Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

Artipelag visar Candida Höfer

Den nyöppnade konsthallen Artipelag på Värmdö i Stockholms skärgård är ett under av design. Just nu ställer man ut den kända tyska fotografen Candida Höfers verk.

Byggnaden på 10 000 kvadratmeter är skapad av arkitekten Johan Nyrén och lever i symbios med den omgivande naturen som Baggensfjärden erbjuder.  Furu, betong och glas tillsammans med urberget, tallskogen och vattnet skapar en spännande ny miljö vi inte tidigare sett i Stockholm. Här finns två stora utställningshallar, café och restaurang samt spångbelagda promenadvägar i den omgivande naturen. Bakom Artipelag står Björn Jakobson, grundare till företaget BabyBjörn.

Vi gjorde en utflykt till Artipelag i lördags. Trots att man inte gjort så mycket väsen av sig så var konsthallen välbesökt och både cafét och restaurangen välfyllda. Två vändor i utställningshallarna med mellanliggande fikapaus i solskenet gjorde besöket till en kanondag. En sväng i butiken resulterade i en bok om Candida Höfer. Utbudet i butiken är annars ännu så länge lite tunt och de specialdesignade pottorna och bäbisprylarna från BabyBjörn hoppas jag så småningom ersätts av mer spännande saker.

Två utställningar pågår för tillfället. Över hundra bilder av den välkända tyska samtidsfotografen Candida Höfer visas mellan 30 juni och 28 oktober. Tidiga bilder från 1970-talets turkiska invandrare i Tyskland, gatubilder från Liverpool 1968 visas tillsammans med senare praktverk i form av interiörbilder från kyrkor, bilbliotek och konserthus.  Den andra utställningen heter Platsens själ som pågår fram till 30 september och består av 16 konstnärer. Även här hittar man en hel del fotografer. Bland annat Annika von Hausswolff och hennes bilder från avfolkade städer i Detriot, i spåren av globalisering och finanskris.

Artipelag är väl värt ett besök. Vi har fått en konsthall som har potential att mäta sig med Louisiana i danska Humlebäck!

Kolla http://www.artipelag.se

Inlagt 2012-07-23 17:32 | Läst 3695 ggr. | Permalink
En of-topic fråga: Varför heter ett muséum i skärgåden artipelag och inte arkipelag? Är det för att anspela på konst (art)?

http://gelatin-silver.blogspot.com
Svar från Thomas Johansson 2012-07-25 10:12
Ordvitsar är ju lite kul! Mvh Thomas
Japp! Rätt tänkt Nils, så är det. Artipelag där konsten (art) finns.