Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

Mitt vattenhål

Det är nog ingen som tvivlar på att det är industrilandskapet…synd dock att somliga måste förstöra så förbaskat.

Om bilden; Norrköpingsgula byggnader och värmekyrkans skorstenar speglar sig i Motala ström. På ytan dessutom en massa fint skum, ibland mer, ibland mindre - vart kommer det ifrån? Bilden tagen imorse under en ljuvlig morgonpromenad. Kamera d850 och Nikkor 14-24 mm.

 

För övrigt var det premiärtur med mitt nyinköpta Nikkor 14-24 mm. Visserligen köpt begagnat, men verkar fungera finfint. Kul med en riktig vidvinkel tycker jag. Och nu är det verkligen bra tider för inköp av begagnade objektiv, om man har en dslr. Annat är det om man vill sälja sin spegelreflex, i dessa spegellösa tider. Jag har kollat lite för jag funderar på om jag ska göra mig av med min d810. Men jag har inte bestämt mig riktigt. Den är inköpt ny för några år sedan och har endast gjort drygt 9000 exponeringar…- en så kallad corona-kamera som mest legat i garderoben. Grejen är att den kommer väl att förbli där, i garderoben alltså, sedan jag köpte min d850.

Ni får gärna ge mig kloka råd! 🙂

Och så det här med förstörelse. Det verkar tyvärr som Norrköpingsgula väggar lockar fram klotter…

 

 

Inlagt 2022-07-17 21:50 | Läst 1878 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vad fint, första bilden menar jag då, ser ut som konturen av en 'badanka'.. Jag har haft Nikons 14-24 mm. i ganska många år nu, gillar verkligen det objektivet! Oftast används det numera när 'väderhimlen' sett från min balkong bjuder på spektakulära kvällshimlar eller bara vackra sommarmoln mitt på dagen, även när Tornseglarna far förbi i grupp nära här med en hiskelig fart så är det ett bra objektiv att hinna fånga deras framfart med!

Ja, visst är det sorgligt med detta klottrande.. jag ser det som en psykisk störning, men är osäker på under vilket 'spektra' man kan sätta 'dom'.. Fikade för några år sen med SL:s (Stockholms Lokaltrafik/tunnelbanan) säkerhetschef som hade hand om det här med klottret, han var själv en tidigare polis som slutat. Han berättade att det finns en hel del medelålders män (nästan alltid män) med egna familjer och barn som verkar 'normala' men är ändå ute och klottrar.. Ända upp till 75 åringar finns det exempel på.. Även folk som reser hit från andra länder för att klottra finns det också..

Att den här säkerhetschefen för tunnelbanan bjöd på fika var för att jag skickade en inspelad video till honom filmad med min 'surfplatta' inne från en tunnelbanevagn (på väg till mitt jobb) som blivit 'nödbromsad' vid en hållplats (Sandsborg), vilket gjorde att tunnelbaneföraren då måste gå till just den tunnelbanevagnen och återställa nödbromsen för att sedan kunna köra vidare.. Nödbromsen hade dragits för att ett par individer samtidigt ville klottra på utsidan medans tunnelbanevagnen stod still.. Av säkerhetschefen hörde jag att dom hade börjat klottra redan där linjen 'startades', sen hade dom åkt med till den här stationen där tunnelbanan stoppades och klottret då fortsatte, kanske dom bodde i närheten? Hur som helst så blev dom igenkända från min video trots viss maskering, så dom åkte fast och fick nått slags straff som jag inte känner till.. Förmodligen ett kännbart skadestånd!
Hälsn!
Svar från Lena Eriksson 2022-07-18 14:18
Kännbart för klottrarna vore dels förstås ett saftigt skadestånd, men också att sanera sitt eget klotter.
TACK för kommentaren (och berättelsen), ha det så bra!
Intressant ren fläck mitt i. Har själv ett hus i garderoben en D750 som jag köpte på black friday till ett bra pris så jag kunde inte låta bli, men det har nog bara blivit några tusen bilder med den då jag använder D500 och Z6ii dagligen. Jag har alltid fotograferat med två hus, men både D810 och D850 blir ju ganska tungt och nästan för lika. Kanske ska du ersätta D810 med någon spegelfri, en lite mindre Zfc eller liknade?
Svar från Lena Eriksson 2022-07-18 14:33
Ja visst blev det en fin tom fläck bland skummet! Som ett hål tänkte jag, ned i djupet.
Ibland får jag för mig att det kan vara bra ha två kameror som är rätt lika och tar samma objektiv och igår tänkte jag faktiskt vid ett par tillfällen när jag såg fina måsungar vid strömskanten, att nu skulle jag haft d810an med mig med ett 85/105 mm…14-24 var ju helt värdelös till det. Men som sagt…vet inte hur jag ska göra. Känner att det man får för en d810 är förmodligen väldigt lite.
En mindre spegellös har jag och den får duga ett tag.. (Fuji x30).
TACK för kommentaren!
Trevligt objektiv 14-24. En slagning på ebay och fotosidans egna köp & sälj så tycker jag 810 står sig bra värdemässigt. Så lägg ut den till försäljning istället för garderoben.
Rolig speglings bild men mycket tråkigt med klottret.

MvH
Johnny
Svar från Lena Eriksson 2022-07-18 14:44
Det var jättekul igår att fota med 14-24an. Jag var lite orolig eftersom objektivet inte har någon VR men igår i solskenet och med så pass korta tider var det ju inga problem.Angående d810an får jag fundera lite ytterligare, en annan aspekt i det hela är det att jag inte är en van säljare, vilket får mig att tveka extra.
TACK för visat intresse och kommentar!
Ja, vattenhål har du verkligen hittat.
Klotter på vackra hus är bedrövligt, förstår inte varför en del vill förstöra.
Snygga väggmålningar gillar jag, men även där ser man det där meningslösa klottret.
Svar från Lena Eriksson 2022-07-18 14:48
Vattenhål i dubbel bemärkelse tyckte jag 🙂
Och jag blir helt enkelt riktigt förbannad över fult meningslöst klotter, kanske extra i industrilandskapet där det rör sig många turister som kommit just för att se den fina gamla miljön.
TACK Margareta!
Konstnärligt! Kreativt. Lilla bilden tvärtemot - förstörelse.