Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

Under orolig himmel...

...stod jag för ett par veckor sedan och blickade ut över en bit Stockholm. Vinden slet och rev i mig och risken för regn var överhängande. Men det var ändå mäktigt att stå där uppe på Barnhusbron och betrakta byggnader och vägnät. Och små människor. Och de fina randiga järnvägsspåren där jag brukar fara fram, nästan varje helg. Fredagar mot Stockholms central. Söndagar från Stockholms central....

Det slog mig ännu en gång hur fantastiskt mycket samarbete en stad utgör. Från idé till planering till utförande. Från minsta lilla detalj till helhet.

Och visst är det anmärkningsvärt hur vi människor lyckas med att bo, umgås, föröka oss, förflytta oss, arbeta, och mer därtill på relativt liten yta, dag ut och dag in....

...

Utsikt från Barnhusbron april 2014

...

...

Ja...och så har man betat av ett klassiskt fotoställe...fast bilderna blev jag inte riktigt nöjd med. Vet inte om det berodde på mig eller på vädrets makter. Det var jättesvårt att hålla kameran stadig för hand i blåsten och dessutom kändes det som himlen liksom snodde åt sig en massa ljus.

Bra att ha något att skylla på.... :)

Inlagt 2014-05-13 21:54 | Läst 3514 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Stadsbygget är rätt avancerat! Och det krävs många många människors goda vilja för att det ska fungera.
Intressant att läsa dina tankar, Lena!
Första bilden tycker jag är snyggast.
/Niklas
Svar från Lena Eriksson 2014-05-14 07:07
Städer och byggnader har alltid fascinerat mig och hur vi ordnar saker och ting. I mitt nästa liv vill jag bli arkitekt! :)
TACK för påhälsningen...
/ Lena
Härliga bilder med fin känsla! Gillar lystern i bilderna/ Björn T
Svar från Lena Eriksson 2014-05-14 07:10
Tycker du??? Så bra då...för det var en speciell stund där uppe på bron...och under denna tunga himmel...kanske fick jag med någon känsla iaf i bilderna...
TACK för besöket!
/ Lena
Härlig utsikt på spännande arkitektur, fint! LO
Svar från Lena Eriksson 2014-05-14 07:14
När man bara är på tillfälligt besök på en plats får man ju ta de förhållanden som bjuds. Visst hade en klarare himmel och inte full storm...och ett stativ säkerligen gett bättre bilder.....- men hade jag kommit ihåg tillfället så pass som jag gör nu? Nu blev det speciella bilder kan jag tänka såhär efteråt....
men visst är det spännande arkitektur!!!
TACK för besöket...ha en bra dag!
/ Lena
Det är kul att se fotografier från ställen man stått på många gånger med samma tankar - hur ska jag göra den här bilden på bästa sätt?
Svar från Lena Eriksson 2014-05-14 07:20
Visst är det roligt...-skrev just samma i Dieter F's blogg...han har varit runt "hos mig" och fotat... :)
Och hur jag ska göra bilder på bästa sätt från Barnhusbron...det återstår att prova...igen :)
Nu har jag fått känna på platsen...och under ganska speciella väderleksförhållanden. Så det blir snart ett besök igen. Undrar hur det är där en tidig morgon???

TACK för besöket här...och just ja; GOD MORGON!!! :)
/ Lena
tomazon 2014-05-14 07:30
Mitt tips är en sen kväll innan solen går ner. Det kan bli rätt fina speglingar i fasaden då ner mot järnvägen.
Svar från Lena Eriksson 2014-05-14 20:45
Aha...TACKAR SÅ MYCKET...sådana tips är värdefulla att få! :)
Den är häftig den där nya kåken, snygga bilder. :)
-affe
Svar från Lena Eriksson 2014-05-14 07:23
Tyckte du verkligen att bilderna blev snygga??? Jag tyckte de blev svarta och tunga på något sätt...att jag inte lyckades med exponeringen. Men som jag skrivit här ovan...det blev bilder som visade just denna stormiga ovädersdag rätt bra...
TACK för besöket! Uppskattas!!!
/ Lena
Första bilden ska du absolut vara nöjd med tycker jag. Det där smala huset vid järvägsspåren är verkligne spännande och molnen gör det bara läckrare. Blå himmel hade inte gett samma effekt.
Hälsningar Lena
Svar från Lena Eriksson 2014-05-14 20:21
Kul att du gillar min första bild. Jag tycker att det blev för mycket svärta i den på något sätt...någon svärta som ligger och förorenar... :)
Men...jag kan gilla bilderna iaf just för att det var en speciell dag, under speciell himmel...och jag fick idéer hur jag skall kunna återkomma till bron och ta andra, nya bilder...

TACK för tyckandet Lena!
/ Lena
Jag gillar att du lägger ut bilder även om du inte är helt nöjd med dom och att du skriver om de svårigheter du upplevde då du tog dom. Jag önskar att det var mer diskussioner om sådant såsom svårigheter, hur kunde man gjort annorlunda, vad är bra och varför, vad är mindre bra och varför. Det verkar som om fler egentligen vill ha synpunkter från andra om de eventuellt skulle kunnat gjort på något annorlunda sätt eller andra tankar . Det behöver ju inte handla om ¨rätt¨ eller ¨fel¨ utan bara annorlunda och olika perspektiv

Det är så lätt att det bara blir positiv respons och det är väl kul men det borde vara mer utvecklande kritik också. Jag vet att det är en gammal diskussion men...

Jag gillat att du skriver ¨Tycker du????¨ som svar på de som gillar dina bilder :) Som om du ber om något mer än bara ¨bra¨ och lite ifrågasätter ärligheten?

Och förresten så gillar jag den första bilden bäst pga av att den ger en större bild av miljön som det här supermoderna bygget står i. Kontrasten mellan gammalt och nytt blir tydligare, samt att det är spännande med spårområdet också...och vattnet. Den andra upplever jag som mer avhuggen åt alla håll.

Fast ju mer jag tittar så blir det spännande med tågspår på ena sidan och väg på andra sidan, som en tre-delad bild...Å vad det är svårt! Men min spontana känsla var att den första tilltalade mig mer :)

Hälsar FB
Svar från Lena Eriksson 2014-05-14 20:40
Hej Kristina!
Kommentera i bloggar gör man nog av flera anledningar...kanske det mest är en social grej; "jag har läst din blogg"...liksom. Vilket faktiskt är kul det också...för man undrar ju vilka som läser ens blogginlägg... :)
Men jag brukar nog få ganska många kommentarer ändå tycker jag om hur mina bilder uppfattas...för det mesta ros, men då och då även ris, eller synpunkter på både det ena och andra. Bloggarna är ju på så vis mer fria än när man lägger in bilder i någon kritikpool. Då ber man ju verkligen om kritik.
För mig är bloggen tvådelad; text och bild. Min blogg alltså. Ibland är det texten som är primär och bilderna får liksom stryka under eller fylla ut. Ibland är det bilderna som är de viktiga. Och då är det ju extra kul med kommentarer kring bilderna.

Intressant att läsa om dina tankar kring mina bilder från bron. Jag tycker att den första bilden är mer lättillgänglig...en lite snygg vy. Men jag gillar nog den andra bilden bäst i alla fall...när jag la in den i en annan blogg jag har på Wordpress kallade jag den "Divided". Det är något med kompet som jag gillar...inte så lättillgängligt. Inte så självklar komposition...?

TACK för besök och synpunkter...uppskattas!!!
/ Lena
Härligt få komma till Stockholm denna söndagsmorgon.
Vilka härliga bilder du tagit igen. Så spännande arkitektur med dessa linjespel.
Gillar dem mycket som du vet.
Jag skall till Stockholm en vända nästa söndag till måndag på en kurs-
Ha nu härlig söndag på dig
Gun-Inger
Svar från Lena Eriksson 2014-05-20 07:13
Stockholm är spännande!!!
Hoppas du får fina dagar när du far upp på kurs...
/ Lena