Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

UTMANINGEN 2023 AVGJORD. ETT ANNAT SÄTT UPPLEVA BILDER.

Stadsmiljöbilder som man vill vandra omkring i!  Utmaningen ville locka oss att ibland tänka annorlunda. Inte alltid sikta på bilder som betraktaren tar in på en sekund och sen skrollar vidare. Utan ibland försöka ta en bild att låta blicken vandra omkring i och  hitta mer och mer.

En otidsenlig idé värd att fundera på!

Hans-Oven Hedman, enväldig domare, hade som barn fascinerats av en tavla som hängde på väggen i föräldrahemmet. Han hade vandrat runt i den i fantasin. Vad dolde sig bortom kröken? Vad finns till höger om planket? Nu har han gått igenom de 17 inlämnade bilderna och kollat lite på övriga aktuella bilder. Mycket givande! hälsar Hans-Ove.

-

*

VINNANDE BILD:

https://www.fotosidan.se/pools/view/11241/3923007.htm

UPPSALA

En tacksam bild att vandra in i. Allt från fonden med grusplanen. Jag går in mot det röda tegelhuset, förbi de gröna dubbeldörrarna som kan gömma allt, och ljuset i bilden hjälper mig att få se två sanna röda nyanser på muren, och bakom gula huset, är det kyrkspiror som sticker upp, jag måste gå djupare in för att få veta.
.
Jag längtar efter att få göra en riktig vandring på Övre Slottsgatan!
*
HEDERSOMNÄMND BILD:
KIRUNA
En rivande härlig bild. Först får jag klättra över den blå barrikaden och försiktigt ta mig igenom resterna av ett hus i betong ( inte bombat som i andra delar av världen). Ta mig förbi det gula huset för att nyfiket betrakta den stora, mörka kolossen med de dyraste kvadratmetrarna högst upp. Spännande!
*
HEDERSOMNÄMND BILD:
HELSINGBORG
Låg telegrafstationen här eller är det bara ett pubnamn? Jag går vidare upp för den vackert stenbelagda gatan, förbi det vackra huset med sin höga stengrund. Det syns inte i bilden men en bit bortom huset finns en trappa och jag går uppför den mot det morgonsol belysta trädet och slår mig ner på en bänk och i morgonluft ser ner över en stad som vaknar.
*
Tack alla deltagare och kommentatorer!
Och fundera nån gång på att ta Stadsmiljöbilder som man vill vandra omkring i !

Inlagt 2023-10-27 09:20 | Läst 474 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
tack för en spännande upplevelse
/inger
Svar från Måns H 2023-10-27 12:39
Tack själv för värmande kommentaren!
Det var ju roligt att innergården uppskattades. Jag ser fram mot honungsburken. Jag tycker om innergårdar, kanske beroende på att det fanns sådana i kvarteren där jag växe upp i Norrköping. Här i Uppsala finns det flera innergårdar omgärdade av förhållandevis låg äldre bebyggelse just på Övre Slottsgatan, men också på andra håll. Tyvärr är en del stängda med portar och höga grindar med kodlås./Sten
Svar från Måns H 2023-10-27 12:46
Grattis Sten till vinsten! Honungsburken är paketerad och ska lämnas hos postombudet om en stund.

Domaren Hans-Ove Hedman är granne med mig. Han bor vägg i vägg med verkstan du jobbade i nere vid Strömparken! Han minns verkstan och Roine, den blinde mannen med borstbinderi. Ibland är världen inte så stor.
bildsten 2023-10-27 20:35
Nej, ibland råkar man på de mest konstiga personkopplingar och prylkopplingar också. 1980 ca skulle en av mina driftekniker göra en översyn på en stor kylkompressor. Vi gick igenom vilka delar som skulle bytas och vilka verktyg som behövdes, bland annat några kolvringskompressorer (ser ut som ett kort rör med konisk insida). När jag tog fram de blåmålade grejerna kastades jag 20 år bakåt i tiden. Jag kände igen penseldragen, jag hade målat dem när jag sommarjobbade på Finmekan, som den lilla verkstaden hette, och som hade legojobb åt STAL Refrigeration. Jag visste att kompressorerna med sina verktygssatser hade levererats några år in på 60-talet.
Hans-Ove Hedman kanske också kände till ägaren (eller en av dem, jag tror de var två) som hette Hellberg.
Svar från Måns H 2023-10-27 20:56
Hans-Ove nämnde Finmekan! Ska försöka kolla mer med honom så småningom. Just nu är han på resande fot.

Honungsburken är inlämnad till postombudet, Coop Saluhallen, kl 13.52. Men det var "efter stopptiden". Så paketet kommer väl iväg på måndag och borde landa hos dig onsdag eller torsdag.
bildsten 2023-11-02 20:11
Honungsburken har anlänt, ska avsmakas inom kort/Sten
Grattis till vinnarna! Det var ett bra tema att tänka på som ett privat projekt!
Mvh Wolfgang
Svar från Måns H 2023-10-28 18:47
Tack Wolfgang för fin kommentar!