CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Är på sköna Gotland. "Bridge" fastnat i öppningsläge

Jättefint här på ön. Träden blommar, blommorna blommar, fåglarna blir med barn. I går bjöd grannarna på prat och kaffe med hemlagad rabarberpaj i sin trädgård! 

I förmiddags klarade bankkontoret i lilla Hemse av ett ärende som koncernens kontor i Norrköping inte klarat av. "Bagarn´s" har öppet. Klädaffärens innehavare har skippat det där med pension utan fortsätter serva bygden. Han har storlekar för Sudergutar, dom kan behöva upp till 4XL. Köpte två skjortor 3XL.

Dessvärre har Trafikverket har utan att fråga tagit bort rätt många träd utefter Storgatan. Den var redan innan mer genomfartsväg än aveny. Åtgärden är polisanmäld. Länsstyrelsen har inlett ett tillsynsärende. Alléer är ju skyddade i miljöbalken.

På parkeringen stod en Citroen CV2 Charleston. Oerhörd  charmfaktor, rejäl markfrigång och bensinförbrukning typ halvlitern. Där bredvid min Citroen C3 Picasso. Den är jättepraktisk, går på 0,45 liter HVO 100 per mil, har säkerhet på en helt annan nivå men har högt räknat 10 % av föregångarens charmfaktor och en markfrigång som inte räckte då jag var ute på en åkerväg som ledde till ett Gotlandsänge. 

 

På tillbakavägen plåtade jag Lindeberget åt Wikipedia. I ett annat reservat betade Gotlandsruss! Rapport kommer!

-----------

Jag skiftar f n från Photoshop CS6 till Affinity. Affinity är ett köpeprogram, ingen prenumeration. Påfallande lågt prissatt, nu nästan gratis med vårrea 50%.

Affinity ska enligt reklamen vara ohyggligt bra. En del av dom som lärt sig håller med. Inlärningströskeln är hög, ungefär som till Photoshop.

Det jag saknar mest är "Bridge". Jag använde ständigt "Bridge" för att på ett enkelt sätt titta igenom nytagna (och gamla) bilder för att sen enkelt öppna dom till redigering. Det gick att flytta över mitt ägandes "Bridge" till min nya dator Apple Mac Mini M1, men min gamla version funkar inte i den.

Så jag letade efter uppgradering. Aktuell version ska enligt Adobe funka till Apple Silicon via Rosetta. På nätet cirkulerar uppgifter om att Bridge är gratis, men då man kollar blir uppgifterna allt lurvigare.

På Adobes sajt framgick att det går att ladda ner Bridge, men bara tillsammans med en provversion av Adobe CC. Kanske det skulle gå att få uppdateringen och sen vänta ut att Adobe tar bort CC?

Försökte ladda ner. Det gick sakta. Nedladdningen fick jobba över natten. Det hjälpte inte. Det hade blivit tvärstopp efter 35 % nedladdning av provversionen av CC som stod först i kön.

Då startade jag programmet som skulle städa ut haveriet. Det låste sig också. Se skärmdump:

-----

-----

Kontaktade Adobes support. Fanns bara som chatt på engelska. Operatören  hjälpte inte till ett dugg med problemet, skickade bara helt irrelevanta länkar och kopplade sen bort sig. Nu finns en tredjedels nedladdning nånstans i datorns djup att ta bort, men hur?

PS 17 maj 00.15: Nu har det där fönstret försvunnit, kanske i samband med att jag tvångsavslutat gamla Bridgeprogrammet. Man kanska ska ta bort det innan man försöker installera ny version, vad vet jag? Iallafall inget synligt problem längre.

PPS 18 maj 10.22: Kollade vidare. Såg en rapport från nån som faktiskt lyckats: Nya Bridge är långsamt, käkar jättemycket minne och skickar reklam oavbrutet. I den mån det är "gratis" så tar Adobe igen det genom att på andra sätt profitera på användaren.

Postat 2022-05-16 20:22 | Läst 386 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Affinity. Döende ek till Wikipedia. Faludden.

Är på Gotland. Vädret är lite åt kalla/blåsiga hållet med lite välbehövligt regn emellanåt. Men träden blommar och fåglarna sjunger och nere på Storsudret ser det finare ut än på länge. Mitt byggnadsvårdshjärta klappar fortare av att se hur hus efter hus har rustats upp och återställts!

I Näs socken står en ek som utsågs till naturminne 1947. Den var gammal redan då. Nu har den blivit 75 år äldre och har inte mått bra av att trängas med andra träd. Sic transit gloria mundi. Wikipedia har ingen bild på detta naturminne. Jag ska försöka göra ett inlägg. Bilden saknar vinstchans i Wikipedia Loves Earth, men jag lägger in bilden i den tävlingen ändå som ett bidrag till statistiken.

Faludden på sydöstra Gotland ligger betydligt närmare Baltikum än Sverige. Fågelskyddsområde. Bilden visar det öppna betade landskapet. Det är ett fågelskyddsområde, inte naturreservat.

Bilderna är framtagna med bildbehandlingsprogrammet Affinity. Jag försöker lära mig det. Inlärningströskeln är jobbig att ta sig över, men nu har jag kommit på ett relativt smidigt sätt att ladda upp bilder till datorn utan att använda Adobes program Bridge:

Minneskortet i kortläsaren, sen "Bildinsamling", markera aktuella bildfiler, kopiera till (i detta fall) mapp Pentax K-1 2022-05. Väl där gick det faktiskt att titta på en tillräckligt stor thumbnail direkt i datorns vanliga sökprogram! Inte visste jag det.

Öppnade de här bildfilerna i Affinity. Programmet börjar med RAW-framkallningen. Där applicerade jag objektivprofilen, lät programmet minska kromatisk aberration (vilket tog flera sekunder) och i bilden med horisont roterade jag filen det lilla som behövdes.

Sen tryckte jag "Develop". Då framkallas filen och öppnas i ett fönster som påminner om Photoshop, men är annorlunda. Där hittade jag nu "Brightness/Contrast" med skjutreglage. Det funkade precis som i Nik Viveza och gav större justermån än via ett separat lager i mitt gamla Photoshop CS6! Den justeringen räckte för landskapsbilden. Bilden med trädet justerades med kurvor.

Sen till filter "Skärpning". Där valde jag "High Pass" med radie 0,9. (Det gick misstänkt fort, undrar om det funkade.) Sen till läge "Export". Till slut gick det att hitta fönstret att välja .jpg och lagom stor fil, typ 15 MB. (Det finns förval i större steg.)

Bilderna är bearbetade som helheter, inga punktinsatser och inget försök att behandla t ex himlen för sig. En trevande början till en arbetsgång i Affinity.Programmet har svarat direkt på flertalet justeringar. Att exportera i format jpg gick också fort. Jättestor skillnad till det bättre jämfört med min gamla Imac early 2009. Där gick allt alldeles för sakta.

Postat 2022-05-14 10:39 | Läst 681 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Ny dator. Affinity i stället för Photoshop.

Fick nyss mail från en kompis. Hans inarbetade men trötta smartphone behöver bytas : "Hoppas stillsamt på att något ska inträffa – krig, död, härdsmälta – som ger mig goda argument för att slippa byta."

Jag som inte vill drabbas av varken krig, död eller härdsmälta svarade att om du måste byta system, anlita hjälp! 

Själv fick jag hjälp av barnen att starta min nya Mac Mini M. Sen tog det ett par dar att baxa över innehållet från min gamla Imac "early 2009".

-----

Dessvärre vägrar  den nya att använda det program Office 2011 som jag köpt, betalat och trott mig äga. Kampen mot kunderna är skoningslös.

Klagade min nöd här i bloggen och fick mycket stöd och hjälp. Tack alla!

Stort tack till LG Skantz! Han tipsade om att inbyggda programmet Pages i nyare Mac är minst lika bra som Word. "Pages" kan exportera i formatet .docx. Jag testade och "Pages" duger gott! Motsvarigheterna till Excel och Power Point ska också vara bra, Power Point-ersättaren Keynote mycket bättre än Officeprogrammen.

-----

I går tog jag med nya datorn till huset på Gotland. Jag har köpt till högtalare "Pebble" från Clas O. Dom låter bra, otroligt bra för det lilla dom kostar.

Nya Macen är byggd för att inte klara mitt ägda Photoshop CS6, ens med Rosetta. Kampen mot kunderna är skoningslös. Och jag är obstinat nog att vägra prenumerera på Photoshop.

Jag hade redan köpt Affinity och konstaterat att programmet är bra, men för segt på gamla datorn och att inlärningströskeln är hög. Nu får det bära eller brista, det blir Affinity. Om det brister får jag väl tömma bitterbleka kalken och tänka om. Iallafall verkar Affinitys moderbolag Serif ganska så schysst! Jag fick utan krångel använda mitt köpta Affinity på nya datorn och avgiftsfritt uppgradera till aktuell version. Den funkar på Apple M.

Den här bilden är plåtad med mobilens app Halide för RAW och framkallad, justerad och sparad med Affinity. Med nya Mac M svarar programmet direkt, i alla fall med den aktuella lilla råfilen.

-----

Jag skulle behöva hjälp med Affinity. Inte de där överkurserna i bildmanipulation som dom har i marknadsföringen utan med basics. Hur klara sig utan Bridge? Hur jobba? Hur spara? Finns nåt som motsvarar Control Points i Nik Collection?

Finns nån sån gruppering här på Fotosidan eller därute på nätet?

 

Postat 2022-05-12 08:14 | Läst 734 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Carl Zeiss Jena DDR Flektogon reparerad, Ersatzteilspender fådd

Idag kom paket från östra Tyskland med mitt Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f2,8.

Då jag köpte objektivet tyckte jag att det var i gott skick. Men filtergängan klämde lite och så stämde inte avståndsinställningen. Det störde mig. Jag funderade på en gör-det-självlösning men kollade alternativ. Efter avsevärt letande på nätet hittade jag familjeföretaget Foto Service Olbrich som reparerar östtysk optik och östtyska kameror.

Innehavaren, Feinmechanikermeisterin Andrea Schönfelder, åtog sig jobbet och förvarnade om 14 veckors arbetstid. Jag skickade objektivet i början av januari. Det skulle väl bli klart i maj med den tid posten tar på sig.

Proffs jobbar gärna på sitt sätt. Hon tvättade ur och fettade in avståndsinställningen. Tog isär och gjorde ren bländaren. Gjorde rent linserna, monterade, centrerade och  justerade. Snittade om filtergängan och lackerade berörda delar. Objektivet ser jättefint ut! Och känns jättefint!

Nu stämmer avståndsinställningen på millimetern i kortaste läget, 19 centimeter, och är vad jag kan förstå precis lagom vid oändligheten. Det blir skarpt, men för att plåta stjärnhimmel finns lite lite ställmån.

Detta ser väldigt lovande ut, det ska bli kul att komma ut och plåta!

Jag hade också frågat om jag kunde få köpa en viss reservdel till min Zeiss Ercona 6x9  bälgkamera. Det skulle inte gå, men det stod nåt om Ersatzteilspender. Jag fattade inget, men tackade ja. Det kanske skulle komma en lista med tänkbara reservdelsdonatorer? I paketet låg en noga emballerad reservdelskamera! Där sitter den del jag behöver. Jag fick den på köpet!

Postat 2022-05-10 08:16 | Läst 464 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Byter dator. Katten kräks.

Min gamla tämligen trygga 24" Imac early 2009 har blivit allt tröttare och minnet allt fullare. På landet har jag en lika gammal Mac Mini och separat skärm Dell som är rätt så bra. Det går inte att prokrastinera längre, det är bara att byta upp sig. Eller kanske byta ner sig?

Kanske en laptop skulle funka som enda dator? Troligen, men en Mac M med 1 TB minne blir jättedyr. Till slut bestämde jag mig för att köpa en MacMini M med 1 TB internminne och en ny skärm Benq. MacMinin är mindre än den router jag ändå måste ha med mig till landet, så att flytta datorn inget större problem. Benqskärm i stan, Dellskärmen på landet.

Jag räknade med en veckas mardröm, men starten blev värre. Nya MacMinin startade, men sen fick jag bara ont i huvudet och lade av. Då hade inte ens nån avstängningsfunktion installerats. Jag hann iallafall se att det skulle kunna gå att starta upp från en extern disk med TimeMachine inlagrat från gammeldatorn.

Normalt använder jag inte Time Machine, men fick igång programmet och kopplade upp till en sprillans ny SSD-disk Samsung om 1 TB. Gammeldatorn jobbade 5 1/2 timma på natten. Oj oj oj tänkte jag, detta kommer att ta tid! Men nya M-macen tog emot alltihopa på 20 minuter.

"Alltihopa" återstår att se. Photoshop CS6 funkar inte. Word, Excel och Power Point funkar inte. Jag försökte få igång Bridge, datorn bad mig installera Rosetta och det gjorde jag. Men Bridge funkar ändå inte.

Katten kollade in alltihopa och satte sig sen och kräktes.

Att prenumerera på programmen - näe! Jag vill inte att varken Adobe eller Microsoft ska ha nån sugslang till min plånbok och vill inte heller ha program som ändrar sig hela tiden.

Så nu ska jag leta reda på gratis eller åtminstone köpbara ersättare för Word, Excel och Power Point. Jag har redan Affinity och hoppas kunna ta mig över inlärningströskeln. Men har blivit helt beroende av Nik-pluginen Viveza, undrar om jag klarar den abstinensen.

Postat 2022-05-07 12:07 | Läst 805 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa