CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Vivesholm

Vivesholm på Gotlands västra strand är som naturreservat tämligen nytt. Naturen har formats av bete och hävd sen tusentals år, så egentligen är det också ett kulturreservat. Den som inte gillar tätorter och vindkraft ska inte titta söderut. Där ligger Klintehamn som är självförsörjande med el från vindsnurror där. Titta ut över havet! Eller åt norr, som på bilden. Den här stranden är vänd åt öster, alltså inåt ön Gotland.

Eftersom jag siktar på att lägga in bilden på Wikipedi är jag tacksam för synpunkter.

Det ganska nya naturreservatet Vivesholm ligger strax intill Klintehamn på Gotlands västra strand. Då jag tog bilden kom ett gäng gäss in från höger!

Postat 2021-05-20 17:46 | Läst 508 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Färja från Gotland

Igår åkte jag färja Visby-Oskarshamn. Båten tar 1500 passagerare, men detta var en godstur med bara 159 så det var gott om plats ombord.

Matrosen pekade att jag skulle köra ner för en ramp. Där skulle bilen stå. Utomhus och i ganska brant nedförsbacke! Jag drog åt handbromsen hårt och la i backen också. Frisk luft för katten som får stanna i bilen. Hon är van och sover mest hela vägen. Händelselös resa, tack för det!

Bilden tagen längs ner längst akterut. Högst upp syns ett par som kollar på Visby från afterdäck.

Postat 2021-05-19 20:48 | Läst 561 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Skuggan av en ek

Hemresa till fastlandet 18 maj. Eller "hem", jag känner mig väl så "hemma" på Gotland som i Norrköping eller för den delen Stockholm, min hembygd, som också känns lite "hemma" fast jag inte bott där på länge.

Nu under maj har Wikipedia en kampanj att man ska plåta skyddad natur. Jag siktar in mig på platser där Wikipedia saknar foton. 

I förrgår skulle jag plåta ett naturminne, en uråldrig ek i en grannsocken. Hur jag än letade hittade jag inte eken. Kollade sen på nätet. I ett gammalt svartvitt flygfoto ser man skuggan av eken. I ett nyare flygfoto ingen skugga. Hur dokumentera ett monument som är borta? Igår åkte jag dit igen och fotade gluggen där eken stått. Ska knåpa ihop ett kollage av 2 flygbilder och ett nytt foto. "Skuggan av en ek".

"Skuggan av en ek" - tänk om den skuggan är enda dokumentationen av eken som ännu är naturminne fast den inte finns? Och vad finns kvar efter oss sen alla digitala bilder försvunnit?

Igår kollade jag in Vivesholm. Ett tämligen nytt naturreservat strax norr om Klintehamn. Tätorten pressar på från söder. Pigge Werkelins strandbyar från norr. Reservatet är jättefint och behövs!

Då jag precis hade komponerat in "rätt" utsnitt på tilltänkta Wikipediabilden kommer ett gäng gäss in från höger och fyller himlen. Tack tack tack gässen!

Datorn på landet strular, så jag törs inte framkalla just den bilden i den. Det får bli den här i stället. Den är från närbelägna utsiktsplatsen hemmavid.

Närmast: Klintkant från tiden då isen backat och Gotland rest sig en bit ur havet. Mellandistans: Här skvalpade havet. Nu bor folk där. En granne har byggt ett utsiktstorn för att kunna se havet bortom ladan.  Längst bort Gannarveviken, havet och en lite disig himmel. Iphone SE 2020 med app Halide för RAW.

Postat 2021-05-18 09:58 | Läst 692 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Om gatan inte finns på kartan, vad gör byggnadsnämnden då?

Förra veckan skrev SvD på sin ledarsida om hur den som vill bygga kommit i kläm. Region Gotland har digitaliserat plankartor och funnit att en sådan i Ljugarn från 1960-talet aldrig fastställts. Då tog Regionen bort den kartan som gällande. Nu då folk vill bygga finns gatan i verkligheten men inte på plankartan och det strular rejält.

Vad göra? Det är inte helt lätt. Frågan berör många och Regionen kan inte bestämma själv. Statens förlängda arm på ön, Länsstyrelsen, måste också vara med.

Nu är det preskriberat, så jag kan berätta om hur samma problem löstes i Visby innerstad en gång i tiden. Huset t v på bild skulle byggas om så pass mycket att byggnadslov krävdes. Plankartan visade att gatan (Repslagaregränd) inte fanns i juridisk mening. Tomten med bostadshuset skulle användas för utbyggnad av Folkets Hus (t h på bilden) och plankartan visade därför sådant ändamål.  Det blev enda gången jag med berått mod begått tjänstefel. Terrängen fick gälla fast kartan var juridiskt bindande.

Byggnadsnämnden tog med jämnmod beskedet att det egentligen behövdes en planändring, men att det hann vi inte med just nu. Så jag föreslog bygglov. Det blev bygglov.

Huset t v står kvar nu 2021 och är i allt bättre skick. Föreningshuset Borgen t h har inte byggts ut. Repslagaregränd finns kvar, numera även på plankartan. 

Repslagaregränd heter så därför att det fanns en repslagarbana strax innanför stadsmuren alldeles intill, 10 - 15 meter bakom kameraplaceringen.

Postat 2021-05-17 11:58 | Läst 791 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Brödbilen vid Österport

Själsö Bageri har i åratal sålt  sina produkter inne i Visby från en bil med butikslucka. En korrugerad Citroen HY-nånting, extraordinärt ful men med extraordinär utstrålning! Jag har en bild från 2014 på FS bilfotogrupp:

"Den här härliga Cittran från 1974 används som ambulerande brödbutik. Då räcker de 40 bensinhästarna som gömmer sig längst ner under huven.

Man såg ofta såna här Cittror i Frankrike en gång i tiden. De tillverkades från 1947 till 1981. Ofta grå (den här har nog varit grå). Brutalt flärdfri funktionalism: grå färg, korrugerad plåt, all teknik satt under huven. Dörrvreden på självmordsdörrarna var det enda snirkliga. Lätt att bygga om till lite av varje."

Nu såg den lite modernare ut. Fortfarande korrugerad, men snudd på modern och ljusare blå. Själsö Bageri hade sagt upp trotjänaren, den hade blivit för jobbig att ha i daglig drift, och köpt en ny Type H Panelvan tillverkad av Caselane Automobili i Italien. 5 meter lång, 2,1 meter bred och 2 1/3 meter hög. 2 liters dieselmotor med enligt italienarna låg förbrukning. 3 ton fullastad.

Här står nya bilen med butikens utbud strax utanför Österport i Visby. Mysigt, men den där skarvsladden ...... hoppas dom har jordfelbrytare!

Postat 2021-05-16 00:11 | Läst 709 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa