Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Fastlandet isolerat

Båttrafiken från Gotland inställd pga blåsten. Gotland klarar sig bra ändå, det gäller bara att försöka stå upprätt i vindbyarna. Sverige har värre bekymmer.

Stenskeppet klarar alla väder. 

Inlagt 2023-08-08 23:57 | Läst 348 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Så är detförstås Måns, fastlandet isolerat. Snabbtänkt som vanligt! Ha det gott på ön! Hälsningar Björn
Svar från Måns H 2023-08-09 00:23
Tack Björn!

Jag har det bra, pular lite med att skaffa räcke till kökstrappan, kul att träffa smeden som ska tillverka det, fixar nu till trappan i fråga.

De som har det akut värst här på ön är nog en del deltagare på medeltidsveckan. Bönderna har bekymmer att efter en alltför torr vår och försommar få för mycket regn lagom till skörden.
Fastlandet isolerat, så kan man ju också se det :-) Dramatisk bild och effektfullt vid en sådan plats.
Hälsningar Lena
Svar från Måns H 2023-08-09 10:38
Tack Lena! Nu i morse onsdag kändes det tvärtom, det kom ingen papperstidning! Den trycks numera på fastlandet och färjorna var inställda.
Vilken häftig bild, Måns! Det känns lite trist att vara strandsatt på fastlandet, men vi försöker göra det bästa av situationen! ;) Hoppas du har det fint på ön! :)/Tommy.
Svar från Måns H 2023-08-09 12:56
Tack Tommy! Jag har det bra på ön. Du verkar också göra det bästa av läget!
Fast det är ju det där med kraftförsörjningen. Helt isolerat är det ju inte åt något håll. Det kanske t.o.m. kan matas någon kWh mot fastlandet när det blåser mycket. /Sten
Svar från Måns H 2023-08-09 13:08
He Sten!

Vindkraften står för cirka 50 % av öns elförbrukning, kabeln till fastlandet cirka 50 %. Ibland sätts reservkraft in på ön. .Då det blåser bra exporterar ön el till fastlandet och den kanske går vidare söderut. Men även då är ön helt kabelberoende, fallerar kabeln stängs allt ner.

Det finns planer och möjligen nån sorts beslut på att bygga ut med fler kablar. Det skulle gjorts för länge sen enligt beslut Svenska Kraftnät tog då Mikael Odenberg var GD. Sen bytte han jobb och efterträderska ändrede beslutet. Det behövs fler kablar för att vind och solkraft ska kunna fortsätta byggas ut på Gotland. Vi får se hur det går.
bildsten 2023-08-09 20:26
Det är ju lite frusterande att det inte går att köra s.k. ö-drift (har inget med att göra att vi pratar om en geografisk ö). Anledningen är att stamnätet behövs för att hålla frekvens- och spänning stabila. Gotland befinner sig i samma situation som villaägare med solceller en solig dag med strömavbrott. När det regnar is (haglar) så har den fattige ingen Martini lär någon vitsig italienare ha sagt.
Det har gjorts ett experiment med ö-drift i en by i Skåne med solceller, vindkraftverk, batteribank och ev även ett litet dieselelverk men det föll inte så väl ut om jag minns rätt.
Idag matas Gotland via två hvdc-kablar och, såvitt jag förstår, två omriktarstationer på ön. Jag vet inte om en kabel räcker för att försörja ön om en faller bort en stilla vinternatt. En viss stormakt har säkert koll på hur man enklast mörklägger Gotland. Det skulle behövas flera rejäla dieselelverk för att kompensera en sådan händelse, men skulle också möjliggöra att sol- och vindkraft kunde köras och då blir det ö-drift med elverken som frekvens- och spänningshållare. Men det kostar.
Svenska kraftnät har gett ut en broschyr i ämnet:
https://www.svk.se/siteassets/3.sakerhet-och-beredskap/elberedskap/dokument/svenska_kraftnat_odrift_broschyr.pdf

Din dramatiska bild med stenskeppet leder faktiskt tankarna till ett Gotland långt innan det fanns elektricitet.
Svar från Måns H 2023-08-09 21:57
Intressant!

Faktum är att Energimyndigheten ville och kanske fortfarande vill få Gotland att fungera med ö-drift.

Jag tyckte liksom vindkraftproducenterna och regionpolitikerna på ön att kablarna borde byggas ut så att Gotland skulle kunna exportera el i avsevärd kala. Bäst för Gotland och bidra till klimatomställningen.

Ska kolla broschyren! Tack för tipset! Mmen har just nu för mycket att göra här på ön, det får bli nästa vecka.

Grannarna mittemot flyttade in i sitt hus på 1950-talet. El fanns i socknen, men de hade ingen el. De var lyckliga över att ha eget hus och klarade sig bra med fotogenslyktor, vedspis och kakelugnar. Hall var sista socknen som fick el, det var också på 1950-talet.

Folk utan el hade radio ändå, den fick laddas hos nån som hade lokomobildriven dynamo eller med vindsnurror. Såna fanns tidigt på ön, en av fabrikat Tudor står utanför universitetet i Visby.

Under kriget kom dom till avsevärd användning för batteriladdning och kanske en lykta i lagårn.
Ingen fara här på fastlandet.. vi kan kanske vända oss till Norge i väst eller Finland i norr om det 'krisar'.. Och ni har väl Kaliningrad och Putin i sydost som en extra 'trygghet'.. Hua! Såg ett brinnande vindkraftverk fotat på Gotland igår, det skyllde man på 'Hans'.. Känns mer som dålig teknik! Men så är det, allt kan gå sönder eller saboteras också, som elkablar i havet.. tryggheten med det är väl bara 'si så där'..
Hälsn!
Svar från Måns H 2023-08-09 23:22
Hej Jan! Förfärligt att Ryssland som var med i Partnership for Peace ihop med Nato nu regredierat totalt. Jag kan se missar på västs konto också, men nu är det historia.

Norge har det inte för kul just nu av andra skäl, stormen Hans.

Vindkraftverket ifråga står på Näsudden. Fabrikat Vestas, 500 kW märkeffekt. Byggt 1993, d v s 30 år. Det byggdes för att kunna leverera ström i vind upp till 25 m/s och att stängas ner i hårdare vind. Då ska dom enligt byggnormen tåla 55 m/s i byarna. På bilderna ser man dels brand i en av vingarna, senare ett totalt utbränt maskinhus.

Jag har svårt att se hur brand inne i maskinhuset skulle spridas ut i en vinge. Kan det vara åskan som tänt på? Bladen har åskledare, men de kanske inte klarar allt. Eller också nåt fel i regleringen av vingarnas stigning,

Jag har varit uppe i ett av de verken. Det var väl kring 2008. De var moderniserade med ny växellåda och generator. Minns att det var en jädrigt trång lucka att ta sig upp igenom. Kändes direkt olämplig från säkerhetssynpunkt. Har bild nånstans här på fs från maskinhuset och från utsikten.
Utsökt återgivning av skeppssättningen, så bra har jag inte lyckats, får göra nya försök ;)
HaD/Gunte..
Svar från Måns H 2023-08-15 15:23
Hej Gunte! Riktigt kul att du uppskattar bilden! Den var dock inte tänkt som "återgivning". Det satt ett fisheyeobjektiv på kameran som gav skeppet extra mycket språng. Sen hade jag tur med färgerna, att stenarnas överkanter framträder som dom gör.