Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Rysk gas

Nu läcker det ju ut miljarder kubikmeter gas ur av attentat skadade NordStream-ledningar vid Bornholm. Utöver de mer långsiktiga konsekvenserna av läckorna finns ju en akut brandfara. Vad jag kan förstå också en akut risk för att en båt som seglar eller per maskin passerar i utsläppet sjunker. Blandningen vatten/gas har troligen inte den specifika vikt som behövs för att hålla ett fartyg flytande.
-----
Inför NordStream1 var världen annorlunda. Ryssland var ju med i Natos sidoorganisation Partnership for Peace. Hökarna på ömse sidor höll fast vid sin russofobi resp västfobi. Men det fanns dom som hoppades att det skulle kunna lugna ner sig. Tyskland och Frankrike hade slutat kriga, så varför inte Ryssland och västmakterna. Jag bloggade om detta för ett tag sen:
Det blev ett miljöärende. Men ryssen fick inte bygga det vakttorn på ledningen dom ville ha utanför Gotland, så det fanns ändå såna överväganden.
-----
Jag var på infomöte i Visby om MKB inför tillståndsprövningen av Nord Stream 1. En företrädare för bolaget, rejält röd i nyllet och med konjaksnäsa, målade upp en rosa bild av hur problemfritt allt var. Själv var jag emot, men av klimatskäl. Att investera så tungt i fossilbränsle skulle bromsa omställningen till sol och vind och elnät och lagring. 
Sen hyrde Tekniska Nämndens arbetsutskott ut hamnen i Slite åt NordStream, de facto ryssarna. Ett enkelt rutinärende sa dom. Jag som byråkrat tyckte att detta ärende var av principiell betydelse och större vikt. Borde avgöras i kimmunfullmäktige eller åtminstone kommunstyrelsen. Jag pratade med beslutsfattarna utan att komma nånstans.
Då Gotland ville hyra ut hamnen igen inför NordStream 2 kom ingen officiell kontraorder, men hur det nu gick till vägrade tekniska nämndens arbetsutskott hyra ut hamnen. Det fanns tydligen nån linje mellan Sveriges statsledning och tekniska kontorets arbetsutskott på Gotland. Det vart nån hamn i Blekinge som tog hem ordern.
Rördelar till Nord Stream 2 i Slites hamn.
Rördelar i Slite hamn. Foto Karin Edberg

Inlagt 2022-09-30 13:02 | Läst 499 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Stora fartyg riskerar helt klart att sjunka om dom kommer in det här gasutsläppet. Detta helt i enlighet med Arkimedes princip att en kropp som nedsänks i vatten påverkas av samma lyftkraft som det undanträngda vattnets tyngd.
Jag tror inte att folk på bryggan tänker på det. Det är tveksamt om dom riktigt förstår den praktiska innebörden av vad dom lärde sig i gymnasiet.
Hoppas att det inte händer.
ztenlund 2022-09-30 16:54
Man får väl hoppas att åtminstone yrkesmässig sjötrafik tar del av Sjöfartsverkets navigationsvarningar o motsv.

I skrivande stund meddelas följande om man surfar in via internätet:

291403 UTC SEP
BALTIC SEA NAV VARN 022/22

SÖDRA ÖSTERSJÖN. NO OM BORNHOLM. GASLDNINGEN 'NORD STREAM' HAR SKADATS VID POSITIONERNA 55-33.40N 015-47.30E 55-32.10N 015-41.90E 55-32.45N 015-46.47E EXPLOSIV GAS FINNS I OMRÅDET. MINSTA PASSAGEAVSTÅND ÄR 7 NM I RADIE FRÅN PSN: 55-32.8N 015-44.6E. STOR FÖRSIKTIGHET ANMODAS.

261152 UTC SEP
SVENSK NAV VARN 143/22

GASLEDNINGEN ’NORD STREAM 2’ HAR SKADATS VID PSN 54-52.6N 015-24.6E. EXPLOSIV GAS FINNS I OMRÅDET. MINSTA REKOMMENDERADE PASSAGEAVSTÅND TILL LÄCKAGEPLATSEN ÄR 5 NAUTISKA MIL OCH 1000 METER I HÖJD

Alt eng som även innehåller utrikiskt:
https://www-o.sjofartsverket.se/sv/Sjofart/Sjotrafikinformation/Navigationsvarningar/NAVTEX/
syntax 2022-09-30 17:28
Man talar alltså om explosiv gas i området, anger säkerhetsavstånd, och fastställer att stor försiktighet anmodas.
Allt detta är ju korrekt - men varför inte tala klartext: "Om ni kommer in i det gasblandade vattnet riskerar ni att sjunka som en sten". Verkar lite mera effektivt.
Svar från Måns H 2022-09-30 20:56
Tack för era kommentarer! Hoppas inget blir värre än det redan är.