Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Stadsvy med lådkameralins

I förra bloggen visade jag närbilder tagna med en objektivet på den Balda Rollbox från kanske 1934 som en granne lånat ut åt mig. Min kamera har en 24 x 36 mm sensor, knappt halva bredden jämfört med 6 x 9- formatet, Därför blev både de bilderna och den jag visar nu så att säga beskurna redan innan exponeringen. Som att använda en FF-objektiv på en APS-sensor, men ännu större effekt. Gårdagens resultat kan beskådas här:

https://www.fotosidan.se/blogs/manshagberg/skarpetest-av-ladkameralins.htm

En utomhusvy fattades. Det fick duga att hålla till innanför balkongen. Trådutlösaren funkade bra för att hålla lådkamerans slutare öppen på läge B. Men det var mickligt värre att få till testet! Stativen bråkade med varann och med mig. 

Till slut fick det duga med att jag gungade in skärpan och troligen skulle missa en del på upplinjeringen. Jag hade lindat svart tyg runt springan mellan gamla boxkameran och nyare digitalaren. Bilden på skärmen såg i alla fall lovande ut!

Sen öppnade jag balkongdörren och tog bilden. Den visar Gamlebro med omgivning i Norrköping:

Objektiv: Enkel menisk f/14 i Balda Rollbox. Kamera: Pentax K-1. Efterbehandling: Justera vitbalans , ljushet, kontrast och ganska försiktig skärpning.

Kanske en svartvit variant skulle vara bättre? Näe, dom såg faktiskt kass ut. Till slut hittade jag den här tolkningen i nån Efex-preset. Den  tillhandahöll också ramen. Om det inte vore för sladdarna, skorstenshuven, 1950-talslyktstolpen, rollatorn och några nyare hus i bakgrunden skulle väl denna bild kunna passera som minst jämnårig med lådkameran från 1934!

Det har varit kul att kolla på gamla lådkameran och att testa dess optik! Tack för alla uppmuntrande kommentarer!

Inlagt 2023-01-30 09:17 | Läst 895 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej,
Skönt experiment. Inte så tokiga färger med en positiv lins. Bra att du använde primitiva hjälpmedel. Så skall det va.
Kul att leka lite.
Ha det väl
Bob
Svar från Måns H 2023-01-30 21:42
Tack Bob för din kommentar! Just att det är kul att leka lite ibland!
Kul att se!
Det skulle ju då bli ett bättre resultat om du stoppade in en 120-film, soppade den, och skannade.
Svar från Måns H 2023-01-30 21:44
Hej Peter! Du har säkert rätt, men det skulle bli dyra experiment! Och såär man bortskämd med omedelbar återkoppling i det digitala.
Imponerande färgbild, duger gott. Spännande med undersökande fotografi!
Svar från Måns H 2023-01-30 21:46
Tack Stefan, ska nog lägga in den bilden på Cityscapesgruppen!
Kreativt experiment! Kul! Mvh Wolfgang
Svar från Måns H 2023-01-30 21:47
Det var kul att prova på detta och roligt att få tittare och kommentarer. Tack Wolfgang!
Kul och intressant, mera sån't här! /B
Svar från Måns H 2023-01-30 21:49
Tack Bengt, detta var nog del 3 av 3, ska lämna tillbaka gamla lådkameran till ägaren. Kanske kommer jag på nåt annat!
Verkligen spännande, tycker att bilden blev riktigt bra. -Kul projekt!
Svar från Måns H 2023-01-30 21:50
Det är såna här uppmuntrande kommentarer som gör det kul att försöka! Tack Morgan!
Mycket bra bilder Måns, dessutom en trevlig studie. Tycker den svartvita bilden också är bra och uppfattar den som skarpare än färgbilden. Är helt införstådd med att skärpan inte är det viktigaste, ändå har den enligt min uppfattning större betydelse i vardagsbilder än i konstfotografier eftersom vardagsbilder oftast helt enkelt vill visa personerna, utsikten eller vad det nu är, inte framkalla suggestiva intryck. När man inser att negativen från dom här kamerorna sällan förstorades utan direktkopierades, i format 6 x 9 cm är det uppenbart att skärpan var klart tillfredsställande. Många hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2023-01-30 21:58
Tack Björn för konstruktiva tankar! De här experimentet var väl inte direkt tänkt för att ta fram konstbilder, men att ta vara på ofullkomligheter kanske är ett sätt att uttrycka sig.

Kontaktkopiorna dög säkert ofta. Jag har för mig att du visat lådkamerabilder, minns inte om det var dina egna.
Du har rätt, det är inte mycket som har ändrat mer än arbetsbrytaren på skorstenen i förgrunden (som sticker i ögonen direkt på mig) och husen i bakgrunden.
Annars ser det ut som när jag cyklade över bron på väg till bibloteket på 50-talet och början av 60-talet. Den svartvita bilden 'r helt OK tycker jag, linsfelen är som väntat för en bra menisk.
Lite längre nedströms, i början av Hospitalsgatan, med ingång från parken, låg en liten mekanisk verkstad, Finmekan, där jag praktiserade några somrar i början av 1960-talet.
Svar från Måns H 2023-01-31 18:40
Hej Sten! Vilka perspektiv! Intressant att få dina kommentarer och omdömet om bild och lins!

Färgbilden har jag lagt in på gruppen "Cityscapes", med den där brytaren bortretuscherad och några gula och röda detaljer på byggplatsen längre bort dämpade.

Jag visste inte om Finmekan! Den verkstaden bör rimligen ha hållit till i huset med skorstenen med brytaren. Nu är det bostäder där.

I nedre plan av huset jag bor finns ett garage från cirka 1930. Där hade Varg-Far Bergström begbilar uppställda och mekade med dom. Varg-Olle har säkert också frekventerat kvarteret.
bildsten 2023-01-31 23:54
Jag kollade på mitt praktikintyg, adressen till Finmekan var Hosptalsgatan 1A. I varje fall en del av verkstan hade fönster ut mot parken och strömmen.
Svar från Måns H 2023-02-01 10:04
Då måste Finmekan ha funnits i huset vars tak dominerar nedre delen av bilden.

Det blir blogg om huset som det ser ut nu om ett tag!