Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Gatunamnsskylt med Kv Tullnären och Fleminggatan. Chakrabortys hotell.

Mittemot Rådhuset i Norrköping ligger Elite Grand Hotell. Det ägs av indiskfödde Bicky Chakraborty. Han kom till Sverige 1966 för att studera vid Stockholms universitet. Han reagerade på att studentbostäderna stod tomma över sommaren och började driva studenthemmet Domus som ett lågprishotell. Det blev grundplåten i hans hotellimperium. Senare gick han över till att köpa nedslitna stadshotell. Såna var inte mycket värda, det var motell som gällde. Han blev bra på att rusta upp och driva riktiga hotell i centrala lägen. Gångavstånd till Centralstationen visade sig förbli ett bra koncept. Jag kommer just nu inte ihåg vem som vid förra sekelskiftet ritade huset, men vet att den stora upprustningen leddes av  norrköpingsarkitekten Hans Rubensson.

Fleminggatan hette från 1769 Södra Strömgatan. Den fick nya namnet 1958. Hans Fleming var en nederländsk skulptör, arkitekt och byggmästare  som hade stora uppdrag runt om i Sverige och bodde många år i Norrköping.

Kvarteret Tullnären ingick tidigare i kv Varvet,  det låg ett skeppsvarv här.  Drätselkammaren fattade beslut om kvartersnamnet 1957.   Gatunamnsskylten av emaljerad stålplåt kan inte vara äldre än så. Namnet Tullnären ansågs passa med läget vid hamnen. En tullnär var en högre tulltjänsteman.

Samtliga bilder tagna med Pentax K-1 och Pentax klassiska objektiv 35mm F/2.

Inlagt 2021-05-04 10:23 | Läst 182 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Ett vackert hus och ett bra foto! I och med att jag bor bara tre mil bort har jag inte sovit där så många nätter, men några blev det, hade nog några arbetsmöten där. Ser gärna också dina bilder på dom vackra gatunamnsskyltarna! Hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2021-05-04 19:50
Hej Björn! Gatunamnsskyltarna tycker jag är lite tacksamma att kommentera, de visar ju ofta historik. Jag har inte bott på hotellet, enda gången jag frågade för jättelänge sen kunde dom inte garantera öppningsbart fönster mot det fria. Däremot är/var jag stamgäst på måndagslunch där med samma klubb du är med i. Bra mat och omtänksam personal, hoppas verkligen att vi ska kunna återgå - det har vart personalnedskärningar och verksamheten på sparlåga men hoppas de klarar sig.