Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Skamliga blindfönster fotade med sovjetisk MC Helios-44K-4 58mm 1:2

MC Helios-44K-4 58mm 1:2 är en av många versioner av ett av världens mest tillverkade objektiv. Det satt på otaliga Zenitkameror och andra ryska fotoapparater. "K" betyder att det har Pentax K-bajonett. Tidigare versioner finns ofta att få med M42-skruvgänga. De har ofta spännande egenskaper, "swirly bokeh" och optiska defekter. Detta är lite normalare men har ju inte autofokus. Jag förstår mig inte på hur man ska exponera rätt, det ska tryckas på rätt knappar i rätt sekvens. I Live View brukar det se bra ut på kameraskärmen men har kameran bländat ner?

Då jag utbildade mig till arkitekt skulle eleverna bli hängivna funktionalister. Precis som lärarna. En del hade själva omvänts kring 1930. ("Funktionalism", vardagligt "funkis" heter nu "modernism"). Gamla felaktiga ideal och praktiker skulle absolut inte komma till användning. Symmetri var suspekt.  Sadeltak (såna tak som sitter på alla faluröda trähus) var förbjudna. Jag framhärdade i att de var funktionella. Läraren försökte förklara att det var inte det som var poängen, utan att man måste hänga med sin tid. Tak skulle vara platta som i medelhavsländerna. Eftersom såna tak förr eller senare läcker i vårt klimat pga isbildning och sånt så godtogs  pulpettak. (Pulpettak sluttar bara i en riktning.) Spröjsade fönster var tabu. Blindfönster var skambelagda. Det var falskt att få till en fasad med målade blindfönster. Det var minst lika falskt att kosta på riktiga fönster med glas och snickerier som bara var en prydnad utan funktion.

Att funkisarkitekterna med Le Corbusier i spetsen själva använde blindfönster (de där svarta partierna) i sina fönsterband hörde inte till saken.

Blindfönster återfinns lite varstans i äldre hus, men man lägger inte märke till dom. De behöver inte vara särskilt skickligt målade för att blicken bara ska glida förbi. Hjärnan har viktigare saker att hålla koll på. Den kollar skyltar och är på sin vakt mot sånt som händer i ögonvrån. Om ett hus verkar normalt bryr sig hjärnan inte om det, utom om hjärnan sitter i en arkitekt eller annan byggnadsintresserad person.

Hospitalsgatan Norrköping. Alla fönstren till vänster på den gamla fasaden är blindfönster. Fotat i RAW-format.

I den här versionen smackade jag på en hel del färg med en plug-in DeHaze. Bilden blev lite soft och dreamy, kameran kanske inte bländade ner till f/8 som jag hoppades? 1/1600 sek exponering och ISO 200 kanske tyder på att den togs med full öppning, bländare 2?

TILLÄGG till tidigare version: Det VAR full öppning. Och vitsen med veteranobjektiv är ju INTE att få bilderna att se likadana ut som med modern optik. Vitsen är ju att ta vara på den särprägel som den gamla optiken kan ge. Jag tog nya tag, skrolla ner lite grann!

Den här versionen är mycket närmare RAW-filen. Det som redigerats är exponering, kontrast, skugglättning, skärpning. Och så ljusade jag upp ansiktet på cyklisten lite grann. Sovetskaya kartina.

Inlagt 2021-03-26 09:41 | Läst 1205 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Intressant läsning det här! Tack för det!
/B
Svar från Måns H 2021-03-27 11:31
Tack själv! Kul att försöka få till det!
Kul att du fortsätter utforska din Helios!!
Jag får lite 60-talskänsla av mittenbilden, kanske tack vare de varma färgerna!
Svar från Måns H 2021-03-27 11:37
Tack för feedback! Jag tog fram mittenbilden för att få "en bild" men kom på att den inte återger optikens egenskaper. Tekniken (dehaze) kan användas med vilket objektiv som helst så man kan måla med ljus i efterhand. Kanske kan vara bra att ta till ibland.