Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

Tant bland tanter

Så kom jag då iväg till "TANTER"-utställningen - jag, en tant bland tanter. Eller kanske inte, för nu för tiden stretar man ju emot och drar på sej jeansen - jag också, trots att jag förmodligen redan klivet in i tant-åldern. Men Bernt-Ola Falcks dokumentära tant-bilder gillade jag verkligen. Vilken liten pärla till utställning! Och jag hörde att fotografierna väckte stor igenkänning, av de få besökare som liksom jag tagit mej allra högst upp i Strykjärnet en solig söndagseftermiddag. "Å kommer du ihåg, sådär såg det ut i tant Ellys vardagsrum." "Kolla in kappan - precis som den mamma hade."

Jag blev också nostalgisk, flera gånger, för förutom de fina tant-porträtten är många fotografier fulla av små prylar och detaljer från förr. Och vem blir inte nostalgisk över vackra porslinsskålar från 50-talet i en teakhylla och dagstidningar fint ihopvikta och pedantiskt travade i hög...

 

 

 

Och ovillkorligen vandrade tankarna iväg till min mormor som jag började träna fotografering på, med min första systemkamera...så jag letade bland mina äldsta hårddiskar och hittade några gamla jpg-filer i ganska uselt skick...

 

 mormor 2009 (97 år) en het sommardag

i favoritfåtöljen vid den öppna balkongdörren

 

Inlagt 2023-05-22 00:36 | Läst 1849 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Verkar vara en trevlig utställning. Bilden på din mormor är riktigt bra...

//Stephen
Svar från Lena Eriksson 2023-05-22 17:06
En fin lågmäld utställning med många fina foton…och kul du gillar bilden på mormor.
TACK för raden!
För mig känns det som man tar med sig den tidszon som man hade i sin ungdom, själv har jag samma musiksmak och kläder som jag hade då, även samma intressen i stort. Kanske behåller man det som inte behöver förändras och koncentrerar sig på det som är föränderlig, som tex tekniken
Svar från Lena Eriksson 2023-05-22 17:17
Jag tycker det är skönt och bra att man kan fortsätta se ut och vara den man vill så länge man lever, och för min del är det nog lite samma; har behållit klädsmak och musiksmak t.ex. från ungdomen. Samtidigt är det sådan åldersnoja i samhället idag, t.ex utseendemässigt…det kändes ändå lite vilsamt med att vara tant, tänkte jag när jag såg på tantbilderna. Men vad vet man…
TACK Peter för kommentaren!
Fin bild på fin mormor!
Svar från Lena Eriksson 2023-05-22 17:22
Jag tycker också den är fin, (bl.a förstås för att jag verkligen tyckte om min mormor) men tyvärr visste jag inte då, det jag vet idag om filformat och att ta hand om sina bilder.
TACK för titten - se utställningen om du inte gjort det…
Hej Lena E. - en tant i jeans :-) - super.
Dejligt blogindlæg og fotos.
Nostalgi er vel ikke så dårligt ?
Fint portræt af mormor i hendes miljø - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Eriksson 2023-05-22 17:27
Hej Erik!
Det är nog lite så som Peter skriver; idag behåller man den stil och lite av levernet man hade i ungdomen, låååångt upp i åren. Och kul du gillar mitt blogginlägg och mormorsbild 🙂
Kan inte låta bli att undra om tanterna fanns/fortfarande finns i Danmark också?
TACKAR för kommentaren!
Erik Madsen 2023-05-22 19:50
Hej igen du spørger:
"Kan inte låta bli att undra om tanterna fanns/fortfarande finns i Danmark också?"
Her tror jeg, at vore befolkninger ligner hinanden - også på dette område.
Mvh. Erik.
Den utställningen skulle vara kul att se, kommer jag till dina trakter så kommer jag säkert söka upp den.
Tanten till höger i första bilden skulle till och med kunnat vara min moster Göta, kappa och hatt ger ingenkänningsvibbar.
Hälsningar från en tant.
Svar från Lena Eriksson 2023-05-22 17:34
Det är väldigt fint i området runt strömmen nu…och så har du ju två förstklassiga museer bredvid varann (Norrköpings stadsmuseum också) med gratis inträde dessutom, mycket generöst…så passa på och ta en utflykt!
TACK Margareta!
Det här hade jag gärna sett men jag kommer inte att ha möjlighet till det. Har redan alldeles för mycket inbokat. Första bilden har du fångat fint tycker jag.
Hälsningar Lena
Svar från Lena Eriksson 2023-05-22 22:14
Det gäller att sortera och välja det man ska hinna med i livet!
Den andra bilden fick mest vara med för att jag tyckte det lila i blombuketten bildade en hyfsad övergång färgmässigt till mormor-bilden. Tycker det är lite svårt att fota på utställningar, inte riktigt ok att fota andras foton sådär rakt av och publicera i sin blogg.
TACK för kommentaren!