Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

Nu är det väl dax

för riktig vårvärme och sol!!!

Jag längtar verkligen till att kunna flanera runt på stan utan att frysa ihjäl - och jag vill fotografera skarpa, spännande skuggor...

Om bilden; en högst alldaglig bild - det kan ju vem som helst se, men jag gillar förstås bilskuggorna - som dessutom fick mej att bli sugen på Ahlgrens bilar. Kanske skulle jag ha färgat skuggorna rosa och mintgröna?

För övrigt håller jag på att lära mig att fokusera med AF-ON knappen - elementärt för de flesta kanske...men inte för mig, som tänkt att det nog inte skulle innebära någon skillnad. Men nu tror jag det, eller hoppas i alla fall. För jag vill komma åt att snabbare kunna sätta fokus, från till exempel en husvägg till en fågel som går in för landning, eller mot en cool tant som dyker upp i bilden. Och då tänker jag att fokusera med AF-ON knappen kan hjälpa mig, eftersom jag då kan ha kameran inställd på kontinuerlig autofokus (AF-C) och genom att släppa knappen eller hålla den inne kan jag bestämma om jag vill sätta fokus eller låta kameran fortsätta hitta ny fokus. Som jag har fotat hitintills har jag ofta haft kameran inställd på på AF-S och inte hunnit med när man både ska fokusera om och trycka av med avtryckarknappen.

Synpunkter tas gärna mot, kameran jag använder mest är en d850.

 

Inlagt 2022-04-09 19:44 | Läst 1397 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena
Några råd till dig som är Nikonägare kan jag inte bistå med men jag kan i alla fall kika på dina bilder och där tycker jag: Kul, påpassligt fångat, formstarkt som du själv anger, det blir ytterligare en dimension efter man inte ser dem så ofta. Mer sol - och skuggor.

Jag kollade lite på Youtube på Back button focus och det verkar vara en bra metod för att snabbt kunna sätta fokus om objektet rör sig.
Svar från Lena Eriksson 2022-04-10 07:52
Stort TACK för visat intresse för mina funderingar och bilder. Jag gjorde som du skrev och kollade in Youtube och det fanns ju en hel del om back button focus…och som dessutom stärkte mina tankegångar. Nu gäller skarp testning…och att få in handgreppet…
Hej Lena. Den metode har jeg anvendt på min Nikon D700 i mange år. Især ved sportsfotografering, men også til andre motiver.
Det vil du blive glad for - tror jeg.
Dejligt motiv med alle skyggerne.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Eriksson 2022-04-10 07:58
Hej Erik!
Det känns bra att läsa att du har goda erfarenheter av det jag är ute efter…så nu gäller det att lära sig det nya handgreppet. Hoppas kunna ge mig ut en sväng idag och träna 😊.
TACK för stöd och kommentar!
När man bara tittar på skuggorna så blir det något helt annat än en rad bilar (med mycket smådetaljer). Gillar också att det går två människor i bakgrunden. Beträffande knappval kan jag inte komma med några råd.
Hälsningar Lena
Svar från Lena Eriksson 2022-04-11 05:55
Skulle helst velat trollat bort allt utom skuggorna…. =)
TACK för kommentaren!
Back Button fokus är suveränt jag har använt det i princip sedan jag började fotografera 2014.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Eriksson 2022-04-11 06:09
Det verkar väldigt bra…gäller bara att nöta in ”tum-fokuseringen”. Missade några snapshotsbilder igår när jag förgäves försökte fokusera med avtryckaren… =) Inga viktiga bilder men man märker hur inkörd man är på att göra på ett visst sätt.
TACK för kommentaren!