Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

E de inte Pär Holmgren där?

Jovisst var Pär Holmgren i Norrköping i går eftermiddag. Fullt tillgänglig för en stunds snack.

Iphone SE 2020 med app Halide för RAW. DNG-filerna framkallade med Affinity Photo.

Vi hade pratats vid förr, på en vindkraftkonferens i Kalmar 2008. Pär hade kört dit med den elbil som han fått tag på.  En pytteliten indisk Reva-i tror jag den hette. Den rymde två inte alltför storväxta personer och hade i teorin många kilometers räckvidd.

Pärs bil såg ut ungefär så här. Denna bild från Wikipedia.

Pär hade kört från Stockholm till Kalmar via Visby, med Gotlandsfärjorna. På det sättet kom han till Oskarshamn på rimlig tid.  Mellan Oskarshamn och Kalmar fick han ladda på matställen och fik. Alla var snälla och hjälpsamma. Och ekipaget kom fram! Jag hade kört dit med min ur-Rav, en liten fyrhjulsdriven Toyota som använde fossilt bränsle. Mitt ärende var att delta i konferensen, ta bilder och skriva reportage i vindkrafttidningen.

Idag fick jag tillfälle att framföra min vånda över att välja parti. Jag och hustrun röstade miljö innan MP fanns, på ett parti med "miljö" i namnet som blev en föregångare till Stockholmspartiet en gång i tiden. Vi var med och röstade in MP i riksdagen. Det var då miljöpartisterna gjorde det där dagisupptåget vid inträdet. Hustrun och jag röstade inte på dom i nästa val. MP åkte ut.

Med Wetterstrand och Peter Eriksson kände jag att nu börjar MP bli regeringsparti, och så blev det ju också. Men sen några år är känner jag samma vånda betr MP som förr då det gäller svenska val. EU-valet var lätt för mig. Där nere och i Finland finns gröna partier som funkar. Pär kom i fungerande sällskap då han blev Europaparlamentariker.

I Sverige låg MP nyss på 2,5 %. Och då dom äntligen började sega sig över 4,5 % kliver Märta Stenevi fram och säger att vi ska ta oss in i de beslutande församlingarna och ställa till kaos där. Jag blir så trött. Och frågade Pär vart MP hamnar ideologiskt om dom tar sig över spärren och t o m kan komma med i regeringen. Gör dom som Daniel Helldén i Stockholms-MP säger, lägger allt krut på klimat och miljö, eller ska MP driva en massa andra frågor?

Pär förstod frågan.  "Jag åker nu runt till 30 städer och tar med mig det jag hört, till exempel i det här samtalet. Efter valet ska vi göra en analys". Den analysen kommer att påverka hur vi agerar sa han.

Av detta och några fler samtal har jag fått uppfattningen att det kan ha verkan om de som stödröstar på MP hör av sig till dem de stöttar, t ex per mail, och gör en röstförklaring. I mitt fall (om jag skulle stödrösta MP) att det är 100 % på grund av klimat och miljö, inte en massa identitetsfrågor och vad det nu kan vara. Jag har pratat med andra kandidater. Tio mail är mycket!

2012 var den enda gång en icke-politiker talat från talarstolen på ett partis dag i Almedalen. Åsa Romson vände sig oväntat om och bad Pär Holmgren förklara klimatläget. Pär var då välkänd meteorolog, inte partipolitiker, och lade ut texten kort, koncist och korrekt. Bra jobbat båda. I samma tal hävde Romson ur sig nåt nedsättande om vita heterosexuella medelålders män. Vilket gjorde mig besviken och arg. Besviken över att MP torgförde rasism och ålderism, arg på att Romson tydligen inte ville ha min röst. Vit heterosexuell man, medelålders och väl det.

Sonen förklarade för mig att dom bara pratar så där eftersom det hör till på Södermalm. Dom menar inget konkret. Men för mig blev det en vånda om jag skulle rösta på MP eller inte. 

Inlagt 2022-08-27 09:38 | Läst 596 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Undrar om de som kommer fram för att prata med en valarbetare på riktigt vill veta något eller om de redan är sympatisörer och vill tala om det på något sätt. Nej, undrar nog egentligen inte.
Svar från Måns H 2022-08-27 17:53
Jag försöker ha samtal på djupet där jag berättar om det jag våndas över hos det parti och ibland t o m den politiska företrädare jag pratar med. Lågaffektivt bemötande. Svårt, men funkar ibland.

Gissningsvis tror jag att det vanliga är att heja på "sitt" parti.
Själv har jag röstat på MP en enda gång och för länge sedan.

/Stephan
Svar från Måns H 2022-08-27 17:57
Jag har röstat olika under åren, även olika "block".
Fina bilder på Per Holmgren och bra reportage. För några månader sen skrev jag ett blogginlägg om en demonstration med "Extinction Rebellion" på Norrmalmstorg i Stockholm. Framför allt yttersta vänstern tog stor plats med plakat och högljudda budskap om att krossa kapitalismen. Greta Thunberg höll tal givetvis. Skrämmande. Hälsar NL
Svar från Måns H 2022-08-28 11:07
Tack Nisse!

Försökte hitta ditt inlägg men gjorde inte det, vet du när det publicerades?
Nisse Larsson 2022-08-28 12:05
Hej. Skrev blogginlägget 22-06-06. Eller länken

https://www.fotosidan.se/blogs/nisse07/index.htm?date=2022-06-01&skip=25

Det var "Fridays for future" som demonstrerade och inte "Extention Rebellion". Blev förskräckt över hur det kommunistiska budskapet helt dominerade denna miljörörelse. Hälsar NL
Svar från Måns H 2022-08-28 12:56
Tack för länk!

Jag som gillar Greta tycker att det är alldeles förfärligt att se ditt reportage, att hennes protest mot att politikerna inte tar tillräckligt ansvar för klimatet ockuperas för nåt helt annat.

Här i Norrköping demonstrerar stadgade damer och herrar i ordnade former för Fridays for Future. I bilderna ovan var det Pär Holmgren som besökte Fridays For Future,. En av initiativtagarna och uthållig demonstrant Lotta Lanne står t h i bild i grön jacka. Dom vill att politiken ska göra mer och bättre för att bromsa klimatförändringarna och verkar inte blanda ihop det med annat. Dom hoppas och tror att hyfsat uppträdande och att inte ge sig ska ge resultat.