Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Gångjärnsriktaren

Lägenhetsdörren på min frus boende krånglade. Jag tog dit gångjärnsriktaren för att fixa saken. Men verktygets 17mm-hål var aningen för litet för gångjärnet.  Så jag bad verksamheten justera dörren. Visst sa dom, lita på oss och på fastighetsägaren Hemsö! Jag tog ändå med verktyget till Gotland. Jag skulle kanske kunna få hjälp att vidga hålet lite.

Cedergrens Mekaniska i Klintehamn fixar det mesta, men inte i juli. "Nu kan vi inte hjälpe di me gångjärnskrökeren" sa mannen bakom disken. "Men på Snicken finns olike storlekar."

På byggvaruhandeln Snicken tittade dom på verktyget och sa "aha, gångjärnsbrytere". Vi har en med 19mm hål här. Den skulle kosta 570:-. Dyrt för att användas på 2 gångjärn och kanske ändå inte passa. Så jag avstod.

I stället gjorde jag ett verktyg av en rundstav och en för ändamålet lämplig skruv som fick fäste i chucken på en borrmaskin och slipade upp hålet någon tiondels millimeter med smärgelduk.

Åter hos hustrun här i Norrköping. Första dan träffades vi. Andra dan kändes dörren låst och min fru svarade inte i telefon. Personalen sa att dörren faktiskt är olåst, men att man får ta i ordentligt! Dom fick upp dörren och jag fick träffa min fru igen. Hon klagade på dörren och tyckte att det var bra om jag kunde rätta till den.

Och nu passade gångjärnsriktaren! Jag jobbade i omgångar med de två övre gångjärnen. Höll emot vid gångjärnsänden och drog hårt i gångjärnsriktarens fria ände tills dörren satt rakt igen.

Att jobba med såna här praktiska detaljer är på sätt och vis en flykt från de stora frågorna om livets korthet och dödens visshet. Men även praktiska detaljer tål att skötas. Min fru blev glad! Bra att kunna ta sig ut och in utan att använda hela kroppstyngden och bra att inte riskera att bli instängd.

Gångjärnsriktaren med 14mm och 17mm hål. Hålet till höger är lite uppslipat. Slitsarna passar plåten i gångjärnsfästet.

Exempel på dörr som hängt ner sig.

Dörren till min frus lägenhet efter åtgärd.

Då man använder en gångjärnsriktare ska man bara applicera vridmoment. Man drar i fria änden och håller emot inne vid gångjärnet. Jag som inbillar mig att jag kan jobbet ställer dörren på glänt och tar i lagom mycket i flera omgångar. Annars kan man lyfta av dörren för att se och känna vad man gör.

Inlagt 2021-07-16 11:56 | Läst 1396 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Har funderat på att använda gångjärnsriktare men har skruvat på karmskruvarna i stället. Känns inte så brutalt.
/MA
Svar från Måns H 2021-07-16 19:04
Helt rätt att använda karmskruvarna om dom är åtkomliga och det är karmen som saggat!
Du kan berätta också om detaljer så att dom blir naturliga delar i dom stora frågorna! Fö är väl livet i mångt och mkt en lång radda trivialiteter? Det jag förstått av Zen är väl just att känna att det inte finns någon skillnad mellan det triviala ocv det gudomliga? Hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2021-07-17 09:58
Tack Björn för kommentar som värmer och ger nåt att fundera på!
Det där med gångjärnsriktare kände jag inte till. Har några dörrar som blivit snea med åren. Ska se över dem ikväll. Kanske en sån där grej måste införskaffas. Har använt en polygrip annars. Hälsar NL
Svar från Måns H 2021-07-17 18:18
Jag tycker att verktyget är bra, med reservation för att att mitt exemplar hade en liten feltolerans. Har haft det i många decennier. Versionen 14/17mm finns billigare hos typ Jula/Biltema.

(Man får ju kolla så att inte hela karmen är på drift.)
Jag har en altandörr i sommarstugan som är 50 år snart och som tar i nedtill och som jag precis tänkte slipa av av lite men jag måste nog kolla vad det är som är fel egentligen med en vinkelhake. Vet inte vad som är fel än, om der är dörr eller karm.

Har aldrig hört om något liknande verktyg. Men om nu järnen kroknat och gått över sin sträckgräns och verkligen blivit deformerade så lär de väl bli det igen tänker jag. Så är detta riktande återkommande övningar Måns?

Ska googla och se om ett dylikt verktyg verkligen går att köpa 2021. Känns som någgot från en annan tid.

Har man sett! 239 spänn eller så på Bauhaus med 14 0ch 17mm hål.

Jag får väl beställa istället för att ge mig på dörren eller lägga brickor under gångjärnen. Tack för inspel, lite ny kunskap och bra tips!
Svar från Måns H 2021-07-17 23:02
Det finns ju mycket som kan sagga eller slitas ner. För att höja dörren kan man lägga in nya slitringar i gångjärnen. (Somliga gångjärn kan ha varit tappbärande redan för 50 år sen, då finns ett brickinkast för att höja upp.)

Jag brukar kika på springorna runt dörren. Då ser man om den saggat snett. Se mittbilden ovan. En femtioårig dörr kan möjligen ha satt sig i själva dörrbladet fast troligen fib´nns väl ett lager masonit e d som styvar upp. Och så kan karmen ha satt sig.

Riktiga hantverkare har gångjärnsriktare med sig i bilen. Dom finns att köpa också.
Sten-Åke Sändh 2021-07-25 12:11
Det blev en kombination av tekniker. Vi lyfte av dörren, riktade några gångjärn och lade i distansbrickor. När vi gjort det kunde dörren inte ens stängas längre och då slipade jag av övre delen av dörren någon mm. Sedan spände den en aning vid stängning och då fasade jag dörrens innersta kant någon mm efter hela dörrbladet, så nu funkar den ett tag till :-)

Det är ju märkligt att vi inte gjort något åt detta för typ 10 år sedan. Man blir väl hemmablind kanske?
Svar från Måns H 2021-07-25 12:46
Visst blir man hemmablind! Det låter ändå som bra jobbat - försök också lägga på lite målning e.d. för att hålla fukten ute ur dörrvirket.
Sten-Åke Sändh 2021-07-25 18:26
Tack och extra tack för påminnelsen om målningen - är lätt att det inte blir gjort innan det blir blött igen! Har en del annat som också borde få en strykning innan regnet kommer nästa vecka.