Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Affinity. Döende ek till Wikipedia. Faludden.

Är på Gotland. Vädret är lite åt kalla/blåsiga hållet med lite välbehövligt regn emellanåt. Men träden blommar och fåglarna sjunger och nere på Storsudret ser det finare ut än på länge. Mitt byggnadsvårdshjärta klappar fortare av att se hur hus efter hus har rustats upp och återställts!

I Näs socken står en ek som utsågs till naturminne 1947. Den var gammal redan då. Nu har den blivit 75 år äldre och har inte mått bra av att trängas med andra träd. Sic transit gloria mundi. Wikipedia har ingen bild på detta naturminne. Jag ska försöka göra ett inlägg. Bilden saknar vinstchans i Wikipedia Loves Earth, men jag lägger in bilden i den tävlingen ändå som ett bidrag till statistiken.

Faludden på sydöstra Gotland ligger betydligt närmare Baltikum än Sverige. Fågelskyddsområde. Bilden visar det öppna betade landskapet. Det är ett fågelskyddsområde, inte naturreservat.

Bilderna är framtagna med bildbehandlingsprogrammet Affinity. Jag försöker lära mig det. Inlärningströskeln är jobbig att ta sig över, men nu har jag kommit på ett relativt smidigt sätt att ladda upp bilder till datorn utan att använda Adobes program Bridge:

Minneskortet i kortläsaren, sen "Bildinsamling", markera aktuella bildfiler, kopiera till (i detta fall) mapp Pentax K-1 2022-05. Väl där gick det faktiskt att titta på en tillräckligt stor thumbnail direkt i datorns vanliga sökprogram! Inte visste jag det.

Öppnade de här bildfilerna i Affinity. Programmet börjar med RAW-framkallningen. Där applicerade jag objektivprofilen, lät programmet minska kromatisk aberration (vilket tog flera sekunder) och i bilden med horisont roterade jag filen det lilla som behövdes.

Sen tryckte jag "Develop". Då framkallas filen och öppnas i ett fönster som påminner om Photoshop, men är annorlunda. Där hittade jag nu "Brightness/Contrast" med skjutreglage. Det funkade precis som i Nik Viveza och gav större justermån än via ett separat lager i mitt gamla Photoshop CS6! Den justeringen räckte för landskapsbilden. Bilden med trädet justerades med kurvor.

Sen till filter "Skärpning". Där valde jag "High Pass" med radie 0,9. (Det gick misstänkt fort, undrar om det funkade.) Sen till läge "Export". Till slut gick det att hitta fönstret att välja .jpg och lagom stor fil, typ 15 MB. (Det finns förval i större steg.)

Bilderna är bearbetade som helheter, inga punktinsatser och inget försök att behandla t ex himlen för sig. En trevande början till en arbetsgång i Affinity.Programmet har svarat direkt på flertalet justeringar. Att exportera i format jpg gick också fort. Jättestor skillnad till det bättre jämfört med min gamla Imac early 2009. Där gick allt alldeles för sakta.

Inlagt 2022-05-14 10:39 | Läst 269 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Bra och ser ut att ha fungerat väl.
Mvh N
Svar från Måns H 2022-05-14 11:32
Tack Ninni för titt, koll och feedback! Värdefull för mig!
niniz 2022-05-14 12:58
Det var så lite.. funderade på sharpen tror clarity fungerar bättre .prova och jämför.
Är det bara nån detalj använd pensel i liten till vänster och måla
Efter develop bör du hamna i photo som fungerar som PS med lager etc.
Under rullgardin fil kommer du snabbt till export och kan se hur du vill spara
Svar från Måns H 2022-05-15 10:34
Tack Ninni för mer hjälp!
Kul att se att vi fler på ön. Vi bodde inne i Visby och gjorde dagsutflykter. Hade varit roligt att träffas.
Men nu ser jag framemot hur du tolkar ön.
//Conny
Svar från Måns H 2022-05-15 10:42
Hej Conny! Underbart är kort, i övermorron går returen till fastlandet. Siktar på att komma tillbaks om några veckor.
connyM 2022-05-15 11:59
Har du något eget boende på Gotland?
//Conny
Svar från Måns H 2022-05-15 12:17
Har hus här. Klippt gräsmattan. Hälsar på grannarna om en stund. (Jag o min fru jobbade på Gotland en gång i tiden, efter pensionen köpte vi hus här och jag har jobbat lite åt länsstyrelsen och kommunen/regionen.)
connyM 2022-05-15 13:06
Aha, för oss var det första gången som vi besökte ön. Har funderat i flera år, men bil och husvagn har haft andra vägar. Men nu slog vi till och beställde ett hotellpaket via Destination Gotland OCH vi blev jättenöjda. Dock började det inte så bra :) Vi kom iland strax efter midnatt och det regnade duktigt. Jag hade memorerat vägen till hotellet, MEN missade en gata och det resulterade i en tjugu minuters körande upp och ner och hit och dit i Visby gamla innerstad. Men vi hittade Donners Hotell till slut :)
OCH nu sitter jag med en mängd bilder och sorterar och taggar med namn och plats.
Ha de bra Måns.
// Conny
Synd på den gamla fina eken. Gotland är vackert och jag gillar den öppna vyn i sista bilden.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Måns H 2022-05-15 12:22
Tack Bjarne! Ekar blir ibland gamla men även ekar dör förr eller senare.

Förra året skulle jag plåta en annan ek som stod på listan över naturminnen men kunde inte hitta den. Till slut hittade jag skuggan av eken på ett gammalt flygfoto och skulle göra ett Wikipediainlägg om detta, men det blev raderat innan jag hann skriva färdigt! Unga Wikipediaaktivister såg inte symboliken alls.

Tror "Skuggan av en ek" finns nånstans här på Fotosida.
Svar från Måns H 2022-05-15 21:50
@ Martin: Du hittar bättre än jag på min blogg!

Google-Fu, hur gör man?

(Själv använder jag normalt Duck-duck-go som sökmotor, men Google nån gång då det behövs.)
ztenlund 2022-05-15 22:51
Lägg till site:https://www.fotosidan.se/blogs/manshagberg/ i sökfältet.
Svar från Måns H 2022-05-15 23:18
@ Martin: Det funkade! Men hur lyckas du sila fram relevanta inlägg?
2022-05-17 14:38   Stefan Jansson
Får testa Affinity. Alltid intressant att pröva nya bildbehandlingsprogram. På tal om träd så har jag fotograferat en oxel, i Tungelsta i lite drygt femton år. Många bilder har det blivit.