Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Ladingsdinglu illustrerad med rysk swirly bokeh

Ladingsdinglu är gutamål. En vårtrötthet så svår att man bara vinglar fram. (Ladingen = våren.) Boten var att plocka käpe (kaip) och inta en närande och vitaminrik soppa*.

Jag känner nåt liknande nu. Min kropp vägrar acceptera skiftet till sommartid. Den går och lägger sig som vanligt, 01.00 svensk normaltid. Väckarklockan är inställd på sommartid. Jag försöker vingla upp. Och så pollen! Huvaligen. Ni som varken märker av sommartiden eller pollen, grattis! På hösten tar jag igen eventuell försoven tid. Den tidsomställningen märker jag inte. Och slipper pollenproblem.

Stadstornet i Norrköping har börjat luta. Grundvattennivån sjunker. Pålarna därnere angrips av röta. Än så länge syns inte lutningen med blotta ögat, men sprickor i fasaderna ökar millimetervis. Kyrkan sätter in motåtgärder.

Bilden togs med det ryska objektivet Helios 44K-4 monterat på en Pentax K-1 kamera med FF sensor. Fokus inställt på 1 meter. Bländare 6,3. Hela tornet ingår i zonen med "swirly bokeh".

________________

* Enligt gammal tradition skall man äta kaipar 7 gånger innan göken gal för att slippa "ladingsdinglu". Kaipsoppa 6 portioner: 3 dl fint skurna kaipar, 7,5 dl- 1 l buljong gärna av fläsk- eller lammköttskok eller 2-3 buljongtärningar 2 msk smör 2 msk vetemjöl 2 dl vispgrädde 2 äggulor.

Inlagt 2021-03-31 09:42 | Läst 1315 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag har ätit kaipsoppa en gång. Vi var på nationsresa nån gång tidigt (19)90-tal. jag har för mig att det var i församlingshemmet i Lärbro, men minnet kan säkert lura mig. Men jag minns att det var jättegott! :) Jag brukar normalt bli ganska däckad av omställningen till sommartid, men än så länge går det bra! :) (Kan ju bero på att jag har morgonpigga barn! :) Häftig bild, kul att experimentera! :) /Tommy.
Svar från Måns H 2021-03-31 12:23
Hej Tommy! Min BN-ordförande på Gotland, kulturpersonligheten Henning Jakobson, berättade med hela kroppen om ladingsdinglu och käpe så att minnet sitter kvar.

För mig kändes sommartidsomställningen ännu värre då jag måste vara på jobbet 08.00. Äntligen hade ljuset börjat komma och så vart det svart på morgonen igen. Nu tror jag att pollen bidrar, använder nåt piller, det lindrar men botar inte.

Igår kom jag på försöket att illustrera dinglu med Stadstornet och nyförvärvade rysslinsen. Funkade inte alls i färg, men blev så här i svartvitt efter en vända nånstans i Efex Silver.
Uj vet hur det känns. Varje år blir jag förvånad då vet jag att det är vår ...igår blev jag knockad av de som börjat flyga i luften...
Svar från Måns H 2021-04-03 09:48
Visst är det jobbigt!
Gillar din svartvita ryssoptikbild, undrar om den blivit annorlunda med en modern optik satt på en meter? Och apropå vårtrötthet, intressant att man förr i tiden verkade ha motmedel mot det mesta, man visste precis vad man skulle ta mot vad. Hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2021-04-03 10:00
Bildidén var ju att använda optikens egenheter och det blev som det blev. "Kolla aldrig en bra story" tror jag är bäst i detta fallet.

Igår hade "Stil" i P1 ett program om Hildegard av Bingen. På 1100-talet skaffade hon sig örnkoll på vad som fungerade mot vad. Mycket har stått sig bra.

Tack Björn!
Khalad 2021-04-03 10:10
Jag tänkte ungefär så här att jag känner själv att jag ändrar mitt fotande en smula efter vilken kamera jag har i handen. Sätter jag på en ganska annorlunda optik där jag tex vet att den moderna digitalskärpan saknas skulle jag nog med den fota ännu tydligare på ett annat sätt. Men du har alldeles rätt, varför ska man kolla en bra story?
Svar från Måns H 2021-04-03 12:06
Det gick ju till så att jag led av ladingsdinglu och tänkte illustrera åkomman i min blogg Cityscapes. Kom på idén att kombinera ladingsdinglu med Stadstornet som alltså börjat luta akut och det ryska objektivet, långsökt värre, men jag testade!

När det kommer löv på träden ska jag kolla linsens eventuella virvelbokeh med lövverket som bakgrund och nåt bildoffer i fokus.