Betraktelser från livets stig

Den Svartvita Flugsnapparen

Efter gårdagens vandring plockade jag fram vilstolen och satte mig med kameran vänd mot björkdungen. Har satt upp fem nya holkar där i vår, men inte sett något speciellt intresse för dem ännu. För några dagar sedan återvände Flugsnapparen och nu stod mitt hopp till den och mycket riktigt. Det dröjde inte länge förrän den dök upp och sjöng för full hals,

Snart började den undersöka holkarna! Kanske denna?

Eller denna?

Den här föll valet på och det var inget dumt val. Lyxholken byggd av Lärkträd!

Därefter flög den lilla från träd till buskar lockandes efter en partner. Ofta återvände han dock till den utvalda holken för att se till att den fortfarande var i hans ägo.

Mycket roligt i vår natur nu! Sköt om er!

Inlagt 2020-05-04 08:51 | Läst 639 ggr. | Permalink
Fina bilder på flugsnapparen och kul att den hade många alternativ att välja på :)
Svar från yka 2020-05-04 10:29
Enligt Sten verkar det som den kan lägga beslag på fler än en av holkarna. Blir kul att följa fortsättningen! Hörde fler hanar locka i närheten, så det kan nog bli rivalitet. Tack för din kommentar och ha en fin dag!
Joakim88 2020-05-04 21:27
Och Sten har alldeles rätt. Börje som jag hämtar mina fiskar hos har flera holkar. Alla bebodda av talgoxen, blåmesen och nötväckan.

Sen kom flugsnapparen och slängde ut blåmesen tyvärr....
Flugsnapparen är ju en väldig krigare när det gäller att ta holkarna i besittning. Den har ju för vana att skaffa sig två fruar. Så en hona kan ruva i en holk medan hanen sitter vid en annan holk och försöker locka till sig en ny hona. Kan vara lite svårt att se om det är en ny hanen eller en ny men förra året kunde jag följa tre flugsnappare slåss om holkarna. Dessutom var dom mycket aggressiv mot andra fåglar. Dom kommer sent på året och får slåss om dom holkar som finns kvar. Ska bli intressant att följa dina fåglar.
Sten
Svar från yka 2020-05-04 10:26
Ny kunskap om Flugsnapparna för min del. Låter som det kan bli både spännande och dramatiskt att följa utvecklingen i björkdungen! Tack för din kommentar och ha en fin dag!
Kul, har faktiskt inga flugsnappare i mitt närområde, även om dom kan ses vid flyttider! Har för mig att Svartvita flugsnapparen kan vara så pass aggressiv mot andra arter att den t.o.m. kan jaga bort andra arter som redan påbörjat sin häckning..
Hälsn!
Svar från yka 2020-05-04 12:16
Har en holk uppsatt på uthuset! Den lägger Blåmes eller Talgoxe beslag på ganska tidigt på våren, men när Flugsnapparen anländer åker de ut. Det har inte skett än i år så kanske de nya holkarna i dungen är mer eftertraktade. Tack för din kommentar och ha en fortsatt god dag!
Va kul och fina bilder, då hoppas vi bara att hen hittar en partner som vi dela bostad
Svar från yka 2020-05-04 18:13
Får se hur många honor han lyckas locka till sig! Blir kul att följa! Idag blev det ingen spaning då jag möttes av ett täcke nysnö i morse! Tack för din kommentar! Ha en fin kväll!
Kul med svart och vit flugsnappare, dom tycker jag är klassiker just i holkar! Och fina bilder har du fått! Hälsningar/ Björn
Svar från yka 2020-05-04 18:16
De är fina och sjunger vackert! Hoppas kunna följa utvecklingen i holken då den sitter bra till. Tack för din kommentar! Ha en fin kväll!
Jättehärliga bilder på flugsnapparen! En av våra mycket vackra fåglar. I femte bilden sitter den extra fint i ett grenkors.
Hälsningar, Bjarne
Svar från yka 2020-05-05 07:59
Fler ögon ser mer än en! Hade inte sett grenkorset! Det är roligt med alla återvändare som förgyller våren här i Nord. Tack för din kommentar och ha en fin dag!