Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

Under de 666 bågarna

Om man har turen att komma till Bologna i Italien, ja då är en promenad genom världens längsta arkad(gång) given. Gången leder till kyrkan Madonna di San Luca. Kyrkan är otroligt fin, men för mig var arkaden en större upplevelse. Gången är nästan fyra km lång, och bågarna man går under är magnifika. Gången är stenbelagd och rätt som det är kommer det trappsteg och mer trappsteg och mer trappsteg…eftersom kyrkan ligger på en höjd cirka 300 meter ovanför själva stadskärnan. Promenaden dit kan lätt jämföras med ett gympass =) Men ett väldigt vackert sådant! Och tillbaka, ja då är det ju i alla fall fyra km nedför…

 

 

 

 

Tyvärr hade jag inget annat tillfälle att promenera i gången annat än en eftermiddag, efter jobb. På min vandring tillbaka började ljuset falna lite och dessutom mötte jag plötsligt många motionärer som verkade tycka att gången var bra att träna i...(puuuh!) Så det var inte helt lätt att få till de där bilderna jag ville ha. Men tänk att få traska här i sin enslighet, en tidig guldskimrande morgon, eventuellt med lite lätta stråk av dimma =)

Träningsvärk i benen hade jag i alla fall, flera dagar efteråt.

 

 

 

Inlagt 2023-05-16 19:16 | Läst 1117 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vilket häftigt ställe! Jag kan tänka mej olika tidpunkter på dygnet då det vore intressant att vara där. Det här hade jag aldrig hört talas om.
Hälsningar Lena
Svar från Lena Eriksson 2023-05-17 19:04
TACK, TACK! 🙂
4 km, häftigt! Och snyggt, inte minst med solljuset som faller in i arkaden. Måste vara en upplevelse, hälsningar/ Björn
Svar från Lena Eriksson 2023-05-17 19:06
Det var speciellt att gå där!
TACKAR!
Väldigt snyggt! Den sista sticker ut extra..
Hälsn!
Svar från Lena Eriksson 2023-05-17 19:07
En bra plats för en som gillar linjer 🙂
TACKAR!
Fint ljus-och skuggspel i framförallt första bilden. "Vägen är målet" passar bra in här tycker jag, även om kyrkan är fin.
Hälsningar Torbjörn
Svar från Lena Eriksson 2023-05-17 19:13
Japp, vägen var absolut målet…kyrkobyggnader är inte heller min grej. Den här fina arkaden var däremot väldigt häftig.
TACK Torbjörn!
De va värst..för mycket byggmaterial liggande. Imponerande hur det byggdes förr.
Kan tro att där går att göra storslagna bilder när ljuset hänger med.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Eriksson 2023-05-17 19:21
Gången byggdes förmodligen en gång i tiden, som skydd för någon eller något som var heligt (läste jag någonstans)…vägen upp till kyrkan var ju rätt tuff…
Hela Bolognas gamla centrum är dessutom full av arkader, helt fantastiskt…gör inte ett dugg om det regnar, fotgängare har skydd ändå. Gatulivet blir något helt annat. Och så vackert dessutom! Och som du skriver, ger fullt av fotomöjligheter om man gillar stadsfotografering.
TACKAR!
Oj vilket häftigt ställe. Det har jag inte hört talas om tidigare. Fina bilder och förstår att du dkulle velat ha mer tid där.
Mvh Bengt
Svar från Lena Eriksson 2023-05-17 19:26
Skulle kunna tänka mig att åka tillbaka. Italien har mycket bra snabbtåg och skulle vilja kombinera Bologna med Florens och några dagar ytterligare i Venedig. Bara några timmars tågresa emellan…kul att ha resmål att planera inför! 🙂
TACK Bengt!
Det är nog en vacker gång man får i den gången. Kan ändå tänka mig att skuggan som det är där inne hjälper för att inte var totalt slut vid målet. Fina bilder
Svar från Lena Eriksson 2023-05-17 19:29
Vackert men även märkt av tidens tand…och är glad att det var typ 18-19° när jag gick där, istället för 30°…
TACKAR!
Fina bilder! Bologna e en fin stad, vi va på bio där för ett tiotal år sedan! På Piazza Maggiore!
/B
Svar från Lena Eriksson 2023-05-17 19:32
Håller verkligen med om att Bologna är en fin och häftig stad! Speciellt med alla arkader i den gamla stadskärnan. På Piazza Maggiore åt jag himmelskt god glass, och espresso förstås 🙂
TACK för raderna!
Fin stad Bologna, precis som du skriver har stadskärnan arkader överallt, bra väderskydd. Jag var där 1975 i samband med Europeiska byggnadsvårdsåret, stan stod värd för en av konferenserna,.

Den här gången missade vi deltagare, vi vlladeds runt till annat, som att stan visade upp hur dom vårdade innerstan och byggde fina (fast MYCKET tråkigare) förorter åt invånarna.

Nu har jag i alla fall fått se denna arkad på foto, tack Lena!
Svar från Lena Eriksson 2023-06-03 08:30
Jag gillade verkligen Bologna med alla arkader…vilken vacker (rums-)känsla de gav och så inbjudande för folklivet - för uteserveringar, marknadsplatser, mötes-viloplatser etc etc…praktiskt med skydd mot både regn och stark sol. Arkaderna var också väldigt olika…de flesta jag gick under hade många år på nacken, somliga starkt märkta av tid, men vackert det också på sätt och vis, andra var upprustade. Sedan hade det även satsats på nybyggda, i lite mer modern tappning för att fortsätta ge Bologna dess arkad-prägel. (Jag läste om det också)
Jag var också ute endel i ett par förorter eftersom jag arbetade och gjorde studiebesök i förskolor…inte lika mycket arkader där 🙂 förstås.
Om San Luca hade jag läst om i researchen om Bologna och vid inflygningen såg jag kyrkan på kullen och den långa gången tydligt - en häftig syn, dessutom i kvällssol…så då kände jag direkt att dit måste jag! Och det var en upplevelse. (Finns många fina bilder på webben, mina är dock inte så bra skärpta ser jag nu…)
TACK för kommentaren!