Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Bara för nördar: Om att få veteranobjektiv med springbländare funktionella på Pentax K-1.

Pentaxen funkar bra med urgamla helmanuella objektiv. Ändra en enda inställning i menyn! Sen kan man ta  bilder, exponera på känn och rätta till om det behövs. Det blir trixigare med halvmanuella objektiv som t ex Pentax egen M-serie. De funkar på full öppning, men hur få kameran att blända ner? Det finns uppskattningsvis 152 587 890 625 inställningskombinationer i menyn. Att testa alla är opraktiskt. 

Problemet blev akut då jag skulle använda ryska optiken Helios 44K-4. Den har Pentaxbajonett, manuell fokusering och springbländare.  Man komponerar och fokuserar med full öppning. Rätt årgång analog kamera bländar sen ner vid exponeringen och upp igen. Men min digitala K-1 tog bilderna på full öppning fast objektivet var ställt på F/8!

Vad göra? Lösningen finns på pentaxforums.com. https://www.pentaxforums.com/forums/190-pentax-k-1/420300-k1ii-green-button.html

1. För att kameran ska ta någon bild alls med ett veteranobjektiv får man gå till menyn, leta reda på C/4/nr 26, Using aperture ring och där ändra till 2.

På min K-1 har jag en liten förhöjning av vit självhäftande filt på autofokusknappen uppe t h. Jag fokuserar med tummen och behövde förhöjningen för att tummen skulle hitta knappen. Gröna knappen kommer också att behövas, read on!

2. Leta reda på menyn med kamerasymbol, gå till 5>Button Customization och ner till E-Dial Programming. Aktivera det läget.

3. I det läget, aktivera läget M (med gröna knappen och Tv SHIFT).

De här inställningarna ska inte behöva inte ändras från gång till gång. Men det kan finnas udda inställningar i andra delprogram som kan påverkas, se länken.

4. Sätt vredet till vänster på kamerans översida till läge "M" för Manual exposure. Till höger ställer jag in exponeringskompensationen till 0,7 och ändrar vid behov.

5. På kamerans vänstra sida, ställ in läge M för manuell fokus. Det kanske inte är nödvändigt, men för säkerhets skull gör jag det.

Laddat och klart. De här inställningarna fungerar ungefär som med bländarförval. Man ställer in bländaren och kameran väljer slutartid. Först ställer jag in bländaren på objektivet. Fokuserar sen med fokusringen. Jag använder mittpunktsfokus och siktar på den del av motivet jag vill ha skarp. Med optiska sökaren brukar kameran pipa hjälpsamt vid rätt fokus. Om den inte gör det puffar jag på med AF-knappen. Alternativt kan man använda Live View med 100 % förstoring.

Sen komponerar man bilden och trycker på Green Button, gröna knappen. Det hörs att kameran bländar ner, mäter och bländar upp igen. Då är den redo. Jag testade lite. Det verkar  som om kameran kommer ihåg att blända ner även om man tar flera bilder.

Sammanfattningsvis blir det lite omständligare att plåta med veteranobjektiv. Man måste komma ihåg gröna knappen! Ändå rätt fint att det går att använda väldigt många M42-objektiv och K-bajonettobjektiv på en digital Pentax. Och att kameran hjälper till då man fokuserar manuellt. Och att den, med den här inställningen, kan blända ner då man använder objektiv med springbländare. 

Inlagt 2021-03-30 09:38 | Läst 1460 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Känns avancerat, men bra! Finns det ingen Svensk meny..
Hälsn!
Svar från Måns H 2021-03-30 12:02
Det finns svensk meny, men den har en hel del konstiga översättningar och det finns mer tips att hämta på nätet på engelskspråkiga sajter. Så därför kör jag menyn på engelska.
Verkar kul när man fått inställningarna till att fungera. Har ingen Pentax men andra märken och det breddar fotograferandet genom att bygga på de tekniska kunskaperna.
/MA
Svar från Måns H 2021-03-30 16:51
Visst är det kul. Jag har undrat i åratal men nu verkar det ha löst sig. Tack!
Så det går trots allt! Jag vet inte hur många gånger jag har läst att det måste vara objektiv med A-läge för att bländarautomatiken ska funka. Jag gjorde som du sa, och det gick bra även på min K-femma.
Tack Måns för detta!
Svar från Måns H 2021-03-30 21:44
Vad bra! Då funkar det säkert på fler årgångar, åtminstone K5 K3 K1 och kanske ett antal andra Pentax.