färdiglekt, dessutom???? Synd i så fall....

Men jag kunde dessutom konstatera att av 1000 bilder var jättemånga skitbilder. Idag tar jag mycket mindre skitbilder...så man blir bättre på flera sätt...och tappar annat....hmmmmmm... :)

TACK för tyckandet! Uppskattas.
Jag har funderat över varför så många fotografer skriver negativt om
egna bilder i bloggen. Om man inte tycker en bild känns bra varför visar man den.
Tror det är som ett försvar faktiskt. Om min bild har dålig skärpa då är det för jag vill ha det.
Även andra lustigheter med mina bilder är för jag gillar det.

Tror du har lika bra bilder från tidigare år vad jag minns men kanske läst
för många bloggar och kommentarer om hur andra vill ha ens bilder.
Vad tror du eller jag har fel.
Tisdag med T på dig.
Gun-Inger
Svar från Lena Eriksson 2015-03-30 22:14
För det första..jag tycker mycket om min dagens bild! Den har en känsla som jag allt mer verkar ha tappat...i alla fall om jag tittar på bilder från några år tillbaka. Jag har blivit bättre tekniskt sett och också på att urskilja bra motiv, renodla och säkert på mycket annat också. Men jag verkar ha tappat något också!!!!! Experimentlusten...lite av det orädda...det utanför ramarna....!!!!!
Jag fick i alla fall den känslan igår när jag kollade in massvis med gamla bilder...bilder tagna för fem, sex år sedan....

För övrigt kan man visa bilder i sin blogg av olika anledningar tycker jag. Kanske en bild kan vara rätt kass, men understryka texten. Eller kanske man vill ha synpunkter på en bild...???

TACK Gun-Inger! Nu satsar vi på tisdagen!!!!!
Gun-Inger Arvidsson 2015-03-30 23:06
Absolut Lena vi lägger in våra bilder som vi själv känner för.
En bra bild är alltid en bra bild brukade fotolärare säga till mig.
Så är det.
gia.
Jag tror inte kameran behöver förändra lekfullheten. Kanske bara ett steg i utvecklingen i stället? Man går fram och tillbaka i sitt skapande.
För min egen del så försöker jag jobba med att vara mer spontan i mitt fotograferande, provar olika vinklar och metoder för bildbehandling.
Vi får se var det landar.
Svar från Lena Eriksson 2015-03-30 22:58
Kameran förändrar nog inte lekfullheten. Men kanske att man tittar mycket på andras fotografier...och lär sig hur bra bilder ska vara???? Eller man kanske tycker att man lekt och experimenterat färdigt.....????
Jag har blivit mycket bättre på en hel massa under de här 5-6 åren jag haft en kamera i min hand. Men något har jag visst tappat också.....
Men kanske det är som du säger....olika steg i utvecklingen????? Man kanske måste tappa lite av spontaniteten och det egna under tiden man lär sig annat???? Förhoppningsvis kan man landa någon gång i en bra mix av det man sysslat med....
Det syns i dina bilder att du har lekfullhet och experimentlust!!!! Spännande.

TACKAR; kul att höra dina funderingar. Uppskattas!
Passar väldigt bra ju! Dessutom väldigt fin med färgerna och den våta gatan som bakgrund!/ Björn T
Svar från Lena Eriksson 2015-03-31 11:21
Det störtregnade ute och fullkomligt rann regnvatten längs trottoaren vid fototillfället, minns jag... Då är det skönt att stå inne vid köksfönstret och vänta på att kaffet ska bli klart... :)

TACKAR!
Skön bild! LO
Svar från Lena Eriksson 2015-03-31 11:22
Kul att du gillar!
TACKAR!
Nog var det både blött och kallt i går och i söndags, otur hade jag att tvingas iväg ut just då men tog igen skadan i dag med en promenad då jag fick sällskap av sol och fågelkvitter och det blåa på marken i form av violer och blåsippor.
Har märkt det där med experimentlusta och lekfullhet med kameran att den avtagit med åren fast det kan också bero på nyhetens behag med digitalkameran då man ville fota hela tiden och allt som kom i ens väg.
Svar från Lena Eriksson 2015-03-31 22:18
Trixigt det där...hur man kan behålla experimentlusten....tål att tänkas på lite.

TACKAR!
Grym måndagsfeeling i bilden. Tur att det snart är påskledigt!

//Tommy
Svar från Lena Eriksson 2015-03-31 22:19
Det är en himla tur!!!! :)
Kul du gillar...

TACKAR!
Som femtonåring ser man med pinsamhet tillbaka på när man var tio, hur barnslig och naiv man var då. Det händer igen och igen, regelbundet genom åldrarna. Till sist blir man vuxen och kan se att även den här känslan av pinsamhet hör till utvecklingen. Det är då man börjar sakna lekfullheten och naiviteten som man hade som barn.

För det är ju när möjligheterna känns överväldigande och oändliga som vi vågar, rentav måste, prova allt ! Det är då genidragen uppstår. Kanske ofta av en slump, men inte att förringa ändå.

Låt lekfullheten bestå, puss!!! /Thomas
Svar från Lena Eriksson 2015-04-01 22:02
Men tror du inte att man påverkas av av alla bilder man ser...och vilka bilder som anses bra? Eller alla tyckanden och regler man tar in... Det tror jag. fast man kanske inte är medveten om det?
Jag tog kassare bilder i stort för fyra år sedan men också djärvare bilder och jag experimenterade med självporträtt, långsam exponeringstider, mer annorlunda vinklar...

Fast jag vet ju mer vad jag vill med mitt fotograferande nu. men det är ju inte kul om bilderna blir tråkiga....!!!!

TACK för kommentaren...kul att du gör spår i bloggen, det gillar jag. Puss!